Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katrina22

Ubezpieczenie w Niemczech

Polecane posty

Gość katrina22

Witam serdecznie wszystkie kobitki ;) Ja co prawda jeszcze nie jestem mamusią, ale myślę z mężem o dziecku :D chcemy zacząć starania, ale najpierw musimy uregulować sprawy związane z ubezpieczeniem, tak abym normalnie mogła chodzić do ginekologa, robić badania i wgl żebym mogła urodzić tutaj w Niemczech nie musząc płacić za każdą wizytę. Orientujecie się może jak to wygląda ? Ja osobiście od miesiąca jestem w Niemczech - nie pracuję. Mąż od pół roku pracuje w Niemczech, ale ma polską umowę o pracę. Nie mamy meldunku na terenie Niemiec. Czy jeśli mąż pracuję to ja automatycznie podlegam pod jego ubezpieczenie ? czy musimy to gdzieś zgłaszać ? no i czy polska umowa o pracę gwarantuje bezpłatne usługi medyczne w Niemczech ? czy muszę gdzieś prywatnie składki opłacać ? bardzo proszę o porady

Gość wesoło zycie mija
tez jestem ciekawa

Gość gość
podlegasz pod jego ubezpieczenie ale w Polsce, bo ma polska umowe i podatki tez tam odprowadza.

Gość gość
to nie ejst ubezpieczenie w niemczech,tylko w polsce. podlegasz,ale w polsce. jak bedzie mial umowe niemeicka, to wtedy bedziecie mogli bezplatnie korzytsac w niemczech. sorry

Gość gość
to polska firma wiec skladki ida do zusu w polsce i podlegasz pod ubezpieczenie meza ale on musi cie zglosic w zusie osobiscie i u pracodawcy a co do wizyt lekarskich zwiazanych z ciaza to chyba bedziesz musiala placic za to bo nfz pokrywa chyba tylko leczenie zwiazane z wypadkiem lub zachorowaniem , jesli chcesz urodzic dziecko tam to najlepiej jesli mialabys prywatne ubezpieczenie wtedy za wizyty kryje ubezpieczyciel i porod rowniez ale nie macie meldunku, wiec to tez jest problem ..... postarajcie sie o meldunek wtedy bedzie ze wszystkim latwiej ubezpieczenie prywatne to koszt około 200 euro na mies to juz jest dobre ubezpieczenie

Gość gość
najtansze kosztuje okolo 300/mc

Gość gość
Nie masz absolutnie żadnych szans na wykupienie niemieckiego ubezpieczenia. Po pierwsze, nie jesteś w Niemczech zameldowana. Jeśli nie pracujesz, to mąż w Polsce powinien zgłosić cię do ubezpieczenia rodzinnego. Za to się nie płaci. Z oddziału NFZ otrzymasz tzw. EKUZ, czyli europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego, tyle tylko, że taka karta upoważnia cię do skorzystania z pomocy lekarskiej tylko w razie bezwzględnej konieczności. Gdyby "złapał cię poród", to na EKUZ ci pomogą, ale już prowadzenie ciąży jest wykluczone. Nie masz też szans na ubezpieczenie zdrowotne i to ani w AOK, czy kasach branżowych, ani na ubezpieczenie prywatne. Żadna kasa nie będzie chciała za ciebie płacić, a opłaty czekają spore. Jedyna możliwość, to uregulowanie pobytu twojego męża, poprzez zatrudnienie się na niemiecką umowę o pracę. Wówczas mąż musi się w niemieckiej kasie ubezpieczyć, a ciebie po tym zgłasza do ubezpieczenia rodzinnego. To nie kosztuje i masz wszystkie przywileje. Ale na dzień dzisiejszy, to niestety, ale twój status, to nielegalny pobyt w Niemczech (po trzech miesiącach powinnaś się zameldować). Możesz mieć kłopoty, pomogą ci, np. w razie ewentualnego porodu, ale za wszystko wystawią dość wysokie rachunki, jeśli nie masz EKUZ.