Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaandziiiia

można jeść ser mozarella i kogiel mogiel będąc w 36 tc

Polecane posty

Gość gość
nie mozna kogla mogla to surowe jajo moze zawierac bakteria typu salmonella i to moze dzidzi zaszkodzic nie mozna tez jesc tatara ostrych rzeczy typu papyczka chilli malzy... nie wiesz o takich rzeczach?

Gość gość
Chili czemu nie wolno????

Gość gość
jadłam chilli bardzo często w ciąży bo zawsze uwielbiałam pikantne jedzenie i nic ani mnie ani mojemu dziecku nie było !

Gość gość
To pikantne jedzenie nie jest wskazane bardziej ze wzgledu na zgage. Sery tylko z mleka niepasteryzowanego sa zabronione. Niedostepne sa w polsce wiec mozesz jesc wszystkie. Nie powinno sie jesc surowego miesa, jaj I ryb oraz wedzonych rzeczy.

Gość gość
Ja tez jadlam papryczki chili i ostre rzeczy a takze wedzone ryby. mini i synowi nic nie bylo :)

Gość gość
Lekarze nie polecaja jesc surowych rzeczy, mizna sie zarazic, byc mize nic sie ne stanie ale......? Po co ryzykowac, nigdy nie wiesz na co trafisz

Gość gość
pisałam o 20;59 że jadłam chilli w ciąży bo lubię no a zgagę miałam tylko raz przez całą ciążę, także nie wierzę w to, że zgagę ma się przez pikantne jedzenie

Gość gość
Ja jadlam glownie na ostro :-) wiem ze nie mozna jesc tunczyka I podobno serow plesniowych....ale nie wiem czy to prawda

Gość gość
pierwsze slyszę, że tuńczyka nie można jeść w ciąży

Gość gość
Tak mi mowila polozna w irl Teraz znalazlam cos takiego: 5. Duże ryby morskie: tuńczyk, merlin mogą kumulować w swoich ciałach rtęć, która jest bardzo szkodliwa dla płodu. Eksperci radzą, by kobieta w ciąży jadła maksymalnie dwie puszki tuńczyka lub jeden stek z tej ryby w tygodniu.

Gość gość
najlepiej nic nie jeść ;p Bo może zaszkodzić ;]

Gość gość
Bez ladu i skladu te wasze porady :O

Gość gość
Bo dieta ciezarnej kobiety powinna byc dobrze zbilansowana i napewno nie jest dobrze gdy przyszla mama je dwa razy dziennie puszke tunczyka czy watrobke co drugi dzien, ale raz na jakis czas mozna bo te produkty az w tak duzym stopniu nie zaszkodza. Watrobka fakt ma duzo szkodliwej dla plodu witaminy A ale jesli nie naduzywasz innych produktow z ta witamina i nie przyjmujesz suplementow tej witaminy to watrobke od czasu do czasu mozesz zjesc. Naprawde szkodliwe sa surowe ryby i mieso ze wzgledu na ryzyko zakazenia niebezpieczna dla plodu toxoplazmoza, ale jesli ktos toksoplazmoze przechodzil - a przechodzi sie ja raz w zyciu i nabiera odp***osc po zachorowaniu na cale zycie - to takiej osobie tatar czy sushi nie zaszkodzi. Produktow niepasteryzowanych w zasadzie ciezko dostac ale lepiej ich nie jesc tak jak i surowych jaj ze wzgledu na ryzyko salmonelli ktora wiadomo jak przykre miewa skutki. Pomadto wiadomo: nie pic alkoholu i nie palic, nie przyjmowac lekow bez konsultacji z lekarzem (paracetamol jest bezpieczny w ciazy w normalnej dawce 2 tabletek co iles tam godzin - podane na opakowaniu), jak sie ma genetyczne ryzyko cukrzycy to ograniczyc slodycze gdyz cukrzyca czesto w ciazy wystepuje gdy ma sie sklonnosci genetyczne. A dla pozostalych czekolade - jest udowodnione naukowo, ze czekolada jedzona przez mame ciezarna wplywa w pozytywnym stopniu na dziecko, ktore jest pogodniensze i spokojniejsze :)

Gość gość
Naukowo jest tez udowodnione,ze zajadajac sie czekolada dla dobra dziecka,przyszla mama zarobi dodatkowe kilogramy :D Pytanie-a co ma sushi do toksoplazmozy ?!?!

Gość gość
Uwielbiam takie wypowiedzi:"Ja jadlam I nic mi nie bylo wiec te zakazy to bzdura" :) swiat nie kreci sie wokol waszej osoby. Tobie nic nie bylo ale nie znaczy, ze komus innemu nie bedzie. Ostre jedzenie moze powodowac zgage ktora u kobiet w ciazy latwo. Ktoras nie miala zgagi w ogole I juz podwaza ta teorie. Wedzone I surowe mieso I ryby sa niewskazane.jedzenie surowego miesa nawet nie bedac w ciazy moze zakonczyc sir ciezkim zatruciem. Niepasteryzowane mleko, sery ze wzgledu na bakterie a tunczyk ze wzgledu na duza ilosc rteci.

Gość żona operatora
No ale co za problem macie. Chcecie ryzykować to proszę bardzo. Ja kogla mogla nie jadłam, ale ostatnio skusiłam się na sushi z wędzonką - podobno też nie można :-o I jajka na miękko i ogólnie jem praktycznie wszystko na co mam ochotę.

Gość gość
Kogla mogla nie powinno sie jesc, 20 kobietom nie zaszkodzi a Tobie moze tj latanie samolotem w 1i3 trymestrze. co do ryb nie wypowiadam sie bo ja w ciazy mialam odrzut od tego, jedynie smazona :)

Gość gość
na tej samej zasadzie "mnie nie zaszkodzilo wiec zakazy to bzdura" mozna w ciazy pic alkohol.przeciez tyle kobiet na swiecie pije alkohol w ciazy a mimo wszystko rodza zdrowe dzieci. sa pewne zakawy ,sa pewne reguly i na wszelki wypadek powinno sie ich trzymac.zadna nie biega w ciazy ,nie skacze na bugie a surowe mieso je "bo co mi sie moze stac"

Gość żona operatora
Ja tam biegałam w ciąży.

Gość gość
i oczywiscie ci nie zaszkodzilo i poleczsz innym....... ;)