Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maria1111544

czy ktos wygrał z zusem CIAZA

Polecane posty

Gość maria1111544

otóż wszczeto postepowanie wobec mnie z powodu krotkiego okresu zatrudnienia o wyludzenie zasilku pracowałam niecałe 3 mce wyladowalam w szpitalu, zagroz przedwczesn porodu. musialam odpowiedziec listownie na pytania, poza tym szef byl na niby przesluchaniu w zusoe, potrzebowali sto papierkow odnosnie zasw od lekarza, listy plac, przelewow wynagrodz, bhp itp itd. czekam na decyzje jestem zalamana. przed ta praca pracowalam 7 lat w inneh firmie akurat tak sie zlozylo, ze zaszlam w ciaze w nowej pracy. ma ktos podobne doswiadczenia?

Gość gość
nie stresuj sie tak, w ciazy to nie wskazane :), a co ma byc to bedzie

Gość gość
ale o co dokladnie chodzi, bo ja sie nie znam na tych sprawach, że niby za krotko pracowalas i nie należal ci sie zasilek, a ty go bralas tak?

Gość gość
ja miałam taką sprawę ale to było takie postępowanie wewnętrznie tak się złożyło że wcześniej pracowałam w starostwie, a później przeniosłam się do prywatnej firmy i od razu zaszłam w ciąże wszystko było super dopóki w 32 tyg nie poszłam na zwolnienie (rozwarcie i skrócona szyjka) pan z Zus powiedział że to losowy przypadek do kontroli, ale coś wierzyć mi się nie chciało przepytywali mojego pracodawcę i mnie sprawdzali różne papiery ale nic nam nie udowodniono i dla mnie wszystko dobrze się skończyło w tej firmie pracowałam jeszcze 5 lat

Gość maria1111544
pracowalam niecale 3mce i po 34dniach mial wyplacac zus a dostalam decyzje z zusu ze wszczeto postepowanie ze moglo byc fikcyjne zatrudnienie. porazka w tej Pl:(

Gość maria1111544
u nas tez papiery wszystkie w porzadku no ale nie wiem jak z tymi zusami jest:O

Gość maria1111544
powiedzieli w zus-ie, że kontroluja wszystkie osoby zatrudnione krócej niż 6mcy, do cholery w tej Polsce co się dzieje??:O ja pracowałam normalnie, nie na lewo. Wiem,że dziewczyny fikcyjnie tak się zatrudniają u kogoś z rodziny jestem załamana, mogłam zajść w ciąze w starej pracy.. :O

Gość gość
zus to mendy czepiaja sie o wszystko

Gość gość
przez takie osoby zatrudniajace sie na lewo musza normalnie pracujace kobiety miec problemy tak jak autorka :O

Gość gość
ja to sie skonczylo???

Gość gość
Ja też pracowałam niecałe 3 miesiące i poinformowałam w pracy 2 dni przed przedłużeniem umowy o ciąży, a to był 16 tydzień. ZUS wypłaca mi normalnie pieniądze . Mimo to, że o ciąży wiedziałam w 7 tygodniu.

Gość gość
to mialas szczescie teraz kontroluja wszystkie osoby zatrudnione ponizej 6mcy.

Gość gość
ja pracowałam tylko 3 tygodnie i nie miałam kontroli

Gość gość
to ciekawe jakim cudem wam sie udało?

Gość gość
Nie wiem jak jest. Ale dopiero pierwszy miesiąc mi wypłaca ZUS i żadnego pisma nie dostałam. Nikt mnie też jakoś szczególnie nie sprawdzał oprócz zaświadczenia lekarskiego.

Gość gość
I teraz to znaczy od kiedy ?? Ja dokładnie pod koniec sierpnia informowałam pracodawcę.

Gość gość
ten rok na 100% kontroluja wszystkie osoby

Gość gość
To chyba ja jestem wyjątkiem . Żadnej kontroli mało tego nawet sama tydzień temu byłam w ZUS-ie pytać się o macierzyński. I kobieta w okienku nic mi nie mówiła. A sprawdzala według moich danych osobowych.

Gość gość
z jakiego miasta lub wojewodztwa jestes?

Gość gość
Województwo zachodniopomorskie.

Gość gość
moze mialas szczescie to sie ciesz... :) chyba, ze jeszcze wytocza ci postepowanie i kaza zwrocic kase

Gość gość
Hmm nie sądzę aby wytoczyli proces skoro jest paragraf chroniący kobiety w ciąży . Jeśli jesteś w 3 miesiącu pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. W przypadku kiedy powiedziałam pracodawcy o ciąży dostałam informacje że ze względu na szkodliwe warunki w pracy muszę być do dnia porodu na zwolnieniu lekarskim. ( Co się z tym wiąże po miesiącu wypłaca ZUS pieniądze )

Gość gość
paragraf niby jest a toczy sie postepowanie wobec mnie czy aby nie zatrudniłam sie fikcyjnie. umowe mam na 2 lata z tym problemu nie ma... ale widzisz jakie mendy w zusie szukaja oszczednosci i mam teraz problemy w dodatku jestem bez kasy..

Gość gość
Ja takich problemów na szczęście nie mam. A po jakim czasie ZUS wysłał Tobie od wypłacenia świadczenia takie pismo ? ;

Gość gość
jak tylko poszlo moje L4 do zusu za ktore oni mieli wyplacic do tygodnia przyszedl mi list ze wszczeto postepowanie

Gość gość
Przepraszam nie przeczytałam dokładnie Wszystkiego dziwne to jest mam nadzieję, że u mnie nic takiego się nie stanie.

Gość gość
na pewno nie, trzymaj sie zdrowo papa :)

Gość gość
A ty z jakiego województwa jesteś ? Teraz wiem że sprawdzają osoby poprzez komisję lekarską po pobycie w szpitalu znajomą tak sprawdzali.

Gość gość
ja slaskie. ale w ogole nie pytali mnie co mi jest dlaczego poszlam na zwolnienie a jestem na podtrzymaniu, bylam w szpitalu 1,5tyg