Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniaaaaaaaaaaa841

pominiecie etapu siada przez dziecko

Polecane posty

Gość aniaaaaaaaaaaa841

Witam drogie mamy! Moj syn ma 12,5 miesieca. Rozwija sie pieknie siedzi sam, siada z pozycji na czworaka, wstajeprzy mebelkach,chodzi przy meblach, wspina sie na lozka. Jeszcze nie chodzi ale wszystko jest na dobrej drodze:-) ale pominął etap siadania z pozycji lezacej. Czy ktores z Waszych dzieci tak mialo? Jak sie poda mu raczki to siadzie. W przyszlum tygodniu idziemy na zdrowa strone do lekarza wiec zapytam o to pediatry. Dziekuje za odpowiedzi

Gość gość
Yyyy... szczerze mówiąc, pierwsze słyszę żeby był jakiś konkretny "etap siadania z pozycji leżącej" ;) Mój siadał z pozycji na czworakach, a jak leżał to przekręcał się na brzuch albo mocno na bok i potem siadał, bo tak mu było wygodnie.

Gość gość
Pamietam, ze matka pewnego znajomego, dzis juz doroslego faceta opowiadala, ze szybciej nauczyl sie chodzic niz siadac. Lekarz nie widzial w tym nic niepokojacego.

Gość gość
Ja też o takim nie słyszałam :D Co wiecej nasz rehabilitant twierdzi, ze właśnie prawidłowo dziecko powinno nauczyć się siadać z raczkowania

Gość gość
Moja corka pominela etap turlania. Umie przekrecic sie z brzucha na plecy ale robi to tylko kiedy spi. Z plecow na brzuch tez umie.Jakos mnie to nie martwi :)

Gość aniaaaaaaaaaaaaaaa841
Dzieki dziewczyny;-)

Gość gość
Hej z moim też tak będzie ma 8 miesięcy a nie siedzi tylko pełza i zaczyna stawać na nóżki, śmiejemy się że prędzej zacznie chodzić niż siedzieć :)

Gość aniaaaaaaaaaaaaaaa841
Hehe moj najpierw dlugo pelzal, pozniej dwa razy siadl, pozniej wstal i na koncu zaczal raczkowac;-)

Gość gość
Mój synek ma 9,5 miesiąca..nie czołgał się.... Siedzi odkąd skończył pół roku, wstawał w łóżeckzu z pozycji siedzącej pod koniec 7 miesiąca, w 8 nauczył się wstawać w łóżeczku z pozycji leżącej, wstawać przy meblach, jak tylko skończył 8 zaczął czworakować i chodzić przy meblach. nigdy nie czołgał się "tak jak żołnierz"... po prostu przyjmował pozycję na czworakach i skakał do przodu nogami.. robił taki skok jak żaba.. tyle, że ręce mu zostawały z przodu i upadał na klatkę.. i znów.. pozycja do czworakowania, podniesienie pupy i odbicie stopami i siup pupa z nogami do przodu.. i lądowanie na klatce..ale pokonywał sobie tak odległości.. Wyglądało to śmiesznie... szkoda, że odkąd się nauczył czworakować już nigdy tak nie skoczył.. Aaa jak wspomniałam synek siedzi odkąd skończył pół roku, ale dopiero po skończniu 9 miesięcy nauczył się siadać sam z pozycji na czworakach.. więc późno.. a jak miał 8,5 to nauczył się siadać (kucać, klękac, schodić do pozycji na czworakach) z pozycji stojącej... i od tej pory przemierza całe mieszkanie..

Gość gość
he he ja to się śmieję jak mój pełza ( jak żołnierz) po całym mieszkaniu powoli, powoli a jak tylko zobaczy drzwi otwarte od łazienki to zapierdziela jak mały samochodzik :) żeby tylko zdążyć, żeby ich nie zamknęli :P :D

Gość gość
autorko, my jesteśmy pod stałą opieką neurologa-wcześniak. I też takiego "etapu" nie było-ma 9 mcy. Ale gdy miał 8 siadał z pozycji raczkowania, akurat wtedy była kontrola u neurologa, i takie siadanie z pozycji leżącej samemu wcale nie jest poprawne. Sama usiądź a zobaczysz jak nadwyrężasz kręgosłup :) Siadanie z takiej pozycji jest normalne i prawidłowe :)

Gość gość
28.10.13 [zgłoś do usunięcia] gość he he ja to się śmieję jak mój pełza ( jak żołnierz) po całym mieszkaniu powoli, powoli a jak tylko zobaczy drzwi otwarte od łazienki to zapierdziela jak mały samochodzik usmiech.gif żeby tylko zdążyć, żeby ich nie zamknęli jezyk.gifsmiech.gif mój tak robił ze zwierzętami teraz raczkuje i to już mu trochę przeszło (minęła fascynacja odkąd kot to nie owoc zakazany) ale za to teraz przyspiesza jak widzi kocią/psią miskę i nikogo przy niej :D