Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek macierzynski

Polecane posty

Gość gość

Pytanko- Ja na bezrobotnym ojciec dziecka ubezpieczony w zusie.Czy ojciec dziecka dostanie zasilek zamiast mnie?

Gość gość z Zus
Niestety nie. Zasiłek dostaje tylko zatrudniona matka ew, na bezrobotnym z prawem do zasiłku. Tzn. Jeśli teraz otrzymujesz kase z Urzedu pracy, Jeśli nie masz prawa do zasiłku macierzyńskiego ani Ty a tym bardziej Twój mąż nie otrzymacie.

Gość gość
No to pieknie sie urządziłam.Niestety jestem bez prawa do zasiłku.To jak rozumiem najwyżej co dostane becikowe i wiecej nic.

Gość gość
A moze zaczac placic krus, tylko nie wiem czy nie za pozno do porodu zostaly3 mies.

Gość mmmm25
na krus już za późno wymagają rok opłacanych składek żeby wypłacić świadczenia

Gość gość
A nie masz nikogo kto by cie przyjal do pracy? Wtedy nabedziesz prawo do zasilku, mozesz przepracowac 30 dni i isc na l4, potem bedziesz miała zasiłek macierzyński. Idź błagaj gdziekolwiek żeby cię przyjęli, że oddasz za składki, które będzie musiał pracodawca zapłacić kiedy pójdziesz na l4.

Gość gość
Ja krus oplacalam przez połtora roku nieprzerwalnie i potem przeszlam na zus ale chyba 3 lata wstecz.Wiec sie chyba nie liczy bo musi byc oplacany teraz

Gość gość
Taka jest prawda że osoba bezrobotna nie ma żadnych praw a mowia ze kobieta w ciazy jest chroniona.

Gość gość
Prosze ovwiecej porad co do krusu bo z zus nic nie wyjdzie

Gość gość
Witaj, masz dwa wyjścia zatrudnić się u kogoś kto zapłaci ci zus i iść na zwolnienie albo założyć działalność i sama płacić zus a potem przejść na macierzyki. Przy działalności sama decydujesz o wysokości swoich składek i większe zapłacisz sobie składki tym większy będzie zasiłek - jego maksymalna wielkość to ponad 6000zł. Działalność możesz założyć na każdym etapie ciąży.

Gość gość
A jesli kiedys placilam krus tylko przerwalam i teraz bym znowu sie ubezpieczyla