Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chomik dla dziecka

Polecane posty

Gość gość

Co myslicie dla 5 latki.

Gość gość
chomiki są głupie i gryzą

Gość gość
to ty chyba chomika nie masz, ja polecam, żeby tylko dziecko go nie męczyło

Gość gość
myslalam o takim prezencie gwiazdkowym dla corki.

mysle to , ze bierzecie chomika( jakiegokolwiek zwierzaka) DLA SIEBIE, a dziecko wam powinno pomagać w opiece nad nim i uczyć się obchodzić z zwierzątkami ,opiekować POD WASZA KONTROLĄ a nie samowolka dziecka z zwierzakiem

Gość gość
jeśli będzie bawił się z tym chomikiem pod Twoją opieką i nauczysz go właściwego traktowania zwierząt to ok.

nie, chomik NIE może być własnością dziecka, dlaczego o tym napisałam powyżej z jakich powodów dlaczego nie, To wy musicie być głównymi opiekunami i właścicielami zwierzaka, dziecko od was się uczyć jak zwierzakiem się zajmować, pomagać przy nim pod waszym okiem, dziecko nie może mieć chomika jako prezent własnościowy., bo to żadna własność dziecka, tylko dorosłych

Gość gość
Chomik dla dziecka? Nie, chomik nie może być prezentem dla dziecka, tak samo jak żadne inne zwierze. Chomiki są delikatne, trzeba umieć się z nimi obchodzić a jak poczują się zagrożone i wymęczone to potrafią dotkliwie pogryźć. Za zwierze odpowiada osoba dorosła a nie pięciolatka więc jak dzieciak da plamę to dorosły za to odpowiada. Ja bym odradzała chomika , one muszą mieć już bardziej odpowiedzialnych opiekunów, z wyczuciem , takich co uszanują potrzebę snu zwierzęcia (większość część dnia aż do późnego popołudnia) i takich którzy mają delikatne dłonie. Poczytaj może najpierw jaki jest chomik i jak wygląda pielęgnacja, opieka. To są wymagające zwierzęta. Lepiej kupić jakieś mniej delikatne zwierze. Moja znajoma kupiła trzyletniej córce kota i ten przynajmniej umiał się obronić, dwa razy drapnął porządnie jak mała pociągnęła go za ogon i spokój :D.

Gość gość
miałam chomików do groma! I nadal uważam, że są glupie i gryzą.

Gość gość
Miałaś chomików do groma? Skoro takie głupie to po cholerę aż tyle się musiało u ciebie męczyć? A ty z nimi?

Gość gość
Mnie jakoś nigdy żaden chomik nie ugryzł. To ciekawe co ona musiała im robić że ją te chomiki gryzly. W dodatku jak się jej nie podobały to po co kupowała następne

Gość gość
bo moje siostry je hodowały. 2 były fajne- reszta durna.

Gość gość
to zalezy od dziecka. Ja miałam chomika w tym wieku, miał cisze spokój, opiekę a my z siostrą miałysmy zwierzątko... i wszyscy byli szczesliwi. Kolezanka z mojej klasy mieszkajaca blisko jak zobaczyła mojego chomika to tez rodziców namówiła - razem z 13 letnim bratem wykończyli zwierzątko w 2 mce.

Gość gość
Też miałam chomika w tym wieku - a nawet parkę :) Z tym, że ja od najmłodszych lat byłam wychowywana w domu, w którym były zwierzęta i rodzice uczyli mnie, że zwierzę jest żywą istotą i trzeba je szanować. Osobiście uważam, że kupowanie zwierząt dla dzieci w ramach prezentu, to głupi pomysł - zwykle dostawało przecież lalkę, piłkę albo inną zabawkę. Niestety zwierzę podarowane w prezencie też może potraktować jak zabawkę.