Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pominięcie dwóch tabletek w trzecim tygodniu

Polecane posty

Gość gość

Niestety zdarzyło mi się to o czym zawsze myślałam "niemożliwe, żebym kiedykolwiek zapomniała o tabletce". Otóż zapomniałam! Nie przyjęłam dwóch tabletek w trzecim tygodniu, dokładnie 15 i 16 dnia. 17 dnia przyjęłam dwie zapomniane tabletki i dodatkowo tą właściwą z dnia 17. Teraz jest dzień 21 (dzisiaj powinnam przyjąć ostatnią tabletkę z blistra) i zaczęłam delikatnie krwawić. Jak powinnam postąpić? Zrobić normalną 7dniową przerwę? Zacząć brać tabletki z nowego blistra od nowa jutro bez przerwy? Jak będzie wyglądała ochrona przed ciążą w obu przypadkach? Bardzo proszę o radę.

Gość gość
Ulotka prawdę Ci powie.

Gość gość
Ulotka mówi jak postępować w przypadku pominięcia jednej tabletki. W przypadku pominięcia dwóch, mówi: skontaktuj się z ginekologiem. Ja się z moim skontaktować nie mogę bo jest na urlopie i telefonu nie odbiera, dlatego pytam tutaj.

Gość gość
A logicznie pomyśleć to już nie łaska? :o 1. Pierwsza opcja przy pominięciu jednej tabletki w ostatnim tygodniu to potraktowanie dnia, w którym pominięto tabletkę jako pierwszy dzień 7-dniowej przerwy i nieprzyjmowana kolejnych tabletek z opakowania. I tu świetnie się wpisuje pominięcie drugiej tabletki, gdyż jest to 2 dzień 7-dniowej przerwy. Ale po co czytać ulotkę. Lepiej wpieprzyć od razu wszystkie pominięte tabletki nie zastanawiając się nawet co najlepiej zrobić w takiej sytuacji. 2. Druga opcja to przyjęcie normalnie pozostałych tabletek z opakowania i pominięcie 7-dniowej przerwy pomiędzy opakowaniami. I tutaj nie ma najmniejszego problemu z pominięciem dwóch tabletek, bo w ulotce jest również napisane, że aby została zachowana ochrona antykoncepcyjna tabletki muszą być przyjmowane nieprzerwanie przez co najmniej 7 dni ( a tu mamy przed pominięciem 14, a po pominięciu w planach ponad 21 tabletek) oraz, ze przerwa w przyjmowaniu tabletek nie może być dluzsza niż 7 dni, a u Ciebie były 2. Wystarczy odrobinę pomyśleć. Podpowiem Ci, bo wątpię, żebyś potrafiła sama to wywnioskować - teraz, żeby została zachowana ochrona antykoncepcyjna musisz pominąć 7-dniową przerwę i następnego dnia po zakończeniu obecnego opakowania rozpocząć przyjmowanie tabletek z kolejnego opakowania. Oczywiście wszystko powyższe dotyczyć tabletek dwuskładnikowych, jednofazowych.