Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

USG Bioderek Pediatra mówi żeby zrobić je później

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 6 tygodni. Zapytałam na szczepieniu o usg bioder, ale pediatra powiedziała, żeby je zrobić między 4 a 6 mcem życia, bo teraz wyniki i tak nie będą miarodajne, bo do 12 tygodnia życia one się jeszcze mogą wbijać w panewkę. Co myślicie? Kiedy robiłyście? Iść na własną rękę szybciej czy faktycznie pójść później?? Patrzę po różnych forach w necie i opinie są różne..

Gość wacia postrach wampirow
W niemczech sie robi miedzy 3 a 6 tygodniem

Gość gość
My na kontroli bioder byliśmy jak mała miala nie całe 3 miesiące ale lekarz nie robił usg.. Kazal za 3 miesiące przyjść znow i wtedy zrobił usg.

Gość gość
Ja wychodząc ze szpitala dostałam kartkę z zaleceniami, USG miało być zrobione do 4 tygodnie, kolejne ok. 3 miesiąca życia.

Gość gość
A miałas na tym wypisie informacje o kontroli stawów biodrowych czy konkretnie o USG?

Gość gość
Na wypisie w ogóle nie mam nic, ani o biodrach, ani o usg, ani o ortopedzie :o

Gość gość
PYTałam dziewczyny z 10:36

Gość gość
usg bioderek robi sie w 6 tyg zycia po to zeby w razie dysplazji moc jeszcze ja leczyc. to bzdura zeby pierwsze usg robic w 3 miesiacu, wtedy to juz w razie czego jest za pozno poprostu

Gość gość
jezeli na wypisie ze szpitala nie masz zadnych informacji o dodatkowych badaniach stawow biodrowych to nie masz sie co martwic i na sile latac po lekarzach.zadna z moich corek usg nie miala bo nie bylo do tego wskazan.

Gość gość
ja w ksiazeczce zdrowia dziecka mialam juz w szpitalu wpisane zeby zrobic w 6tyg.

Gość gość
moje dziecko miało szybciej ze względu na to ze przyszlo na swiat przez cc.mial strasznie smieszna pozycje,nozki wcisniete tak jakos kazali nam zrobić.ale wszystko wyszlo ok

Gość gość
przeciez dysplazja nie moze zostac stwierdzona w szpitalu zaraz po urodzeniu, po to kaza robic w drugim miesiacu zeby zobaczyc czy sie nie ujawnila. to PROFILAKTYCZNE badanie ktore aktualnie jest zalecane wszystkim niemowlaka i nie musi byc do niego wskazan, no ale kazdy robi jak uwaza przeciez :)

Gość gość
6 m-c życia to już bardzo późno na leczenie nieprawidłowści bioderek!!

Gość gość
Na wypisie jak widac mozna dostac zalecenie usg. Moja corka ostatni raz miala sprawdzane bioderka " recznie " w 6 m-cu. Zadnych nieprawidlowosci I wskazan na usg nie bylo.

Gość gość
ja mam na skierowaniu usg bioderek w 5 tygodniu życia

Gość gość
"przeciez dysplazja nie moze zostac stwierdzona w szpitalu zaraz po urodzeniu" Każde dziecko rodzi się z fizjologiczną dysplazją stawów biodrowych, więc kazdy ortopeda to stwierdzi bez badnia usg.

Gość gość
gosciu z 10.32 w niemczech robi sie usg juz w szpitalu na drugi dzien po urodzeniu. U mojej corki własnie wtedy stwierdzono dysplazje i przez 8 tyg musiała nosic orteze.Lekarz powiedział ze czym wczesniej sie wykryje dysplazje tym krócej trwa leczenie. 6msc moim zdaniem to stanowczo za pozno.

Gość gość
No tak, czasem są wskazania do usg bioder (np ułożenie pośladkowe przy porodzie, albo duża waga urodzeniowa). Ale jak ktoś słusznie zauważył - to badanie PROFILAKTYCZNE.

Gość gość
Gosciowko z niemiec zapytaj ootropedyco tp dysplazja fizjologicxna

Gość gość 11111
my robiliśmy usg bioderek jak córcia miała 4miesiące.wszystko wyszło ok