Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Owłosienie

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym dowiedzieć się czegoś ciekawego o owłosieniu u kobiet. :)

Gość MagddA
Witam przyczyną owłosienia u kobiet jest: - uwarunkowania genetyczne (po rodzicach) - problemy natury hormonalnej z reguły też problemy z owłosieniem częściej dotyczą brunetek, wiadomo ciemne włosy są bardziej widoczne, mocniejsze, grubsze, a w przypadku depilacji laserowej są łatwiejsze do usunięcia. jesli chodzi o problemy z nadmiernym owłosieniem typu męskiego u kobiet nosi to nazwę hirsutyzm. Hirsutyzm – występowanie nadmiernego owłosienia typu męskiego (owłosienie na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, okolicy sromu) u kobiet. W łagodnej formie najczęściej jest pochodzenia idiopatycznego - występuje nadmierna wrażliwość mieszków włosowych na hormony. W bardziej zaawansowanych formach zazwyczaj jest podwyższony poziom androgenów (męskich hormonów). Leczenie powinno być przyczynowe. W leczeniu hirsutyzmu na tle nadmiernego poziomu androgenów wykorzystuje się doustne tabletki antykoncepcyjne.Nie wiem o jakie owłosienie pytasz, tak się składa, że jestem obarczona tą wadą genetyczną i mam PCOS.