Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koralikowa

p c o

Polecane posty

Gość Koralikowa

Dobry wieczór, mam 16 lat. Byłam wczoraj na USG. Trochę się martwię bo mam podejrzenia PCO. Wpis doktora: Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk zółciowy średniej wielkości, bez złogów. Przewody żółciowe zew.- i wewn.- wątrobowe nieposzerzone. Trzustka normoechogeniczna, niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Śledziona 103mm. Węzły chłonne zaotrzwnowe i miednicy mniejszej niepowiększone. Nerki w typowej lokalizacji oddechowo. UKM-y nieposzerzone i bez złogów. Pęcherz moczowy o ścianach gładkich. Narządy rodne badaniem USG bez zmian ogniskowych. Macica w przodopochyleniu. W obrebie obu jajników liczne drobne pęcherzyki do śr. ok. 6mm - podejrzenia PCO. Niewielka ilość wolnego płynu w miednicy mniejszej. Bez znamiennych cech pogrubienia ścian żołądka i okrężnicy. Dodam, że miałam problemy z prolaktyną. Miałam podwyższoną. Miesiączki mam strasznie bolesne. Aż czasami mdleję. Boję się, że grozi mi bezpłodność. PS: Podczas oddawania moczu czuję dyskomfort. PS2: Mam ciągle stan podgorączkowy.

Gość gość
A jak brzmi pytanie?

Gość gość
W obrebie obu jajników liczne drobne pęcherzyki do śr. ok. 6mm - podejrzenia PCO. - może być PCO ale nie musi reszta nieważna jeśli to PCO, to przechodzisz na dietę na której ograniczasz węgle (wygooglaj insulinoop***ość) Jeśli ją będziesz stosować, będziesz zdrowa, szczupła, piękna i będziesz mogła mieć dzieci. Więc nie bój żaby

Gość gość
Jak ma sie PCO moga wystapic problemy z zajsciem w ciaze jesli tego nie leczysz, jesli leczysz, badasz sie regularnie to mozesz zostac mama. Zeby potwierdzic PCO powinnas zrobic badania hormonalne. Popros swojego ginekologa lub endokrynologa o skierowanie na badania hormonalne. Niestety trzeba za wikszosc zaplacis, ale bedziesz wiedziala czy napewno masz PCO czy nie. Tak jak kolezanka pisala jesli bedziesz dbala o diete i wage to jak najbardziej bedziesz mogla miec dzieci. Poczytaj sobie co to za chorob, jak sie ja leczy, jakie sa objawy itp. Jest to jednak choroba nieuleczalna i ma sie ja do konca zycia. Im wczesniej ja zdjagnozujesz i bedziesz leczyla tym lepiej.

Gość gość
Musisz udać się do endokrynologa, on przebada Cię pod kątem PCO. PCO nie jest niebezpieczne tyle że bez diety o której pisałam może prowadzić do PCOS. Miało być insulino o p o r n o ś ć - cenzura kafe jest straszna :) W PCOS w zajściu w ciążę przeszkadza waga ciała, czasem konieczne jest branie bodajże luteiny, ja jednak zwalczyłam to metodami naturalnymi To naprawdę nie wyrok

Gość gość
Musisz zbadac: testosteron prl Lsh LH prolaktyna estrogen insuline TSH Na pocatek powinno wystarczyc, pot ych hormonach mozna zdjagnozowac PCO.