Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w co ubrać NIEMOWLĘ

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny, kompletuje powoli wyprawkę i mam kilka głupich pytań ( akurat w rodzinie nie mam kogo zapytać, znajome również bezdzietne). w co ubieramy noworodka...? Jest nagi zakładamy mu pieluchę potem body i coś jeszcze na to? Czym różnią się śpiochy od pajacyka-kupiłam i to i to a różnicy żadnej....? Ile sztuk potrzebuje na taki zestaw startowy dla niemowlaka zakładając ze bede prała raz w tygodniu? Jak na razie kupiłam 9 szt body roz. 62 ; 5 śpiochów-pajacyków roz.62 ...

Gość gość
śpiochy mają naramienniki a pajacyk rękawki Na body można założyć śpiochy, półśpiochy lub pajacyk całkiem na górę.

Gość gość
Zalezy kiedy rodzisz dziecko. Ja urodziłam w lecie, w największe upały i zakładałam tylko body i skarpetki. Teraz po domu zakładam body i półśpiochy lub body i śpiochy. Pajacyk - nie jest konieczna podkoszulka bo ma długi rękawek, a śpioszki są na ramiączkach. Kup coś w rozmiarze 56. Ja posłuchałam koleżanek, że wszystko 62, a córka mi tonęła w tych ubrankach i musiałam dokupić na 56.

Gość gość
moja corka urodzila sie dluga na 56cm i 3650, byla najwieksza dziewczynka na oddziale akurat(wiekszosc byla kolo 3200 i 52cm) i dla mojej 56 bylo luzne i dalej jest a ma juz 2 tygodnie. mysle ze pochodzi jeszcze 2tyg w tym 56. radze dokupic ze 2-3 sztuki w tym rozmiarze bo jakbym swojej 62 zakladala to by sie topila w nich. pajac ma dlugi rekaw i zakryte stopy. spiochy na ramiaczka i zakryte stopy. polspiochy to takie spodenki ze stopkami.

Gość gość
jak dziecko jest zimowe to warto kupić np zw dwa pajacyki z weluru są cieplejsze niż bawełniane. I zgodzę się że warto kupić rozmiar 56 ( dla mojej córki która mia 52 cm był nawet sporo za duży) w 62 to się w 3 miesiącu życie przesiadła.

Gość gość
rodzę w grudniu, gin mnie już straszy, że szykuje mi się duży chłopak wic tak na spokojnie chce skompletować zestaw startowy :p to akurat musiałam wybrać śpioszki z długim rękawem stąd nie widziałam różnicy żadnej... a ile tak mniej więcej bede potrzebowała ubrań? Jeżeli mam 9 szt. body powinnam mieć tyle samo śpiochów

Gość gość
możesz mieć no 4 pary śpiochów ze 3 pajacyki i ze 3 pary półśpioszków

Gość gość
Poczekaj z kupowaniem. Ja teraz nauczona doświadczeniem kupiłabym pierwsze ciuszki po porodzie :) Z wielkiej wyprawki którą dostałam odłożyłam sobie ciuszki w rozmiarze 62. Potem okazało sie ze córcia jest malutka (2500) i wszystko było za duże, musiałam kombinować 56. poza tym rozmiar rozmiarowi nierówny. Latem ubierałam małą w samo body a teraz zakładam body i na to bluzeczke z długim rekawem lub body z długim i jakieś porteczki.

Gość gość
Śpiochów możesz mieć mniej niż bodów. Moja córka miała prawie 4 kg, a miała 55 cm i 56 nosi jeszcze niekiedy, a ma prawie 3 miesiące. Małe dzieci podkurczają nóżki. Kup chociaż ze 2 zestawy na 56.

Gość gość
a czy kaftaniki, koszulki, spodenki są przydatne czy raczej śpioszki,body wystarczą na start...? Oki to za radą jeszcze dokupię rozmiar 56:)

Gość gość
Ja miałam bluzeczki na wyjścia. Kaftaniki mnie denerwują, bo zwijają się strasznie, więc pod śpiochy zakładam body. Spodenki zakładałam, ale takie jakby z pasem bezuciskowym.

Gość gość
Jak się dowiedziałam ,że u nas będzie córa to kupiłam masę niepotrzebnych ale ślicznych a jakże ;) ubrań. Córa ma ponad 2 lata i najpraktyczniejsza rzecz na świecie to pajace!!!! Na drugim miejscu body i śpiochy. Maluchowi wygodnie, szybko się zdejmuje a nie jak np. u lekarze widziałam 3 mce dziewczynkę ubraną w body, bluzeczkę, sweterk na to ,rajstopki i rybaczki, luuuuuudzie ileż to czasu zajmuje a wciąganie rajstopek takiemu malcowi to już zupełnie porażka. Pajace górą!! :)

Gość gość
ja obecnie mam 4-ro miesięcznego synka. Od poczatku ubieralam go jak małe mężczyznę a nie dzidziusia. Musisz tez wiedzieć czy Twoje dziecko jest ciepło czy zimn-lubne będzie Ci łatwiej dokonac wybory w co ubrać. Ja rodziłam w upały więc był praktycznie w cienkich body ale był ciepłolubny. Teraz jest zimno lubny i zakładam: pieluchę, body z krótkim rękawem rajstopki koszulkę z długim rękawem, spodenki jeansowe kurteczka i na dwór po domu w samuch rajstopach body i koszulka z długim rękawem, do snu pajac ale tez body z długim rękawem i spodenki do spania. Poznasz po ciepłocie noska i karku czy dziecko jest dobrze ubrane

Gość gość
mnie tez straszyli duza corka, ponad 4 kg a urodzilam 3600 wiec nie ma co tak wierzyc w usg

Gość gość
po co latem w upa skarpetki?? jeżeli jest tak gorąco, że ubieramy niemowlę w samo body, to po kiego diabła te skarpetki?? i pewnie jeszcze czapeczka - bo przecież przewieje :)

Gość gość
Termin porodu mam na początek marca i zamierzam maleństwo ubierać w takie zestawy: body na krótki rękaw + pajacyk /// body na długi rękaw + śpiochy.. Na rozmiar 56 mam 4 zestawy z pajacykami i 4 zestawy ze śpiochami /// Na rozmiar 62 mam 5 zestawów z pajacykami i 5 ze śpiochami.. Więc razem 8 zestawów na 56rozm. i 10 na 62rozm. myślę, że spokojnie wystarczy. Nawet jeśli rozm. 62 będzie za duży to będę w razie potrzeby zakładać takie ubranka i podwijać rękawki, a na nóżki wsuwać skarpetki..

Gość gość
podepne się a jak ubrać noworodka na wyjscie ze szpittala? rodze w styczniu?

Gość gość
Ja przeważnie dawałam body na krótki rękaw, i na to pajacyk, albo na wierzch spodenki + bluzka. Spodenki z szeroką, miękką gumą, bawełniane i również bawełniana bluzeczka to równie wygodne dla dziecka ubranko, a szybciej z przewijaniem szło (zostawały do zapinania napy tylko od body). Na wyjścia miałam też pajace- kombinezony, jeden welurowy, jeden polarowy i jeden ocieplany, te dwa ostatnie zakładane na zwykły kombinezon. Zakładając że będziesz prała raz w tygodniu... hm, ja prałam podobnie, w każdym rozmiarze bodziaków miałam kilkanaście sztuk (przynajmniej dwa na dobę szły), pajacyków 8-9 (głównie na spanie nocne), ubranek dziennych podobnie- może więcej bluzek potem, bo ulewał. Wiadomo że rozmiarówka różna, zależy od firmy, ale generalnie przez pierwszy miesiąc nosił rozmiar 56- tyle miał jak się urodził, rozmiar 62 przez kolejne 2 miesiące.