Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie podobaja mi sie zabaw Halloweenow

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam się dlaczego tak trochę na siłę promowane sa od kilku lat zabawy Halloweeinowe w przedszkolach i szkole podstawowej. Ni jestem przesadnie religijna ale jakoś to mnie razi. Pierwszy listopada - wszystkich świętych - to może być fajnie promowane bo przecież to nie święto zmarłych. Denerwują mnie te wszystkie straszydła i upiory - takie amerykanizowanie.

Gość gość
mnie tez to wkurza!po co nam ameryka w Polsce?głupota dla kasy nic więcej.te dni powinny być spokojne ,wyciszone ,pełne wspomnień o tych co odeszli,a nie....latanie w maskach i wogole.rodzice nie powinni się zgadzać na te bzdety

Gość gość
A mnie wkurza, że wszyscy tak psiocza na to halloween, a z ddrugiej strony celebruja walentynki (tak, wiem zaraz każda napisze, że walentynek nie obchodzi). Gdzie tu logika?

Gość gość
Zgadza się walentynek też nie obchodzę:-)

Gość gość
Sranie w banie, halloween to fajne święto. Nie ma też musi obchodzenia, a że z Ameryki? Przynajmniej jest wesoło, bo polskie tradycję są strasznie poważne i nudne. Taka prawda, inne narody wiedzą jak się bawić, a u nas nawet boże narodzenie to musi być smut.

Gość gość
nie obchodzę i nigdy nie obchodziłam,ale z dwojga złego dla mnie to swieto w maskach jest gorsze nie do przyjecia

Gość gość
skupienie mylisz z zabawa!sa swieta które należy obchodzić z szacunkiem.nie wiem co fajnego w tak mrocznej zabawie.

Gość gość
Zamiast celebrowac straszydła ja potrzebuje atmosfery podniosłej ale i radosnej, pełnej ciepłych wspomnień rodzinnych i takiej nadziei, ze jednak "kiedyś sie tam gdzieś spotkamy", "że śmierć to nie koniec". W takich chwilach wspominam też...swojego Aniołka. I serio nie w głowie mi bieganie z dyniami, kościotrupami itd. Chce nauczyć dziecko szacunku także dla tych co odeszli.szacunku dla tradycji...

Gość gość
Odróżniajcie. Halloweeen jest 31.10, Święto Zmarłych - 1.11...

Gość gość
zapewniam cie ze odróżniamy i tak samo nie chcemy!

Gość gość
Odróżniamy! Najpierw po ulicy maja biegać "truposze i kościotrupy"i dziecko ma się świetnie bawić :-( a dzień później ( w zasadzie w dzień zaduszny czyli 2 listopada!) niby z szacunkiem mam mówić o szczątkach doczesnych naszych krewnych?! Dziecko nie ogarnia że najpierw ubaw po pachy a potem nagle szacunek dla tych samych kości. A 1 listopada to święto wszystkich świętych! W tradycji chrześcijańskiej radosne :-) - po co mi te trupie czachy dzień wcześniej?

Gość gość
Halloween wam nie pasuje ale andrzejki juz tak? Wróżenie z wosku i inne badziewne wróżby? Eh wszystko co z Ameryki to złe?

Gość gość
pogańskie zabawy ich miejsce na stosie!

Gość gość
Akurat andrzejki mniej mnie rażą niż "trupy na ulicy"...Wole wspomnieć o swojskich "dziadach" przynajmniej to nasze korzenie.

Gość gość
to zacementuj sobie okna jak cie to razi, moje dzieci będą sobie z dyniami na glowie chodzić bo mam w duupie chrześcijan i ich tradycje, nie muszą do nch się stosować, .Pileegnuje swoje tradycje a nie wasze

Gość gość
Och odezwał się głos tolerancji! Teraz trzeba być na topie i "kochać" wszystko co promują media i celebryci i koniecznie trzeba być poprawnym politycznie. Zamkniesz mnie do getta bo nie lubię nowej mody?

Gość gość
srody, nie mody. To jest starae jak swiat święto BRYTYJSKIE i nie ma nic wspólnego z moda. W duupie mam czyjejś religijne aspekty, my do nich nie należymy wiec sobie dzień 31.Pzdziernik spędzamy jak moje dzieci sobie zechcą, będą się przebierać w co sobie zaczycza, a ty się nie posraj ze strachu

Gość gość
Bardzo współczuje Twoim dzieciom bo matkę maja wulgarna i z jej tolerancja jest tez słabo! Nie zmuszam Twoich dzieci i nawet nie zamierzam przekonywać:-) ale także ludzie Twoich poglądach nie maja prawa narzucać mi swojego zdania.Przynajmniej daruj sobie agresywne zachowania.

Gość gość
mnie to nie przeszkadza ;) jak ktos chce isc na cmentarz i sterczec pold nia przy grobie to niech sterczy, a jak ktos odczuwa potrzeba rzezbienia w dyniach i biegania z kosciotrupami to niech biega :) co mi do tego

Gość Karol_k
Mi się nie podoba, że dzieci chodzą po domach i cukierki zbierają, a rodzice się cieszą, bo w domu mają spokój. W Stanach to jakoś to wygląda u nas to jak zwykle widać, że to nieudolne naśladowanie. Ale co się dziwić skoro Halloween jest organizowane w niektórych przedszkolach co ja uważam za przesadę.

Gość gość
baranie nie dotarto ,ze wręcz rzygam na twoje "mi się nie podoba"? chooj mnie obchodzi co ci się podoba a co nie, najistotniejsze jest to CO MNIE SIE PODOBA wiec to moje dzieci będą sobie realizować i spełniać swoje zachcianki przebieranki, nikomu krzywdy nie robią, na pewno nie beda sie podporządkowywać pod twoje widzmisie w postaci nie podoba mi się to. ,wiec ma tak nie być? nie jesteś pępkiem swiata aby wszyscy pdo twoje widzimisię byli dostowani Ja to toleruje wiec nie bede dzieciom zabraniać przebieranek i zabaw z dynia, krzywdy ci nie roba dewotko zapyziala

Gość gość
Gratuluje Ci szanowna Pani magister bo domyślam się że masz wykształcenie wyższe skoro taka jesteś oświecona ja dewotka :-D Nadal jesteś wulgarna i arogancka - współczuje Ci.

Gość gość
i zrozum baranico ze to TY NARZUCASZ swoje zdanie pisząc ze tego nie chcecie Co mnie to? gowno wręcz obchodzi ze tego nie chcecie, ja chce i SOBIE będę to praktykować, a konkretnie moje dzieci, ja ciebie nie zmuszam do brania w tym udziału, TY TAK, zabraniasz , czyli TY narzucasz mi twoje zdanie a nie ja tobie, ty mi zakazami walisz, nie ja tobie nakazami ,czy przymisami Nie chcesz? nie przebieraj się, ale wara od twoich zakazow innym

Gość Karol_k
A ja mam w doopie Ciebie i Twoje dzieci. Mogą biegać i żebrać po domach cukierki ale nie lepiej abyś Ty im kupiła chociaż paczkę?! Kasy szkoda?:P A poza tym jestem FACETEM więc nie mogę być dewotą

Gość gość
nawet mi nie przyszlo na myśl chrzescijanstwo,a twoje dzieci niech se lataja z czym chcą na glowie.chodzi o szacunek i nie papugowanie nie koniecznie fajnych swiat.

Gość gość
Oj bo Ci żyłka pęknie na oświeconej główce :-D Miłego wieczoru kulturalna młoda kobieto i matko dzieci! Umiesz tylko obrażać, wiec nie stanowisz partnera do rózmów

Gość gość
tak, jestem wk******ona, weszłam autentycznie teraz na kafe, pierwszy temat to twój dewotko i choj mnie strzelił , z powodu waszych protestów i narzucania komus zakazow bo krowok swietym to się nie pdoba czyli nikt ma tego nie obchodzić? w doope się pocałujcie , nawet już mi się logować nie chce, tylko ide stąd bo mnie nerwy biorą przez takie chrzescijanskie obludnice zdewociale

Gość gość
pisze do gościa, nie do ciebie Karol . A chooj mnie ameryka obchodzi, to jest swieto BRYTYJSKIE a nie amertykanksie tępe polaczki, nie kumacie?ta haameeryka wam mózgu zakisila, z enawte i allowen uważacie za swieto haamemerykanskie, popis głupoty Moje dzieci nie zbierają cukierki po domach, przebierają się w postaci jakie sobie zechca i mają bal, tak jak dorośli Sndrzejki, tak dzieci bal hallowen w postaci przebieranek, to co? jednym wolno imprexzowacv a drugim nie? Obruszają was przebieranki?przerazają dzieci stroje, to nie wychylajcie mord z poza okien, i tyle. Dzisiaj wyjątkowo mam wnerwiony dzień aby wam to tłumaczyć ciemnogrodzie

może o tym nie wiecie, ale dzień Wszystkich Świętych jest RADOSNYM świętem, bo jest poświęcony tym duszom, które zostały ZBAWIONE. nikt nie wspomina niczyich szczątków (a przynajmniej nie temu służy ten dzień) Halloween czy jak to tam się pisze raczej jeśli jest w Polsce to nie ma wagi święta tylko zwykłej zabawy. ot głupotki. to tak jakby twierdzić, że się jest przeciw Walentynkom, bo przeciez jak to, cały rok się powinno miłość drugiej połówce okazywać, a nie tylko raz w roku kupić jej tandetnego bzdeta. gdyby to było w ten sam dzień, to już byłby trochę zgrzyt, fakt. na groby czy na imprezę:O to rzeczywiście byłby taki nawet nie tylko religijny wybór: komercja czy transcendencja ja jedynie jaką radochę mam to na youtubie lubię oglądać, jak się można ucharakteryzować, bo są wtedy takie tutoriale, może kiedyś się przyda:-P

Gość hoooliganica
Mnie tam halloween nie przeszkadza,ale tez mysle,ze jak sie jest osoba wierzaca i chce sie jakos dziecko w to wdrazac,to trudno pogodzic kosciotrupy i wspominki refleksyjne dzien po dniu. Lepiej by bylo,jakby byl odstep powiedzmy tygodniowy