Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyrodna synowa

Tesciowa sie obrazila bo nie planujemy drugiego dziecka

Polecane posty

Gość wyrodna synowa

W****ilam sie strasznie. Nie dosc, ze wnika w prywatne sprawy moje i meza, to jak jej odpowiedzialam na zadane pytanie, kiedy rodzenstwo dla corki, to zaczela na mnie krzyczec i sie nie odzywa. Ja zachowalam kamienna twarz i odpowiedzalam tylko, ze to nasza sprawa i nikomu nic do tego. Po czym ubralam sie, powiedzialam do widzenia i wyszlam. Z nerwow poplakalam sie w samochodzie, ale przynajmniej nie wdalam sie w slowna przepychanke. Dawno tak nikt nie wyprowadzil mnie z rownowagi.

Gość gość
ale bzdury piszesz ... zajmij sie czyms a nie wyipisuj takie bzdury

Gość gość
Żadne bzdury. Moja teściowa i rodzina ze strony męża cały czas dopytują się kiedy rodzeństwo dla córki (ma prawie 3 lata) ile razy można odpowiadać ze na razie nie chcemy. A jak raz powiedziałam ze nie planujemy juz 2 dziecka to mnie wyzwali od samolubów i ze dziecku krzywde robie. Aj tam szkoda gadać. Trzymaj się zapytają jeszcze ze 100 razy a potem odpuszczą.

Gość gość
Moja teściowa jest podobna. Ja jeszcze jednego dziecka nie urodziłam - poród lada chwila - a Ona już snuje plany na drugie dziecko i to najlepiej też dziewczynka. Ja powiedziałam, żeby nie zagalopowywać się, bo drugie nie będzie prędko oj prędko o ile zdecyduję się w ogóle. Teraz mam batalię o chrzest, bo dla niej powinnam już ogarniać sprawy z chrztem :D Powiedziałam, że nie zamierzam tego robić, bo chrztu nie będzie. Obraziła się, odmawia różaniec i wiecznie płacze.

Gość gość
owszem, z jednej strony tesciowa nie powinna sie wtracac, ALE... baba ma racje jesli chodzi o wyrzadzanie krzywdy dziecku. jedynactwo dzieciaka krzywdzi, taka prawda. W dziecinstwie i w zyciu doroslym, w tym drugim chyba jeszcze bardziej :-(

Gość gość
też nie miałaś sie o co wkurzać obyś tylko takie "problemy w życiu miała" dorośnij!!!! to normalne pytanie i każda kobieta przez to chyba przechodziła. mnie np mama wciąż pyta kiedy trzecie :) ze spokojem mów za kążdym razem ze chcesz jedno i koniec. Nie wchodź w żadne pyskówki i przepychanki.

Gość gość
To co za problem, niech stworzy rodzinę zastępczą jak chcę przygarniać dzieci i stworzy domowe przedszkole. A wara ode mnie i naszych planów, a jeszcze wymuszanie ? :-o

Gość gość
tesciowa by chciala po prostu, by jej wnuczka byla szczesliwa. zna babka zycie i wie jak to potem jest...

Gość gość
Tak jedynactwo to krzywda ale skoro mąż pracuje sam a ja do pracy ide dopiero za rok to z czego ja tą dwójkę dzieci utrzymam? Teściowa mi pewnie nie dołoży.

Gość wyrodna synowa
To nie jest moj jedyny problem, ale nikt inny nie wtraca sie tak w moje prywatne sprawy! Mnie to na malsa krepuje i mowienie prosto z mostu, stanowczo ale spokojnie nie dziala, nie tylko w tej kwestii.

Gość gość
A jaka tam zaraz krzywda... Wszystko zależy od wychowania. Znam wielu dorosłych już jedynaków i bez problemów sobie w życiu radzą. Żyć po swojemu trzeba a oczekiwaniami innych się nie przejmować.

Gość wyrodna synowa
Ja mysle przyszlosciowo, podjelismy taka decyzje i nikomu nic do tego. Moj maz ma klopoty ze zdrowiem, nie wykluczone, ze za iles lat nie bedzie mogl pracowac i to ja bede zarabiac na rodzine, kolejne dziecko to bylaby nieodpowiedzialnosc. Ale co tam, wazne, zeby pochwalic sie kolezankom o kolejnym wnuku.

Gość gość
ja miałam odwrotnie. Gdy zaszłam z pierwszym dzieckiem wszyscy byli załamani. Gdy po 3 latach oznajmiłam, że staramy się o drugie dziecko, rodzice jak i teściowie odradzali nam, wymieniali bzdurne powody. Ogólnie teraz mam nastolatki w domu i nie wyobrażam sobie życia bez nich:) Żałuję, że nie zdecydowałam się na trzecie. Fakt faktem moi rodzice jak i teściowie nie przepadają za dziećmi. Kiedyś było mi przykro, dołowałam się tym strasznie. Czas i przyzwyczajenie zrobiło swoje. Dorosłam na tyle by stwierdzić, że to moje życie, nikt mi w nim nie pomagał, nie wspierał i teraz też tego nie robi (mowa o rodzicach i teściach) więc decyzja o dziecku czy innych "naszych"(męża i dzieci spraw) należy do nas i tylko do nas:) Potem trochę zmieni Ci się punt widzenia, trochę weźmiesz na dystans ideologie rodziców czy teściów albo tak jak ja polubisz i zakwestionujesz rzadkie widzenie się z nimi;) gwarantuję o wiele mniej nerwów;)

Gość gość
cóż no teściowa ma racje. Bycie jedynakiem to dramat :/ a jeszcze piszesz, ze mąż chory, zejdzie mu się, Ty za nim i co? dziecko samiuteńkie zostanie. Moi rodzice już zmarli- mam zaledwie 27 lat. Gdyby nie siostry byłabym samiusieńka jak palec :( Nie rób tego własnemu dziecku.

Gość wyrodna synowa
Maz nie jest smiertelnie chory, ma problemy z kregoslupem i w przyszlosci moze bedzie ograniczony ruchowo i bwdzie trzeba zajmowac sie nim jak dzieckiem, ale to taki najgorszy scenariisz. Nie chce drugiego dziecka i z wielu innych powodow, ale nie zamierzam sie tlumaczyc. Dziwi mnie jeazcze to, ze ma druga synowa, oni nie maja dzieci, sa 5 lat po slubie a tesciowa mowi, ze nie obchodzi jej to .Wiec dlaczego mnie sie czepia, moglaby drugiej synowej troche sie ponarzucac :)

Gość gość
akurat. Moj maz ma siostre starsza i jako dzieci omijali sie szerokim lukiem, bylo miedzy nimi 4 lata roznicy i jak maz mial 3 lata i stal sie bardziej kumaty, to jego siostra juz podstawowke zaczynala, miala kolezanki i nie miala ochoty bawic 3-latka. zyli zawsze obok siebie, nawet teraz, niby spotykamy sie z nia raz na miesiac na kawe, ale gadanie jest takie sztuczne.

Gość gość
Dlaczego o tesciowych nie mozecie wymyslec rzeczy mniej glupich :O

Gość hehehhehehhehehehehhe
Co wy macie do jedynaków ? Ja jestem jedynaczka i zawsze byłam w zyciu szczesliwa . To raczej wiele nawiedzionych bab (takie jak wy tutaj ) wmawiało mi ze ja muszę być nieszczęśliwa bo jestem jedynaczka .

Gość gość
Temat przeciez nie o jedynakach,tylko o tesciowych,co sie obrazaja :D :D

Gość hehehhehehhehehehehhe
No ja wiem ze o teściowych ale nie rozumiem dlaczego tak wiele kobiet pisze ze bycie jedynakiem to taka wielka krzywda.

Gość gość
Ja nie wiem,czy krzywda,ale jedynaczki mi znane,nie byly z tego powodu szczesliwe.Tzn. twierdzily zawsze,ze to nieciekawa wersja miec na sobie cala uwage rodzicow.

Gość gość
Autorko czym ty się przejmujesz ? to jest wasze zycie i nikogo nie powinno obchodzić ile kto ma dzieci.

Gość gość
U mnie to moja mama sie ciagle dopytuje o rodzenstwo dla corki. Corka ma 5,5 roku i nie planujemy drugiego dziecka. Przestancie pie.rdolic, ze my, rodzice jedynakow robimy im krzywde! Ja mam siostre ale nie mamy dobrego kontaktu ze soba. Znam z kolei rodzine gdzie jest 3 rodzenstwa i wszyscy maja w doopie rodzicow. Tak wiec nie pitolta o "szklance wody" w przyszlosci...

Gość gość
Jak to łatwo ludziom kierować życiem innych.. To Ty bierzesz odpowiedzialnośc za to jak wygląda Twoja rodzina i jeżeli nie chcesz drugiego dziecka to tylko i wyłącznie sprawa Twoja i męża.

Gość wyrodna synowa
Dzięki za odpowiedzi:) Dzwoniła do mnie teściowa z informacją, że przeze mnie nie spała całą noc i rano była w kościele pomodlić się za moje nawrócenie w kwestii potomstwa;) Powiedziałam, że nie życzę sobie wtrącania w moje sprawy, a ona na to, że jeszcze porozmawia z moim mężem, żeby przemówił mi do rozumu iże ja niby taka wykształcona i w ogóle, ale zero rozumu... Dobrze, że mąż stoi za mną murem i na pewno utnie wszelkie spekulacje swojej mamuśki:)

teściowa nie spierdyyla na drzewo banany prostować, a jak jej się wybitnie nudzi niech się rozbierze i własnych ubrań pilnuje, kutwa jedna będzie swoje fochy odstawiać Pokaz jej ,ze macie w dooopie jej chimery i tyle z jej wielce obrazy

Gość Pieppiii
Tak już jest ze w polsce dba sie o ciąże do rozwiązania a pózniej radz sobie sam wsyyscy krzywo patrzą na dzieci już narodzone żadnej pomocy od państwa dla rodziny.Za to w Anglii o ile ciąża nie jest traktowana jak choroba to po rozwiązaniu zarówno matka jak i dziecko mąka darmowa opiekę zdrowotna darmowe lekarstwa( dziecko do 18rz), pomoc finansowa dla rodziny.podsumowujac; w ciąży dba sie o brzuch A w uk o dzieci

Gość Pieppiii
Choina nie ten temat, ale jeśli mogę coś wtrącić to nie teściowa bedzie rządzić twoja dupa i tak jej powiedz

Gość gość
U mnie tez byly ciegle tekty kiedy corka bedzie miala rodzenstwo. A jak juz zaszlam w ciaze to specjalnie pojechalam jej sie pochwalic to ta zamiast sie ucieszyc to jeszcze mnie zwyzywala ze teraz to i tak roznica miedzy dziecmi bedzie za duza(bez 2miesiecy 4lata)

Gość gość
na co tej stare babie nastepne wnuki, przeciez te stare klempy wcale ich nie chca, ani nie pomagaja w ich opiece, wychowaniu, czy finansowaniu, bo jak twierdza, one sie juz swoje nawychowywaly, chca sie cieszyc swoimi wczesniejszymi emeryturami, wiec niech s********ja z roszczeniami, typu, ja chce wiecej wnukow... Jak chce dzieci, to jest in vitro i sie postara o swoje nastepne, a nie wpierdala sie w czyjes zycie. Ja tak mialam, tesciowie sprali mi mozg, ze po slubie szybko trzeba miec dziecko, a oni chca wnuka, ale jak juz urodzilam to zadne sie nim nie interesowalo, wiec zamknelam drzwi domu pred rodzina i powiedzialam, zeby s*******ali i nigdy nie dzwonili, bo na zdejciu dziadkow dziecko nie potrzebuje...