Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to cukrzyca ciazowa

Polecane posty

Gość gość

Dzień Dobry... mam 33 lata i jestem w pierwszej ciąży w 28 tygodniu. Jestem osoba z dość duza nadwaga, 100kg na 160 wzrostu, wiec dotychczas bardzo się cieszyłam ze w ciąży przytyłam tylko 3kg, czy to jest jednak za mało?? Dwa tygodnie temu robiłam badania krzywej cukrowej mój wynik na czczo 94,4 mg/dl... glukoza 75g,... glukoza po 2 godzinach 158,7 mg/dl. Ginekolog zlecił badanie hemoglobiny glukozowanej, wynik to HBA1C% 6,7%. Lekarz diabetolog przy wizycie skontrolował mnie glukometrem (byłam po dosyć obfitym śniadaniu) wynik to 135 po godzinie, lekarz powiedział ze to definitywnie cukrzyca ciążowa...przepisał insulinę i kazał regularnie mierzyć cukier glukometrem oraz podawać insulinę 15 min przed posiłkiem. Trochę jednak zaskakują mnie moje wyniki pomiarów glukometrem..na czczo jest 85-89, najwięcej jest po śniadaniu chociaż nie takim obfitym 125 po 1h, najdziwniejsza jest jednak pora popołudniowa, mój najwyższy wynik to 94 po 1,5h. Dzisiaj na obiad zjadłam porcje spaghetti z mięsem mielonym wieprzowym, bardzo bałam się pomiaru glukometrem a tu wynik 73 po 1,5h, a po następnej bez żadnego podjadania zaczelo wzrastac 83....co wydało mi się już bardzo dziwne dlatego postanowiłam do Was napisać i poprosić o pomoc, czy ja na pewno mam cukrzyce ciążową??? przyznaje ze przed przejściem na dietę zjadałam dużo słodyczy i ogólnie dużo konsumowałam... teraz się pilnuje odstawiłam słodycze...jeżeli chodzi o wieczorne posiłki to tylko raz miałam pomiar miedzy 120 a 140 poza tym zawsze 90-100 po 1,5 h. Podczas mojej ciąży lekarze już się raz pomylili co do zdrowia dziecka, przeżyłam wstrząs, ale wszystko skończyło się dobrze. Proszę napiszcie co o tym sadzicie Ci, ktorzy mieli jakieś doświadczenie, bo ja dotychczas nie zastosowałam ani razu insuliny bo wydaje mi się ze moje wyniki są za niskie (NORMA DO 120 PO 1H), może jednak się mylę a na następną wizytę u diabetologa muszę poczekać. OD jakiego wyniku powinnam podawać insulinę i jak to w moim przypadku przewidzieć jaki będzie poziom cukru bo insulinę podaje się przed??? Proszę niech pani napisze jakie to może mieć konsekwencje dla dziecka jeżeli mam takie wyniki?? Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam Ala

Gość gość
Dziwne te wyniki, moze zrob jeszcze raz wyniki na cukrzyce, bedziesz pewniejsza, ja mialam bardzo wysoki cukier ze od razu do szpitala mnie skierowali, chcieli wpakowac insuline ale przeszlam na diete i nie dalam sie :-) , Twoje cukry nie sa az tak wysokie, skonsultuj sie moze jeszcze z innym diabetologiem,

Gość gość
To jeszcze raz ja. Moje wyniki czasem po sniadaniu wynosily 130 -140, W zaleznosci od tego co zjadlam, bylo to zadko kiedy ale zdazalo sie, jesli chodzi o wage to ja przed samym badaniem glukozy przytylam 5 Kg miedzy wizytami, duzo chcialo mi sie pic a w zwiazku z tym czesto latalam do toalety, takze w nocy, zdazalo sie tak ze nie wysypialam sie przez to wstawanie, nie mam oewnosci czy masz cukrzyce, wszystkie osoby ktore poznalam z cukrzyca mialy duze wyniki, a to ze masz nadwage wcale nie musi swiadczyc o cukrzycy, ja tez mam nadwage ale znam osoby chude ktore mialy cukrzyce

Gość gość
Dziękuję bardzo za Twoje zainteresowanie i odpowiedz, mam jeszcze prośbę do Ciebie, napisałabyś jakie były twoje wyniki krzywej cukrowej, chciałabym porównać z moimi i jakie były Twoje najwyższe wyniki badania glukometrem czy musiałaś stosować insulinę. Ja się martwię bo u mnie wykryli to dopiero w 28 tyg. nie wiem czy nie za późno.....Pozdrawiam serdecznie Ala

Gość gość
insulina przy takich wynikach? ja bym jeszcze raz zrobila test na glukoze. Bo mi tez wyszło, ze mam cc, a cukry cąły czas miałam w normie nawet po zjedzeniu obfitego posiłku. Tylko pamietaj żeby rpzed badaniem 2 dni nie jeśc ni słodkiego i byc conajmniej 12 godzin na czczo. Ja byłąm tlyko 10 godizn na czczo i to po obfitej kolacji i pewnie dlatego wynik wyszeł troche podwyższony

Gość gość
Witam.....tak chce jeszcze raz się zbadać jednak termin dopiero 4.11 a to już prawie 30 tydzień bardzo się boje ze to wszystko już za późno pozdrawiam..... Ala