Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JadwiniaAOE

Pomocy Bigos mi nie wychodzi

Polecane posty

Gość JadwiniaAOE

Gotuję pierwszy raz w życiu. Zrobiłam wszystko jak w przepisie: dodałam dużo kiełbasy, mięsa, suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, dolałam coli i czerwonego wina, doprawiłam i gotuję już więcej niż 3 godziny a bigos jest wstrętny! Nie dodałam tylko suszonych śliwek bo nie miałam ale zeby to tak wpłynęło na smak? Co robić bo muszę mieć bigos na jutro!!!!

Gość gość
zapomniałaś o kapuście

Gość JadwiniaAOE
No nie, wiadomo że dałam. I to 3 kilo!

Gość Pani z pończoszniczego
widać nie jesteś bywalcem kafeterii. wszyscy wiedzą, ja wiem, ala wie, Juken...tfuuuu...zakała kafe, wie, że aby bigos był dobry należy go mięszać głową. W prawo.

Gość gość
Po ch*j cola i wino? P******a jesteś? :classic_cool:

Gość michael82
Bo to jest bigos na winie...co się na_winie to do gara :D

Gość JadwiniaAOE
Kurcze, nie rozumiem waszych wypowiedzi, nie piszcie skrótami, przypala mi się pomocy!

Gość gość
Cola i czerwone wino do POLSKIEGO bigosu? Skąd ty żeś ten przepis dorwała? Z d*py? No wybacz!

Gość gość
Dam ci radę! Wywal cały ten bigos, bo będzie wstrętny bez względu na wszystko po dodaniu coli i czerwonego wina. Leć do sklepu i kup składniki na nowo, ale najpierw znajdź w necie przepis na bigos bez coli i wina, zwykły polski, tradycyjny bigos i według przepis kup składniki i gotuj jak w przepisie a wyjdzie elegancki! Eh, tylko oszołom może robić bigos z colą i winem... tragedia :O

Gość gość
KOCHANA , najpierw kapustę kiszoną kroisz , wsadzasz do gara , zalewasz wodą , może być potrzebna podmiana wody jeżeli kapusta jest strasznie kwaśna . gotujesz do pół "miękko" w tym czasie , jak się kapusta gotuje , wrzucasz do niej kilka ziarenek ziela , czarnego pieprzu , 2-3 listki laurowe , mięso, na 3 kg kapusty powinno być go około 1.5 kg , łopatka , mostek , nie może być chude , pieczesz w osobnym naczyniu , jak już będzie gotowe , kroisz je w kawałki , podsmażasz kiełbaskę na tym tłuszczu z mięsa , kiedy kapusta jest gotowa , wrzucasz to mięso z kiełbasą do gara i mieszasz , nie zapominasz o tym tłuszczu po mięsie i kiełbasie , jedną cebulkę obraną wrzucasz do gara z kapustą i mięsem, teraz przyprawy : sól, pieprz, koncentrat , trochę ketchupu pikantnego , i mieszasz , na wolnym ogniu dusisz , mieszasz co jakiś czas właśnie żeby się nie przypalał, winem możesz podlać , ale cola to nieporozumienie. nie może zabraknąć płynów w bigosie , w miarę potrzeby dolewasz, koniec

Gość JadwiniaAOE
O matkooooo!!!! Dopiero teraz zobaczyłam swój błąd! w przepisie było czerwone wino i to jest ok ale nie było coli! Źle przeczytałam! Tam było dodać SOLI a ja dodałam Colę light :(

Gość gość
do bigosu można dać niemal wszystko, nawet powidła, ale: NIE MOŻE BYĆ ZA KWAŚNY! Na pewno nie odlałaś (do osobnego naczynia) po wstępnym ugotowaniu kwasu z kapusty. Czasami trzeba ją dobrze "odkwasić" w ten sposób. Na wszelki wypadek zostawić odlaną wodę w razie, jak by był na końcu za mało kwaśny. Jeszcze możesz spróbować to zrobić, przepłukać, ale większość smaku "ucieknie"

Gość JadwiniaAOE
i niepotrzebnie naplułam do bigosu tak jak robiła to moja Babcia :(

Gość gość
coraz glupsze te prowokacje