Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak okresu po luteinie

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem chora na pcos i w zwiazku z tym biore od 16 do 26 dnia cyklu luteine 50 podjezykowo 2x dziennie. Zawsze przy 5 lub 6 dniu brania jej dostawałam okres. Teraz brałam je 10 dni i juz 16 dzien mija jak nie mam okresu. Wczoraj i 2 dni temu bardzo bolały mnie plecy, brzuch i jajniki wogóle mam wrazenie ze od tyg mam objawy okresu a jego nie ma. Test robiłam kilka dni temu i wyszedł negatywny a lekaza mam dopiero w sob. Ale bardzo panikuje, że cos jest nie tak i prosze o opinie co moze bbyc nie tak...

Gość farmaceutka z powołania
Proszę odstawić tą luteinę. Miesiączka powinna wystąpić po odstawieniu luteiny. Lekarz może przepisać duphaston na wywołanie miesiączki. Jeżeli testy wychodzą negatywnie może być torbiel.

Proszę odstawić tą luteinę. Miesiączka powinna wystąpić po odstawieniu luteiny. Lekarz może przepisać duphaston na wywołanie miesiączki. Jeżeli testy wychodzą negatywnie może być torbiel.

Gość gość
luteine odtawiłam 25 dnia cyklu czyli po tych 10 dniach brania od tego czasu mineło 16 dni a okresu brak. Tabl juz nie biore bo własnie nie wiem co sie dzieje a boje sie wlasnie o te torbiele bo ich pełno mam na jajnikach jak to przy pco.

Do lekarza proszę się udać. Z pewnością zapisze duphaston lub tabletki antykoncepcyjne, aby torbiel się wchłonęła

Gość gość
przy pco na jajnikach są nie torbiele, a pecherzyki, a nawet przy torbieli miesiączka powinna sie pojawic normalnie, ja na Twoim miejscu powtórzyłabym jeszcze test, jesli nadal będzie negatywny, to pozostaje czekać do wizyty

Pęcherzyk owulacyjny mógł nie pęknąć i mogła zrobić się torbiel.

Gość gość
mógł, ale przy torbieli z niepeknietego pęcherzyka miesiączka zazwyczaj pojawia się normalnie, o czym juz pisałam

Gość gość
no wlasnie dlatego dziwie sie ze okresu nie mam, niby z mezem uwazamy ale stosunek przerywany to zadne zabezpieczenie. Niby mam objawy nabrzmiałe piersi brzuch wiekszy no i boli ale dzis prawie wogole ale i te moje humory i zimno mi wiecznie, przy ciąży pierwsze też tak miałam ale teraz jakbym zaszła to chyba mój mąż by wszystkim sie chwalił, że niby nie mogłam miec a tu 2 zrobił:) poczekam do tej sob zobaczymy co bedzie. Dziekuje serdecznie za odp.

Gość gość
a wiesz, że kobiety starajace sie o ciażę również przyjmuja luteine lub duphaston w takich dniach cyklu i właśnie w takiej dawce? radzę pójsć na betę

Gość gość
"mógł, ale przy torbieli z niepeknietego pęcherzyka miesiączka zazwyczaj pojawia się normalnie, o czym juz pisałam" Bzdura. Poza tym PCOS to zespół wieloTORBIELOWATYCH jajników.

Gość gość
żadna bzdura, borykam sie z niepękajacymi pęcherzykami od ponad roku, miesiączki mam regularne, więc chyba wiem o czym piszę, nie sądzisz?

Gość gość
To, że Ty masz regularne to nie znaczy, że ZAZWYCZAJ tak jest. Bo zazwyczaj nie są regularne. Jesteś ewenementem.

Gość gość
nie jestem żadnym ewenementem, mam znajome, które również miewaja torbiele i nie zakłóca to miesiączkowania, więc nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedzę- z doświadczenia?

Gość gość
Tak, czteroletniego. 🖐️ Jak również z wielu tematów z tego forum - najpierw temat o spóźniającej się miesiączce, a potem informacja zwrotna od autorki o torbieli. Znasz w ogóle fizjologię cyklu? Wiesz jaka jest rola progesteronu?

Gość gość
tak, doskonale znam rolę progesteronu- od 4 lat walczę o dziecko i zapewniam cię, że przeszłam już wiele, więc odpuść sobie ironię, ok?