Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WYJŚCIE Z PRACY DO RESTAURACJI NIE POTRAFIŁAM JEŚĆ PAŁECZKAMI WSTYD POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Wiem, że temat może wydać się głupi, ale mnie bardzo martwi. W skrócie to od sierpnia mam nową prace. Mam 24 lata, to pierwsza praca po studiach. Wczoraj mieliśmy wyjście naszego działu na kolację sponsorowaną przez firmę. Mieliśmy wynajęty busik, podjechaliśmy wszyscy- był to sushi bar. Bardzo ładny, elegancki. Oprócz mnie były 4 dziewczyny i 3 mężczyzn. Kelner nie dał żadnej karty, przyszedł po zamówienia na napoje, każdy mówił nazwę drinka, a ja głupia zamówiłam piwo, bo nawet nie wiem jak sie drinki nazywają (a piwa nie znoszę) :( Potem na takiej wieeelkiej tacy przyniósł taki zestaw sushi, jakieś miseczki z sosami... I wtedy to już w ogóle wstyd:( Nie potrafiłam jeść, nie wiedziałam co robić, siedziałam z boku :( Każdy zamawiał jakieś dodatkowe sosy, jakieś drinki, ja siedziałam z boku:( Widzę, że po ym zajściu dziś w pracy było tak dziwnie:(

Gość gość
Nie załamuj się! Nie każdy lubi chińszczyznę. :-))

Gość gość
eeeeeeeeeee, tam....nie każdy pije alkohol i żre sushi....ja takiego jedzenia nie tykam bo mnie brzydzi, a ci co jedzą takie świństwo narażają się na różne choróbska i są puści jak bęben bo to ohydne jedzenie dla ubogich wieśniaków o skośnych oczkach a nie europejczyków :D

Gość gość
do autora 2-go postu sushi to żarcie japońskie nie chińskie ctymbale

Gość gość
Dzięki dziewczyny za wsparcie :( Wiecie, tam była jakas dziewczna co mówiła, że nie lubi sushi, i że prosi o take z krewetką ... Ogólnie to widać było, ze chodza po restaurajach, znają się na jedzeniu :( Ja chodzę najwyżej do pizzeri, bo nie ukrywam, że troszke finansowo mi sie nie przelewa, w domu też rodzice nie chodzili po restauracjach :(

Gość gość
ale z ciebie oferma :D

Gość gość
no i co trzeba bylo poprosic i noz i widelec bo to tylko w polsce takie cwoki mysla ze jedzac paleczkami od razu sa lepsi od innych. pokaz swoje JA- wtedy bediesz miala szacunek. ja zawsze jem nozem i widelcem ,rybe tez i nauczylam duo ludzi tak postepowac. skosnookie tez za widelec nie zlapia.

Gość gość
nie wstydź się. ja też nie potrafię zamawiać drinków, itd- po prostu pytam zawsze "POLECISZ MI COS", mogłaś powiedzieć po prostu "jestem pierwszy raz na sushi, pomożecie?"...przecież to normalne. My ostatnio byliśmy całą paczką na kręglach i też był kolega, który pierwszy raz był na kręgielni. Nikt się nie wyśmiewał, każdy mu pomagał, itd jesteś troche przewrażliwiona, mogłas się uśmiechnąć , zażartować, i po ludzku powiedzieć, że nie wiesz co zamówić

Gość gość
do autora 4-to postu Sushi pochodzi z Chin a nie Japonii. Termin je określający pojawił się w najstarszym chińskim słowniku w III w p.n.e. Chińczycy jedli to danie nie z surowej ryby a fermentowanej (także z marynowanej w soli wieprzowiny). Chińczycy najpierw zaprzestali używania ryżu jako jednego z czynników procesu fermentacji, zaś później odeszli już nawet od jedzenia marynowanej ryby. Jeszcze przed epoką dynastii Ming "鮨" I "鮓" zniknęły z chińskiej kuchni. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się w 718 roku w Japonii, w zbiorze praw zwanym "Yorituryo", jako przykład podatku płaconego w naturze. "cymbale"

Gość gość
Sushi jest jednak w kartach restauracji japonskich,a nie chinskich...

Gość gość
Pałeczki mozesz kupic za grosze i sobie pocwiczyc w domu. U mnie to rodzice zadbali, żebym a potrafiła sobie z nimi radzic . A jesli chodzi o nazwy drinków - uważam ze to nie jest wstyd. Też sie średnio w tym orientuje bo pije bardzo okazjonalnie. Pewnie bym to rozwiązała tak, ze powiedziałabym kelnerowi że jestem osoba, która niezbyt często pije alkohol i żeby ci zaproponował cos delikatnego w smaku i z mała iloscią procentów. Kelner jest od tego zeby pomóc w takiej sytuacji a nie kazdy musi byc specjalista od picia.