Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam 21 lat, 4 tygodnie temu urodziłam synka. Nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej, zabezpieczaliśmy się prezerwatywami (co zaowocowało Maluszkiem :) ). Tabletek nigdy nie brałam, jednak nie planuję drugiego dziecka z pewnoscią w najbliższym czasie, a prezerwatywami już nie chcę ryzykować, ponad to, tabletka to o wiele wygodniejsza opcja. Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych dziewczyn. Jak to jest z tymi tabletkami? Pierwszą miesiączkę poporodową właśnie przechodzę (nie karmię piersią). Jak dobrać odpowiednie tabletki, by nie było skutków ubocznych w postaci tycia, trądziku ? (tym bardziej, że z tym drugim miałam problemy). Jak to jest z tym braniem tabletek przez 3 tygodnie, a 7 dni odstawienia? Współżyjąc w trakcie tych 7 dni nie ma żadnego ryzyka? Za 2 tygodnie idę do ginekologa więc mam nadzieję, że mi to wszystko wyjaśni dokładniej, aczkolwiek wolę poczytać też rady dziewczyn , które miały podobnie. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Gość gość
Tabletki dobiera się metodą prób i błędów. Obecnie tabletki mają niewielką ilość hormonów i rzadko dają efektyuboczne. Od tabletek się nie tyje. W trakcie 7-dniowej przerwy jesteś zabezpieczona tylko jeśli po przerwie będziesz przyjmować tabletki z kolejnego opakowania nieprzerwanie przez co najmniej 7 dni.

Gość gość
Jeszcze w kwestii dobierania - można zrobić badania, ale jest to czasochłonne.

Gość gość
tylko jedna rada - idź do lekarza. coś tam Ci dobierze bo wiem, że ważne też jest czy np. jesteś gruba..ale to chyba w przypadku plastrów.. ja po ciąży też planuję wrócić do tabletek anty. Kiedyś bralam sylvie20 i dobrze mi służyły, są niedrogie też. Z początku jedynie miałam brązowe plamienia chyba gdzieś przez 3 tygodnie ! ale minęło i było ok

Gość gość
Idz do lekarza coś ci dobierze i się bzykaj.Szkoda czasu.Cipka w potrzebie.