Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przezierność karkowa za wysoka

Polecane posty

Gość gość

witam byłam dzis na badaniu usg genetycznemu i mam 22 lata, wiek ciązy 13t i 1 dzien , crl 68,4 a ta przeziernosc karkowa wyszła mi 2,72 mm , moje pytanie czy jest bardzo za duża ? czy jest wysoka granica wady u dziecka ? jak to u Was wygladało ?

Gość gość
A co ci gin powiedział?

Gość gość
powiedział, że jest potrzebna dodatkowa diagnostyka, musze czekac tydzien na wyniki krwii , potem dalej na konsultacje i dodatkowe badania na które sie czeka 2-3 tyg na wyniki ... a ja do tej pory oszaleje z niepokoju o moje malenstwo

Gość gość
Z tego co znalazłam to średni wynik dla crl 68-69mm wynosi -1,77 -1,79mm

Gość gość
no norma niby jest do 2,5 mm....

Gość gość
No niby tak ale to taka ogólna norma a samo Nt powiązane jest bezpośrednio z crl. Czytałam o wysokim nt a wyniki były ok i dziecko zdrowe. Nie można póki co wyrokować.

Gość gość
w anglii norma jest do 3. nie martw się wiele dzieci z większym współczynnikiem rodzi się zupełnie zdrowe, na pewno wszystko będzie ok. Na mamach kwietniowych sa dziewczyny które tez mialy o wiele większy wspolczynnik.... zobaczysz na pewno wszystko będzie dobrze :)

Gość gość
a daj spokój testy z krwi sa niemiarodajne, a te badania późniejsze to amniopunkcja, poczytaj sobie o tym, a teoretycznie od 2.0 może pojawić sie zespół downa, pomimo, ze nt niby w normie, 10% takich dzieci z takim nt się pojawia takze nigdy nie ma pewności, zapewne pewnośc da amniopunkcja, ale to jakieś ryzyko

Po pierwsze - wiem, że to trudne, ale nie denerwuj się. Mój syn w podobnym czasie miał grubośc fałdu karkowego równą prawie 3. Urodził się zdrowy, dziś ma 20 miesięcy. A większa niż średnia przeziernośc karkowa była skutkiem tego, że miał urodzic się duży - 4110g, 61 cm :). Życzę dużo spokoju i szczęśliwego zakończenia.

Gość gość
Ja mialam nt 4,1.i zdrowy synek:) amnio nie robilam a z krwi to statystyka tylko i wylacznie. Maly tez nie urodzil sie maly, 4kg i 60cm:) slyszalam ze nt moze tez byc skutkiem np wczesnie przebytej infekcji a mnie zlapalo katarzysko.

Gość gość
Ja tak szaleje 3 mies.NT malej wyszło 2,7.Lekarz genetyk powiedzial ze nie ma co sie martwić ale...ja caly czas sie boje.Miesiac temu mialam polowkowe znalezli cos w serduszku i teraz czekam na echo serduszka.Ciagle jakies cos