Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze5 6 latki potrafia juz czytac pisac dodawac i odejmowac

Polecane posty

Gość gość
To nie zależy od wieku :-) Moja niespełna 4 latka zna litery i cyfry, liczy do 100 i dodaje oraz odejmuje do 10, trochę już czyta , zna figury geometryczne i bryły oraz fascynuje ją mapa świata (zna prawie wszystkie państwa świata), posługuje się pieniędzmi( tak do 10zł - oczywiście bez wydawania reszty i pełne sumy). Dużo ćwiczymy razem w domu bo na przedszkole nie ma co liczyć, gdy dziecko jest "ciekawe świata i rwie się do nauki" :-)

U mnie w rodzinie dzieci w tym wieku na ogół umieją już przyzwoicie czytać, a z pisaniem bywa różnie :) ale to wcale nie znaczy, że wszystkie potem dobrze się uczą :) jedne są świetnymi uczniami a inne nie, więc nie można mówić za dziecko które wcześnie czyta i pisze jest więcej niż przeciętnie zdolne...zresztą w tym wieku dzieci umieją to, czego zostaną nauczone :) Dopiero w gimnazjum okazuje się jakie kto ma tak naprawdę zainteresowania i kto jest "genialny" a kto jakby mniej

Gość gość
tak pytam bo moja 5 latka potrafi czytac pisac dodaje i odejmuje , przez co pare razy slyszalam hahha no ciekawe za kim sie wydala zeby tak wczesnie umiec te rzeczy

Gość gość
Tak potrafi juz to. Najlepiej idzie jej czytanie i pisanie a odejmowanie najslabiej bo jeszcze tego w szkole nie przerabiala.