Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a własna działalność

Polecane posty

Gość gość

Witam. Od kwietnia starałam się o dotację z UP na założenie własnej firmy. Udało się. We wrześniu dostałam pieniądze, od 1. października firma funkcjonuje. Zarejestrowałam się w ZUSie, odprowadzam składkę dobrowolną chorobową, oprócz, oczywiście, obowiązkowych składek emerytalno- rentowych, ale tą niższą, dla nowych działalności gospodarczych, tj. łącznie 415,00zł. Prowadzą gabinet masażu i światłolecznictwa. Kilka dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży ;) O ile zdrowie mi dopiszę planuję pracować do samego końca, oczywiście pewnie od jakiegoś 5-6 miesiąca tylko na światłach, w każdym razie nie mam zamiaru rezygnować z czegoś o co walczyłam... Moje pytanie w związku z tym jest takie: jak mam dalej opłacać ZUS? Czy dalej tą niższą składkę chorobową dla nowych firm czy lepiej byłoby przejść na wyższą? Co się bardziej opłaca by po porodzie dostawać godny zasiłek macierzyński. Pytam tutaj ponieważ, zanim pójdę do ZUS chciałabym mieć jakieś rozeznanie i jakieś pojęcie na ten temat a nigdzie nie znalazłam informacje w Internecie jak to jest gdy się opłaca niższą składkę dla nowych firm albo są to informacje sprzed kilku lat czyli już nieaktualne ;) Byłabym wdzięczna za wszystkie mądre wypowiedzi osób które były w podobnej sytuacji albo mają pojęcie na ten temat. Pozdrawiam

Gość gość
Proszę bardzo o odpowiedź...siedzę już 2 dni przy kompie i nic sensownego na wyżej wymieniony temat nie mogę znaleźć ;(

Gość gość
jesli bedziesz na tym najnizszym zusie to bedziesz dostawac wlasnie okolo 400 zl macierzynskiego,najlepiej jakbys podniosla sobie skladki,moja siostra tak zrobila,wynosiły jej około 1500 zl i ma dostawac macierzynskiego okoló 2900 zl.najlepiej gdybys zapytala o to wszystko swoja ksiegowa bo w zusie ci nic nie powiedza bo bronia sie jak moga by nie wyplacac wyzszych zasiłkow

Gość gość
Myślę, że kafeteria nie jest odpowiednim miejscem na takie pytania. Spróbuj na innych forach, tu nie ma ogarniętych ludzi. Oprócz mnie, ale ja się nie znam na ZUSach i tych tam ;))) Powodzenia i gratuluję Dzidziusia ;)

Gość gość
Dziękuję za powyższe wypowiedzi... Księgowa, hmm niestety nie takowa osoba nie prowadzi mi papierkowej roboty ;-/ raczej jestem taka Zosia Samosia. Tak właśnie myślałam, że pewnie korzystając z przywilejów dla nowych firm, czyli niski zus, na macierzyńskim będą psie pieniądzę. Pewnie będę zmuszona podnieść składki. Może ktoś jeszcze wypowie się w temacie? Miłego wieczoru

Gość gość
ZUS /czytaj Zakład Utylizacji Szmalu lub po prostu złodzieje/ tnie głupa i wypłacać zasiłków nie chce. Składki opłacone, po złożeniu dokumentów z tytułu urodzenia po miesiącu wysyłają pismo o wszczęciu kontroli i...cisza. Moja księgowa mówi, że prawdopodobnie bez sądu się nie obędzie, mówi na podstawie doświadczeń innych swoich klientów. A jak działają w tym pięknym kraju sądy chyba wiesz. Niemniej nie można sukinsynom złodziejom popuszczać i skoro jest taka możliwość to korzystać a należności egzekwować !

Gość gość
dopytaj księgowa kolezanka zakladala firmę tylko po to by dosawac z zusu spore pieniądze (jest w ciąży)

Gość gość
No właśnie, gdybym w takim celu zakładała firmę, z chęci otrzymywania wysokich zasiłków na macierzyńskim, to od razu bym płaciła wysoki ZUS a ja zaczęłam od składek ZUS na warunkach preferencyjnych. A w związku z tym, że chcę i lubię pracować chciałam się dowiedzieć co muszę zrobić już teraz by potem na "leniwczym"miała dobrze ;)

Gość gość
Witam, założylam działalnosc od 2.08.2013 nie planując zaszłam w ciażę dowiedziałam się o ciaży jak już zalożyłam działalnosc, wplacilam odrazu przez 3 miesiace wieksze skladki, od 6 listopada przeszlam na zwolnienie poniewaz ciaza jest zagrozona. dostalam wezwanie do zusu w celu zlozenia dokumentów. mam pytanie czy mam sie bac takiego wezwania w celu zlożenia dokumentów i czy mogą coś jeszcze chcieć ode mnie? bardzo proszę o szybką odpowiedż. z góry dziękuje.

Gość zuzannaanna
Ja od samego początku płacę wyższe składki, tak mi doradziła moja księgowa z Infaktu (http://www.infakt.pl/) Planowałam ciążę przed założeniem firmy i już wtedy myślałam o macierzyńskim. 400 zł to śmieszne pieniądz jakby nie patrzeć. Lepiej skontaktuj się z księgową i zapytaj co masz zrobić.