Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyprawka dla wczesniaka

Polecane posty

Gość gość

Jestem mama wczesniaczka. Córka niebawem wyjdzie ze szpitala. Co powinnam kupić oprócz oczywistych rzeczy które kupuje się dla dziecka urodzonego o czasie? Mam dwójkę starszych dzieci. Mam dwa lozeczka drewniane po starsza ach. Ale SA dość duże. Zastanawiam się nad koszem Mojżesza. Wiem ze niezbędny będzie monitor oddechu... co jeszcze?

Gość gość
Ubrania w rozm. 50. Przynajmniej kilka. Kupisz teraz tanio w H&M na przykład bo z wyprzedaży zostaje ich najwięcej. Smoczek Soothie dla wcześniaków. Klin do łóżeczka, albo jakieś knigi pod nogi u wezgłowia. Nie kładź na szczeble ochraniacza, żeby nie blokować dostępu powietrza. Wywal z łóżka pościel. Zawijaj dziecko w koc albo pieluchę. Strzykawkę z apteki do karmienia odciągniętym pokarmem jak nie będzie się potrafiło jeszcze dobrze przyssać.

Gość gość
Albo zamiast strzykawki możesz kupić feeder lub kubek Medeli. Nie wiem na jakim stopniu zaawansowania jest twoje dziecko jeśli chodzi o żywienie.

Gość gość
Płatki kosmetyczne zamiast chusteczek, bo ma jeszcze super cienki i delikatny naskórek i chłonie całą chemię. Kąp samą wodą dopóki nie nabierze trochę tężyzny i ciała. Z tych samych powodów jak wyżej. Zresztą jego ciało nie ma jeszcze flory bakteryjnej i nie będzie brzydko pachniało. Do natłuszczania gdyby się coś działo kup olejek ze słodkich migdałów. Nie używaj oliwki, bo to chemia i może je uczulić. Nie smaruj go nią profilaktycznie tylko dodawaj kilka kropel do wody do mycia ciała. Nosa nie czyść wodą morską ani żadnym rozpylaczem, bo dziecko jest zbyt drobne. Zakraplaj sól fizjologiczną taką w jednorazowych ampułkach jak widzisz że trzeba. Nie musisz moczyć go całego w wannie dopóki jest jeszcze bardzo słabe i drobne. Rób to na przewijaku płatkami bawełnianymi lub myjką.

Gość gość
Z tym feederem to chodziło mi o Soft Cup feeder

Gość gość
Ale ten klin to pod nogi? W szpitalu mala jest juz miesiąc. Przez miesiąc odciagalam mleko jednak teraz juz nic nie mam pokarmu. Ale dalej odciagam z myślą ze wróci. Mala jest uczona picia z butelki mm i mleka z banku mleka. Jaka butle kupic? Co myslicie o koszu Mojżesza. Moglabym ja mieć blisko siebie. Jaki monitor oddechu? Mala wazy 2300. Urodzila sie kg mniejsza. Miewa częste zadyszki dlatego monitor musi być dobry. Ale tez nie w cenie mercedesa :) mam dużo obaw mimo ze jestem doświadczona mama. Ona jest taka malutka. A temperatura w pokoju? Mam w mieszkaniu 19 do 22 stopni nie za zimno dla niej?

Gość gość
A nawilzacz powietrza się przyda?

Gość gość
Klin nie pod nogi tylko u wezgłowia materaca. Albo uniesione/oparte na czymś nogi łóżka u wezgłowia. Na jedno wychodzi. Lekko uniesiona pozycja ciała zapobiega zadławieniu się dziecka plwocinami. Monitor np. Snuza. Nawilżacz nie jest konieczny. Po prostu kontroluj temp. powietrza. Dzień 21-23 st. Noc 15-18 st. Wietrz regularnie przynajmniej raz dziennie. Kosz nie jest niezbędny, ale jak ci się podoba to kup. Zrób w ręcznika albo koca wałek i staraj się układać dziecko na boku, podpierając plecy tym wałkiem. Ja jak leży na plecach to układaj głowę w bok. Butelkę kup identyczną albo zbliżoną do tej szpitalnej, skoro już się przyzwyczaiła. Eksperymentować będziesz później jak podrośnie. Na przywrócenie i wywołanie laktacji są hormony. Zgłoś się po nie.

Gość gość
Oprócz Snuzy są jeszcze AngelCare i Respisense

Gość Przyszła mama na paźdz 2013
U mnie w szpitalu dla kobiet po cc które do 4 doby nie miały pokarmu dawano METOCLOPRAMID -lek który podnosi poziom prolaktyny. Dostawały go rano i wieczorem aż pokarm się nie pojawiał(zwykle 3-4 tabletki i działalo)

Gość gość
Te hormony u Gina otrzymam? Kurcze ze nikt na oddziale nie powiedzial. Co za świat. :(

Gość gość
Nie u gina tylko w poradni laktacyjnej na NFZ

Gość gość
Wbij się bez kolejki jak najszybciej. Wytłumacz że pilna sprawa. Nikt ci nie odmówi. Im szybciej ci je zaadministrują tym szybciej wróci pokarm.

Gość gość
Te same hormony preskrybuje się na świecie matkom adopcyjnym chcącym karmić przysposobione dzieci. Wywołują laktację praktycznie od zera.

Gość gość
Dziękuje wam bardzo za informacje. Jutro się przejade do poradni.

Gość gość
Pierwsze słyszę, ze temp. w nocy ma być 15 stopni, zwłaszcza w przypadku wcześniaka. Zresztą chyba nikomu by się dobrze nie spało w takiej kostnicy :/

Gość gość
"Wcześniaki łatwo się wychładzają, zalecamy więc, by w pokoju, w którym przebywają, temperatura wynosiła od 24 do 26ºC, nocą nieco mniej. Jeśli jest chłodniej, pokój trzeba dogrzać – łóżeczko można ustawić przy kaloryferze albo postawić obok grzejnik olejowy. Czapeczka nie jest konieczna. U nas na oddziale wcześniaki są w czapeczkach, ale po powrocie do domu dobrze jest stopniowo je od tego odzwyczajać, nakładając ją tylko na czas snu, a potem w ogóle z niej zrezygnować. To, czy dziecku jest zimno, można stwierdzić, dotykając jego stóp albo karku, i jeśli są chłodne, założyć dodatkową warstwę odzieży. Należy pamiętać o tym, by ubranka, które kupujemy, można było łatwo założyć, a potem zdjąć. Niepotrzebne wydłużanie czasu, który przeznaczamy na ubranie dziecka, sprawia, że maluch się wychładza, może też go denerwować i destabilizować."

Gość gość
Ta wypowiedź dot. temp. w domu była wypowiedzią p. Ewy Helwich, pediatry neonatologa, szefowej Kliniki Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Radziłabym zatem stosować się do tego, a nie wypowiedzi osoby radzącej, by temp. w nocy oscylowała wokół 15 stopni.

Gość gość
Masz złe info. 15-18 st to temp. do snu. Powietrze nie powinno być zbyt ciepłe żeby ułatwiać oddychanie i nie przegrzewać dziecka, które nocą jest ciepło okryte stosownie do temp. Nie chodzi o to, żeby spało półnagie w zaduchu.

Gość gość
Pamiętaj, że wcześniaki mają niedojrzały układ oddechowy. Lepiej je cieplej okryć niż podkręcać kaloryfer.

Gość fghjfghj
Boże nie wiem skąd się ten cytat tu wziął, ale autorka się urwała z jakiejś jołki chyba. :o Ustawianie łóżka przy kaloryferze = najczęściej śmierć łóżeczkowa. Dziecko musie mieć czym oddychać kołku. :o

Gość gość
Moje dzieci starsze SA zimno lubne. Maks 21 st tolerują. Ale nie wiem czy dla wczesniaka będzie ok. Mala na oddziale jest bez czapeczki. Niestety wszelkie moje próby poradzenia się na temat powrotu córki do domu kończą się na niczym. Nie wiem skąd ta obojętność. Przecież to ważne bym zapewnila malej dobre warunki. Bym nie wracala z nią do szpitala.