Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EwelinaFulawa

Prawo w biznesie specjalność na kierunku ekonomia

Polecane posty

Gość EwelinaFulawa

Cześć. W tym roku zdaję maturę rozszerzoną z historii i wos-u i chciałabym pójść na jakieś studia związane z biznesem i prawem, z ekonomią oraz takie które nauczą być przedsiębiorczym. Nie chcę iść po prostu na prawo i znalazłam w internecie, że na Uniwersytecie Wrocławskim otworzyli nową specjalność na kierunku Ekonomia - Prawo w biznesie. Czy ktoś to już studiował i może dać jakąś opinię czy warto na to pójść? Jak sądzicie? Liczę na szczere odpowiedzi, pozdrawiam.

Gość Ksena_2
No to jest jedna z możliwości pojśc na ekonomie i wybrać specjalność "prawo w biznesie". Druga - pójść na ekonomię, zrobić z niej licencjat a później przepisać się na 2,5 letnie prawo i miec magistra z prawa. Z pewnością i tu i tu nauczysz się wielu bardzo potrzebnych w biznesie rzeczy :)

Gość Elektroniks
Prawo w biznesie może być ciekawą opcją w połączeniu z Ekonomią. Jakby nie patrzeć to zawsze to jakieś urozmaicenie na tym kierunku i fajnie jest dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy na temat biznesu czy też prawa. Bez elementarnej wiedzy na te tematy w biznesie nie ma czego szukać ;) Mój kuzyn skończył ekonomię i jest zadowolony, bo od razu po studiach znalazł pracę w miarę dobrze płatną (co prawda nie miał tam specjalności związanej z prawem, bo nie studiował na UWr)

Gość kreatywnie
Nie jest to zły pomysł. Połączenie prawa z ekonomią to dość ciekawe. By poznać przedsiębiorczość polecam Ci na studiach działać w różnego rodzaju organizacjach studenckich, np ELSA Wrocław, Kampus TV itp... Pomogą poznać ludzi, prowadzić rozmowy i ogólnie pozytywnego kontaktu z ludźmi.

Gość berrypery
Dobrze że, urozmaicają Ekonomię, bo były to jak dotąd chyba dość monotonne studia, oparte na schematach sprzed wielu wielu lat. Póki co spotkałem się z samymi dobrymi opiniami na temat tej specjalności. Sam studiuję prawo i to bardzo ciekawy kierunek, więc dlaczego nie poznawać jego podwalin na ekonomii? Super :) Pozdrawiam

Gość MaciekzWroclawia
A znacie kogoś kto jest na tym kierunku? Najlepiej jakby takie osoby się wypowiedziały i przekazały co i jak wygląda w praktyce... Aczkolwiek faktycznie jakby nie patrzeć urozmaica to Ekonomię, nie ma co dyskutować. Fajnie, że szkoły myślą i otwierają takie nowe kierunki tudzież specjalności. Zawsze to nauczysz się więcej..

Gość Kosatka
A czy nie lepiej iść na prawo? Na tej uczeni są przecież możliwości bo jest i jednolite i to 2,5 letnie co teraz wprowadzili. Czytałem gdzieś na innym forum że niektórzy robią licencjat z jakiegoś kierunku humanistycznego, a później przepisują się na to 2,5 letnie prawo i robią magistra prawa. Bardzo fajne rozwiązanie szczerze mówiąc. Co myślicie?

Gość cyberian
Kosatka - to wszystko zależy od tego czym chcesz się zajmować w przyszłości. "Prawo w biznesie" na kierunku Ekonomia na UWr jest tylko specjalnością kierunku Ekonomia, który uczy być przedsiębiorczym i wymaga od Ciebie zupełnie innych rzeczy niż prawo. Oba kierunki są "warte świeczki", ale są zupełnie inne. Zarówno po Ekonomii możesz mieć fajne pieniądze jak i po prawie. Prawo jednak wymaga też od Ciebie aplikacji, ponieważ sytuacja na rynku prawniczym w Polsce jest dziś dość ciężka.

Gość SebastianKorbacz
Fajnie że coś takiego zrobili, i chyba z tego co się orientuję to tylko na UWr jest taka specjalność na Ekonomii, bo nigdzie indziej nie ma nawet czegoś lekko podobnego. Eksperymentują, szukają nowych rozwiązań, bardzo dobrze to o tej uczelni świadczy, super :)

Gość spaślak_
Druga - pójść na ekonomię, zrobić z niej licencjat a później przepisać się na 2,5 letnie prawo i miec magistra z prawa.>>>zeby juz publiczne uczelnie spamowaly fvora czy wynajomowaly agencje od marketingu g... tzn. szeptanego to jus szczyt :O poza tym prawo to kierunek jednostopniowy, 5 letni magisterski. nie wszystkie studia sa dwustopniowe.

Gość gość
też jestem za tym żeby iść na zwykłe prawo teraz bd pisala maturę i coraz bardziej się nad tym zastanawiam

Gość gość
a i jjeszcze jedno, czy wg. was jest sens? czy prawo to trudny kierunek?

Ogólnie musisz wiedzieć, że kierunki prawnicze wymagają naszego zaangażowania, trzeba się uczyć, ale jak dla mnie spokojnie można dać radę :P Ja jestem tego przykładem, studiuję już na trzecim roku prawa (WSP Wrocław). A jakie są Twoje późniejsze plany? Chcesz robić aplikację?