Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

plan dnia 5cio miesięcznego niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Jak u Was wygląda typowy dzień niemowlaka ? jak często, o której co i jak robicie ?

Gość gość
było to około dwóch lat temy , ale coś pamiętam ;) córa ;) rano - mleko , pozniej do wózka , dawałam jej zabawki ,a ja robiłam swoje , czasami po prostu siedziała i patrzyła co robię , jak miałam czas to tłumaczyłam co i jak ;) ubaw miała niezły . potem drzemka ( pamietam wtedy miała taki okres , że spała 5 razy po pół godziny :] ) wstawała to mleko piła + coś obiadowego . rozkładałam jej dużą kołdre na podłodze i obok lustro i zabawki , w ten sposób 1h wolnego ;) znowu drzemka , mleko , chwile jej jakieś bajki czy kanały muzyczne puszczałam , moze z jeszcze jedna drzemka . itd itd ;) w międzyczasie troche zabawy z rodzicami , jakieś turlanie się itd . ciezko tak określić dzień takiego malucha ;)

Gość gość
U nas zwykle to wygląda tak: córka wstaje koło 7, jeść chce dopiero między 8 a 9. Zabawa do 10-11 kiedy zalicza pierwszą drzemkę i śpi koło dwóch godzin. Koło 12-13 (zależnie kiedy się obudzi) daję warzywka lub inny obiadek ze słoiczka lub przez siebie robiony, przepajam wodą lub herbatką. Jak dalej głodna to dostaje mm. Zabawa przerywana co jakiś czas próbą napojenia lub jedzeniem (ciężko mi powiedzieć o której, bo to zależy jak zgłodnieje). Jeśli się uda to koło 15 jest druga drzemka (półgodzinna) Koło 16 wraca z pracy tatuś i przejmuje córkę. O 19 szykowanie kąpieli, o 19:30 butla i usypianie. Ok 23 dokarmienie na śpiocha i sen do 5, nakarmienie i śpi jeszcze do 7. Jeśli pogoda na to pozwala to koło południa zaliczamy spacer do sklepu i koło 17-18 jak mąż wraca z pracy i zjemy obiad.

Gość Lopis
U nas podobnie, tylko maly kp i drzemki dluzsze, w nocy je kolo 2 lub 4 i spi do 8

Gość gość
aha,czyli nawet niezle jest u nas z tym ze jak jest w domu to nie spi a na dworze tak Jak sie bawicie z dziećmi?

Gość Lopis
Czytam i pokazuje ksiazki, spiewam, gimnastykuje, tanczymy przed lustrem. Duzo bawi sie sam na macie.

Gość gość
Lopis jak gimnastykujesz i jakie kasiazki czytasz- napisz cos wiecej Karmisz mm czy p?

Gość gość
doczytałam ..o ktorej chodzi spac? kiedy macie ostatnie karmienie?

Gość gość
ja mam 4miesięczną córke, ale nie sądze żeby się plan za miesiąc zmienił, więc napisze. Pobudka ok 8.00. 8.00 śniadanie (mleko 150ml) po śniadaniu do 9.00 jest wspólna zabawa Następnie ja sprzątam, gotuję obiad a córa bawi się sama na kocyku na podłodze (żeby miała dużo swobody do przekręcania itd) o 11.00 dostaje jabłko i idziemy po starszą do szkoły. Po dworze chodzimy do ok 13-13.30 (teraz np. dopiero wróciłyśmy). Na dworze córka usypia ), ewentualnie jak jest brzydko to idziemy tylko do szkoły, w domu jesteśmy przed 12 i z reguły córka albo pośpi albo się z nią bawię, śpiewam, gadam, bawimy się grzechotkami itp. o 14.00 córka je zupę (200ml) i idzie spać. Śpi 2-3h o 17.00 je mleko (150ml)- i po jedzeniu małej się bawimy wszyscy we 4. Wygłupy, lub planszówki a niuńka obok w leżaczku do nas "gada", czasem tylko siostry się we 2 pobawią- ogólnie aktywny czas dla rodziny. I tak do godz. 20.00 o 20.00 z groszami jest kąpiel, masażyk przytulanie (jest to czas z tatą). Następnie ja ją karmię i o 21.00 mała zasypia sobie w łóżku I potem znowu 8.00 rano... :)

Gość lopis
chodzi spac po ostatnim karmieniu, tzn. czasem kleik jest juz o 1930 bo krzyczy (doslownie :)) o jedzenie, a czasem o 20stej. Po kleiku kąpiel, pierś do lozka. Z reguly o 21 odkładam już do łóżeczka. Czasem maruda, ale poźniej niż o 2130 nigdy nie spał. Zauważyłam, że ma lepiej rozciągniętą lewą część ciała, więc pilnuję, żeby dociągać prawą stronę: np. rączki za głowę w leżeniu na plecach, a on sam się nóżkami rozpycha. Nóżki rowerek, takie tam :-)

Gość gość
autorko ! nie pytaj kafeteryjnych mamusiek o rozkłady dnia ich dzieci bo mają się ni jak do rzeczywistości. Mamusia nr 1 podaje juz zupę 4-ro miesięcznej córce co w 4 miesiącu wprowadza się smaki a nie jedzenie a mamusia nr 2 dziecku na piersi zapycha jelita kleikiem - istne kretynki. Ich dzieci nic nie robią tylko śpią i jedzą -istne ideały