Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa zlecenie a płatny macieżyński

Polecane posty

Gość gość

Witam Mam do was pytanie? Na ile czasu musi być zawarta umowa zlecenie aby można iść na płatny macierzyński? I ile wynoszą te dodatkowe składki. Jak wiecie w naszym kraju ciężko znaleźć pracę na umowę o pracę, a na zlecenie dużo łatwiej więc stąd moje pytanie. Pozdrawiam :*

Gość gość
wiadomo że w naszym chorym kraju nie ma opcji na inną umowę, też jestem ciekawa. dziewczyny piszcie!

Gość gość
Co ważne urlop macierzyński przysługuje tylko kobietom pracującym, ale zasiłek macierzyński wszystkim matkom, które w trakcie porodu miały opłaconą składkę chorobową. Oznacza to, że mogą z niego skorzystać także kobiety zarabiające w oparciu o umowę zlecenie, które dobrowolnie zgodziły się odprowadzać składkę chorobową do ZUS, a także matki pracujące na własnej działalności gospodarczej. W tym wypadku zasiłek wyniesie 80 proc. średniego przychodu za ostatnie 12 miesięcy. Nie ma możliwości uzyskania zasiłku przy umowie o dzieło, gdyż nie da się od niej odprowadzić składki chorobowej.

Gość gość
czyli na taki zasiłek macierzyński można przyznać kobiecie która pracowała na umowie zlec min rok? dobrze rozumiem

Gość mama4latki
Nie. Musisz pracować w chwili porodu - w sensie mieć obowiązującą umowę.