Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cyclo progyneva brak badań

Cyclo progyneva brak miesiączki brak badań

Polecane posty

Witam :). Pisze z takim problemem, czy któraś z Was miała podobną sytuacje? Zacznijmy od początku we wrześniu 2012 roku odstawiłam po roku przyklejania plastry Evra, od tego czasu miałam nieregularne miesiączki (przed plastrami wszystko miałam jak w zegarku), gdy już myślałam, że wszystko się ustabilizowało (2 @ pod rząd regularne) @ zanikła, ostatnią miałam 23 sierpnia... Byłam u mojej gin, przepisała mi luteine i niestety @ dalej się nie pokazała, a ciąży brak, więc byłam u niej znów, i tym razem przepisała mi Cyclo-progyneve, ale tylko brązowe tabletki mam brać... Gin nie zlecił mi żadnych badań... Jedyne co zrobiła to usg dopochwowe... Mama mnie trochę przestraszyła.. Wg niej gin powinna zalecić badania krwi żeby sprawdzić poziom hormonów a dopiero wtedy brać takie leki... a co Wy o tym sądzicie?

Gość gość
Żeby przepisać progesteron na wywołanie miesiączki nie trzeba robić badań hormonalnych. Jaki jest obraz usg?

z tego co powiedziała mi gin, to na usg wszystko jest w normie

czytałam ze po cyclo nie pojawia sie miesiączka tylko krwawienie z odstawienia... to prawda?

Gość gość
To nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia. W naturalnym cyklu po owulacji wzrasta poziom progesteronu, który pozostaje podwyższony przygotowując organizm do przyjęcia zapłodnionego zarodka. Jeśli do zapłodnienia nie doszło to poziom progesteronu spada co sprawia, że pojawia się miesiączka. Zarówno luteina jak i cyclo progynowa zawierają progesteron. Podczas przyjmowania tabletek poziom progesteronu pozostaje podwyższony po zakończeniu przyjmowania spada i powinno pojawić się krwawienie. Mechanizm jest taki sam, inny jest sposób podwyższenia poziomu progesteronu. Jaka jest grubość endometrium na usg? Jakieś pęcherzyki wokół jajników?

dzięki wielkie za wyjaśnienie :). a na te pytania nie znam odpowiedzi... gin tylko powiedziała że wszystko jest ok.