Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocynka

dziecko pomocy

Polecane posty

Gość kocynka

Moj dwulatek dzisi spał od 14 do 18 co nigy sie nie zdarzyło. Kiedy wstał rozpalony zmierzylam mu temeprature i miał 38,5. o 19 miał juz 38, 7. Dałam mu 7,5 ml ibuprofenu (wazy 20 kg). Nie ma zadnych objawow chorobowych typu kaszel, katar itp. Pokazuje tylko ze boli go cos w okolicach pupy i dwa razy siadał na nocnik na siku ale siku nie poleciało..Co moge jeszcze zrobic? Jechac teraz z nim do lekarza, szpitala czy obserwowac?? I kiedy najlepiej zmierzyc mu teraz goraczke? Po godzinie czy wiecej???

Gość gość
obserwuj jeżeli będzie miała w nocy powyżej 39 mimo lekarst to jedz na pogotowie

Gość kocynka
tak zrobie...ehh, co to moze byc...tak nagle..bez zadnych objawow, kaszlu, kataru, kichania, wymiotów, biegunki...moze dopiero cos sie rozwija? Tylko on juz od poczatku sierpnia mial 2 razy zap. oskrzeli. raz bral klacid, potem sunamed...

Gość gość
A może ząbkowanie? Mój właściwie przy ząbkowaniu tylko tak miał... Co to za "mądra" rada żeby z dzieckiem które ma 39 st jechać na pogotowie? Można wzywać karetkę jak temperatura przekracza ileś tam, ale to na pewno powyżej 40 st jest, dziecko ma drgawki, traci przytomność czy nie może oddechu złapać, ale nie z powodu gorączki, nic innego mu nie podadzą przecież. Możesz na siłę brać do przychodni dyżurnej, ale jeśli nie ma kataru, kaszlu, czerwonego gardła itd to może nie być żadna infekcja tylko własnie ząbkowanie czy struł się czymś. Można jeszcze chłodne okłady robić, letnią kąpiel jeśli bardzo się męczy... Gorączkę zawsze mierzyłam ponownie po ok. godzinie po podaniu leku.

Gość gość
20-kg dwulatek????????????

Gość gość
Oj z dzieciaczkami tak bywa, jedno co mogę poradzić to daj mu sporo pić, zawsze przy temperaturze lekarz nam to zalecał. Dla pocieszenia u mojej córki tak jest od maleńkości, że przez 3 dni wielka gorączka do 39,5 (ja natychmiast wzywałam do maluszka lekarza prywatnie) i zawsze dr mówił, że nie wie co się dzieje, a po 3 dniach dopiero objawy choroby typu oskrzela, angina. Warto robić okłady z wody i octu na czułko. Jak temperatura nie opada mimo leków, to pogotowie. Zdrówka dla dzieciaczka.

Gość kocynka
tak, wazy 20 kg ale jest bardzo wysoki genetycznie, ma 105 cm wzrostu. dziekuje za rady... wlasnie sobie przypomnialam ze w styczniu bylo podobnie, najpierw goraczka, potem cisza, za 2 dni zapalenie pluc...;(

Gość kocynka
on ma juz wszystkie zeby, własnie we wtorek bylismy u dentysty kontrolnie...

Gość gość
może być zapalenie pęcherza.

Gość mamadwóchdziewczynek
Teraz są takie wirusy, obserwuj go, z tym pogotowiem poczekaj chyba, że na prawdę coś niepokojącego się stanie. Moja ma 2lata i 9 m-cy, chodzi do przedszkola. W poniedziałek znajoma mama dziewczynki z jej grupy mówiła, że jej mała złapała podobny wirus. W środę ja miałam telefon, że mała zagorączkowała w przedszkolu. Pojechałam a mała już "zdrowa". W nocy znowu zagorączkowała, bolał ją brzuch. Zostawiłam ją w domu i nic więcej się nie działo. Ogólnie wygląda na zdrową, chociaż czasami zakaszle. Taka pogoda, ogromna wilgoć, wirusy mnożą się jak szalone. Na brzuszek możesz mu zrobić ciepły kompres albo podać herbatkę - ja swojej parzę rumianek i podaję lekko ciepły. Na gorączkę ibum albo coś innego, co zwykle podajesz. Duży chłopak, moja jest wysoka /96cm/ a waży sporo mniej.

Gość kocynka
meza mam wysokiego, bo ma 201 cm wzrostu, ja tez nie niska wiec wiadomo bylo ze moze odziedziczyc:) zawsze budzi zainteresowanie innych ludzi, hehe, tym bardziej ze jak na ''czterolatka'' malo mówi:)

Gość kocynka
ja mialam we wrzesniu zapalenie pluc z kolei i od tego momentu mi chrypa zostala:/ gadam jak stara pijaczka:) macie racje, jest okropna pogoda- niby cieplo a zimno...ehhh, slow brak na to wszystko.

Gość gość
no taka akcje mielismy dokladnie tydz temu, goraczka 39,zero innych objawow co nigdy takiej nie mial, utrzymywala sie dobe, dziecko lezalo jak niezywe, zwymiotowal duzo , wiec nie dawalam lekow tylko czopki na zbicie goraczki, ale zbijala sie tylko na chwile jednak doswiadczenie nie dalo mi panikowac wysoka, nagla goraczka plus bol brzucha--- rowna sie ----zapalenie gardla lub angina, wiec w niedziele bylo lepiej, w pon nic, we wtorek goraczka i chrypa, no i gardlo chore mamy antybiotyk, wiec obserwuj dziecko zbijaj goraczke, poczekaj do poniedzialku, daj sie rozwinac chorobie, goraczka do 38.5 u dziecka nie jest tragedia a znakiem ze organizm walczy z infekcja, moze ja sam zwalczy, teraz i tak nic nie stwierdzi lekarz, a za dwa dni juz bedzie czegos wiecej teraz tez panuje wirus z wysypka, jak bostonski, tez atakuje goraczka najpierw, wiec nie panikuj, niech dziecko duzo pije , to najwazniejsze, a miesiac temu mial grype zoladkowa, ale goraczka chwilke tylko i niewysoka, wymioty duze,

Gość gość
szczerze nie obraz sie, ale to nie jest normalna waga dla 2 latka, tylko dla 5-6 latka

Gość gość
ok tak jak pisalam wyzej, pogotowie odpada poki co skoro sama wiecej objawow nie widzisz, a schemat sie powtarza w wiekszosci przypadkow, na pogotowiu tlok, wiecej wirusow, i byc moze czekanie na przyjecie, goraczka nie jest bez powodu wiec poczekaj, chociaz to niepokoj towarzyszy temu, badz spokojna, w pon bedzie na czas pokazac dziecko, bo jednak pokazac lekarzowi trzeba ale nie teraz

Gość gość
napisz jutro badz pojutrze co sie okazalo,

Gość kocynka
czemu mam sie obrazic??? waga urodzeniowa duza, bo 5 kg, wzrost 62 cm..pozatym jak juz wspomnialam rodzice wysocy:/ napewno nie ejst na nic chory. Byl badany pod katem hormonow itp. :)

Gość gość
Przyznaje,ze ta waga dla 2latka jest bardzo duza...Nawet spojrzalam na siatke mojego syna,ktory ogolnie byl z tych najwyzszych i niechudych od urodzenia ... Ta wage mial na 4 urodziny....

Gość gość
no wiem wlasnie doczytalam, :) ze jest wysoki itp, czyli ok, bo wiesz czasem rodzice sa slepi na problem, mi raz tez ktos zwracal uwage na temat zgryzu dziecka i tez bylam to sprawdzic, i tez ok :) zycze zdrowka dla synka , i jeszcze raz powtarzam daj sie rozwinac sytuacji i czuwaj przy malym :) my mamy bardzo chorowite dziecko i przerabialismy wiele odmian chorob i znow na topie wirusy ,

Gość kocynka
Witam, dzis jest jeszcze smiesniej, ze tak powiem bo juz wogole zglupialam. Wcoraj temp spadła i w nocy byla okolo 37,8.Nie wyzej. Rano skoczyla do 38,5 wiec podalam mu ibuprofen a ta obnizyla sie do 34,8!!!! i caly zcas ma taka... jest ospaly, apatyczny, nie chce jesc i sie bawic ale pozatym jest wszystko ok...

Gość gość
nie podawaj imoprufenu!!! oszalalas!! organizm gdy ma gorączkę oznacZa to że sam zaczyna walcZyć z chorobą!!! tworzyć przeciwciał podając mu lekarstwo uniemozliwiaz mu tą obronę!! jeśli będzie 39wtedy podaj Ale najpierw ochlodz czoło !

Gość gość
jeśli wierzysz w tyłku temperature to musisz odjąć pięć kresek nie podawaj mu nic staraj się samą mu zbić gorączkę

Gość gość
Do 34,8?? Jesteś pewna że Twój termometr dobrze mierzy? Ja po dwóch elektronicznych wróciłam do rtęciowego...

Gość gość
chyba raczej mało prawdopodobne żeby temp spadła do 34,8,nie słyszałam jeszcze żeby dziecko miało taka temperaturę. Moja dwulatka ostatnio tez miała " za niską" temperaturę bo 35,9 i to w pupie mierzoną,ale lekarka powiedziała,że to dlatego,że jest za ciepło ubrana,jest osłabiona i sie poci i tym samym obniza temperaturę .

Gość gość
bzdury piszecie....mojemu jak spadla to ledwo ponad 35 mial, zreszta ja tez taka bylam po chorobie oslabiona, i tez mierzylam 3 termometrami bo nie wierzylam ! jest to mozliwe, bo nawet u lekarza mierzylismy i bylo 35,2 a ze jest apatyczny to normlane przeciez,moj tydz po chorobie i dalej dojsc nie moze do siebie, a je tylko co nic co jeszcze ? no to, ze owszem, nie zbijac temp ale tak max 38 , nie mozna patrzec jak dziekco cierpi a cierpi wtedy ewidentnie, mojemu to przy 38 zerce chcialo wyskoczyc, 39 to juz tortura, najlpiej dac czopek , ale u nas np paracetamol nie dzialal zbytnio, goraczka oslabia powoduje odwodnienie, i jesli przekracza ciut ponad 38 to sie zwalcza i tyle, do 38 jeszcze chwile nie, ale kazdy lekarz madry powie, ze goraczka jak sie dluzej utzrymuje ma wiecej szkody niz pozytku

Gość kocynka
Wracam do tematu tak jak obiecałam..i co/ I po poludniu temp skoczyła mu znowu do niemalze 39 i biegiem pojechalismy do lekarza a tu co?? Zapalenie uszów i angina!!! Jestem załamana, wyc mi sie chce...trzeci antybiotyk (znowu klacid) w ciagu 2 miesiecy...:( Maz poszedl wykupic leki a ja durna zastanawiam sie czy mu podac ten antybiotyk???A moze lekarz sie pomylił??? Wiem głupoty pisze...:((

Gość gość
Moze ma przeziebiony pecherz? Proponuje jechac do lekarza jesli goraczka nie zejdzie tym bardziej,

Gość gość
klacid to pojechali po bandzie, synek mial klacid dozylnie w szpitalu jak mial 9 mcy ale wtedy mial pluca i oskrzela, moim zdaniem klacid jest zbyt mocny, z doswiadczenia wiem ze na uszy i angine najlpepiej sprawdza sie augmentim/amokxiklac czy jakos tak to zamienniki, a bylas na pogotowiu ? czy u rodzinnego

Gość gość
idz do swojego , wie na co chorowal syn wczesniej, itp, wie co toleruje, a na pogotowiu to wiem jak jest, byle szybko byle przeszlo itp, jest sie ktoryms z kolei pacjentem itp, mozesz to skonsultowac ze swoim