Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Azaza azaza

Pozdrowienia z Islandii

Polecane posty

Gość Azaza azaza

Czy znajdzie sie tu na tym forum ktos kto tak jak ja mieszka w Rejkjawik? Szukam znajomych. Mam 30 lat i jestem fizjoterapeutka. Pracuje w szpitalu. Z checia poznam kobiety i mezczyzn, mozemy porozmawiac o zyciu, rodzinie, codziennosci zagranica. Pozdrawiam Was!

Gość milk praline
ja nie mieszkam w Islandii ale bardzo jestem ciekawa jak Ci sie tam zyje ? napisz cos wiecej jaki to kraj czy porozumiewasz sie po ang. w pracy ? Pozdrowienia

Gość Azaza azaza
Dziekuje za odzew. A juz mialam wylaczac komputer. W pracy porozumiewam sie w jezyku islandzkim. Ucze sie go caly czas a im wiecej uzywam tym szybciej sie ucze. Po angielsku bardzo rzadko sie komunikuje. Zyje sie cudownie, to taki piekny kraj. Bardzo malowniczy. Mieszkam tu dopiero cztery lata, wychodze za maz za dwa tygodnie, za tubylca. Moze dlatego tu pisze, bo brakuje mi zyczliwych dusz z Polski.

Gość milk praline
to super ze ci sie uklada najwazniejsze ze jestes zadowolona jak z klimatem tam ? ile teraz trwa dzien ?

Gość gość
powiedz mi podobno jest tam full polakow, bo kryzycie w 2007 mniej ale nadak slychsac na ulicach polski?jak ajest minimalan za h w euro?napisz

Gość Azaza azaza
No to zazwyczaj juz o siedemnastej jest ciemno. Rano tez jest, rozjasnia sie tak cos okolo dziewiatej rano. Ale wiadomo, czas zimowy, polowa pazdziernika zatem normalka. Klimat jest zimny, ale to chyba oczywiste. Jest porywisty wiatr, czuc taki chlod w powietrzu, mrozno mimo iz temperatura plusowa.

Gość Azaza azaza
Wiesz co? Powiem Ci, ze nie mam zadnych znajomych Polakow, nie spotykam ich na ulicach miasta wiec jesli sa tu to ja nie wiem gdzie zamieszkuja, jestem zaskoczona tym co napisales. Ja tu ich w ogole nie widuje. Nie wiem jakie tutaj sa stawki minimalne prawde mowiac, zawsze otrzymywalam dobre wynagrodzenie. Nie ma tutaj czegos takiego chyba jak stawka minimalna.

Gość gość
jaka wyplate mozna tam dostac?

Gość Azaza azaza
Tak od razu mam Ci powiedziec ile zarabiam? W koronach czy w przeliczeniu? 621 tysiecy koron na miesiac mam placone, juz sie pogubilam w przeliczaniu wiec nie wiem ile to bedzie dokladnie na polskie zlotowki.

Gość gość
no to ladne zarobki tam sa:) mozesz cos wiecej napisac? jak tam wyjechalas znalas jezyk? chociaz troszke?

Gość phillina
Ja tez chce wyjechac do Islandii. Mozesz mi cos doradzic?

Gość Azaza azaza
No wiec tak. Jeszcze mieszkajac w Polsce poznalam chlopaka z Islandii na targach miedzynarodowych. Utrzymywalismy kontakt emailowy i sie po prostu zaprzyjaznilismy. To bylo w 2005. Jeszcze studiowalam. Odwiedzilam go raz ale mi sie nie spodobalo i po tygodniu wrocilam do Polski. Potem znowu pisalismy, pisalismy, dzwonil, nalegal, przylecial do Polski. Uczyl mnie swojego jezyka w tamtym okresie, w koncu przekonal jakos zebym przyleciala znowu i dala szanse. Jako ze nie chcialam byc na jego garnuszko to powiedzialam, ze wczesniej niz znajde prace nie przylece. Wiec szukalam pracy, znalazlam, przylecialam na tak zwane interview i juz zostalam. Minely 4 lata, za dwa tygodnie mamy slub, a ja nadal w tej samej pracy.

Gość Azaza azaza
phillina, nie jestem pewna jak jest teraz jesli chodzi o wizy ale bys musiala sprawdzic na stronie ambasady. Nie wiem co Ci doradzic.

Gość phillina
Mowie troche po islandzku (i dobrze w trzech innych jezykach), poza tym mam studia artystyczne i teraz wykonuje tego rodzaju zawod. Jak oni sie na to zapatruja? Btw, nie masz jakiegos wolnego kolegi do rozmowek? :)

Gość Azaza azaza
Moze najpierw na wakacje? Zeby poznac kraj i obyczaje tu panujace?

Gość gość
fajna historia...:) a jak twoi rodzice zareagowali na Twoj wyjazd? lubia zięcia?:)

Gość Azaza azaza
phillina, jestem bardzo mile zaskoczona Twoja znajomoscia jezyka. Jestem ciekawa co Cie sklonilo do tego, zeby zaczac sie go uczyc. Jest to bardzo trudny jezyk. Ale niezmiernie mi milo. Kolegow mam ale wszyscy zajeci. Na naszym weselu ma byc jakis znajomy sam wiec domyslam sie, ze nie ma partnerki, a co? Przyjechalabys? Czego chcialabys sie dowiedziec?

Gość Azaza azaza
Rodzice jak rodzice, ziecia zaakceptowali, ziec sie polskiego uczy, moja mama jest nim zachwycona, tata jak tata, lubi go. Rodzice mojego przyszlego meza odwiedzili Polske i poznali moich rodzicow a teraz moi przylatuja na slub. Duze roznice kulturowe jednak widoczne. Rodzina mojego meza to takie troche wyksztalciuchy, ze tak powiem, natomiast moi rodzice to skromni, wierni tradycjom ludzie.

Gość gość
jeszcze raz gratuluje takiej drogi i wyboru zyciowego:) ide pomalu spac bo jutro do pracy ide:( dobranoc:)

Gość Azaza azaza
Dobranoc i dzieki za odzew! Ja tez juz pomalu wylaczam komputer i licze na to, ze jeszcze ktos sie odezwie i moze wlasnie znajde kogos z tych stron.

Gość phillina
Jestem zafascynowana Islandia i w ogole uwielbiam wszystkie zimne kraje wiecznej nocy. Mowie biegle po angielsku, francusku, szwedzku, teraz ucze sie islalandzkiego. Chcialam wyjechac do Islandii, ale boje sie, ze z minimalnym jezykiem sie nie uda. Zazdroszcze meza Inslandczyka, zawsze mi sie taki marzyl. ;)

Gość gość
BLADEGO? zazdroscisz? oni czesto sa bez szkoly i alkoholikami /mam przyklad w rodzinie fakt socjal wysoki tam jest

Gość phillina
Oni sa fajni, tacy skryci i niedostepni. :) Poza tym Islandia ekonomicznie niezle stoi. :P

Gość Azaza azaza
phillina, z minimalnym jezykiem moze sie udac. Sprobuj najpierw przyleciec na wakacje, zapoznac sie z krajem, zobaczysz wtedy czy rozumiesz co ludzie tutaj do Ciebie mowia i ich sposow wymowy. Zobaczysz czy pasuje Ci ta kultura, klimat, a jezyka mozna sie nauczyc przebywajac wsrod tubylcow i porozumiewajac sie z nimi.

Gość gość
Reykjavik, szmato nawet nie wiesz w jakim mieście jesteś :O

Gość gość
kobieto, co ty robisz... nic nie pisz o tym kraju, bo zjada sie setki polskich szczurow gotowych pracowac za miske ryzu i zniszcza ten kraj... tj UK, Holandie, Niemcy, Francje i inne kraje Europy... Niech sobie siedza w PL i zgadzaja sie dalej na umowy smieciowe i prace za rownowartosc 300 euro, oni lubia takie ekstremalne klimaty i zycie szczura i niech sobie siedza tam dalej, a nie niszcza zycie ludziom, ktorzy chca zyc na normalnym, godnym poziomie...

Gość gość
jak ja uwielbiam czytać o tych Polkach co to znają biegle kilka języków obcych [w tym egzotyczne] - w tym polskiego też nie :D

Gość Azaza azaza
Moorland, z jezykiem jest bardzo trudno, na poczatku myslalam, ze nie dam rady, teraz tez sobie lamie jezyk. Ja uczylam sie jeszcze przed wyjazdem z Polski, mialam programy do nauki multimedialne. W sumie zanim przylecialam do Islandii juz na dobre to tak z rok sie uczylam ale to dopiero tutaj zaczelam poprawnie mowic bo tym jezykiem posluguje sie w pracy, w urzedach, u lekarza, rozmawiajac z rodzina narzeczonego. Jest to trudny jezyk.