Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rrr9

rtg odcinek ledzwiowy

Polecane posty

Gość rrr9

Ktoś wykonywał takie badnie ? Jakie są objawy sugerujące, że należy je wykonać? Czy już nie da się wykonać tego badania prywatnie, bez skierowania?

Gość Bashmi
O tym, czy powinno się je wykonać, decyduje lekarz. Nawet rodzinny może wypisać takie skierowanie, więc po co płacić Z tego co mi wiadomo, to nawet prywatnie radiolog potrzebuje świstka od lekarza. Napisz lepiej co Ci dolega.

Gość gość
Ostry bol w tej okolicy. promieniuje na pachwiny i podbrzusze. Czasami dretwienie nóg. Bylam u rodzinnej powiedziala,ze dla tak mlodej osoby (mam 21 lat) nie chce dawac skierowania na rtg na ten odcinek ze wzgledu na duza dawke promieniowania i bliskosc narządow rozrodczych ;/ a,ze bardziej martwi mnie kregoslup niz jajniki etc. dlatego pomyslalam,ze moglabym zrobic to prywatnie. Chociaz faktycznie spodziewalam sie,ze skierowanie bedzie konieczne bez wzgledu na to czy place czy tez nie.

Gość gość
Zmień lekarza. Teraz są nowe aparaty, a dawka promieniowania nie jest taka duża jak 20 lat temu. To się stało po jakimś wypadku, może źle stanęłaś? Czasem wystarczy iść do dobrego, doświadczonego kręgarza, bo może doszło tylko do niewielkiego przesunięcia kręgów względem siebie na skutek np. dźwignięcia i powoduje to ucisk na nerwy, stąd ból i drętwienie. Przydałaby się jednak porządna diagnostyka.

Gość gość
Witam, jestem z zawodu Panią od rtg więc się wypowiem krótko ;) Zmień lekarza/lekarkę, bo pieprzy 3 po 3. W jednym ma rację - jest to promieniowanie, musi być odpowiednia dobrane, żeby zdjęcie miało odpowiednie zacienienie (kontrastowe) i żeby było widać szczegóły. I owszem jest to szkodliwe. Ale przecież istnieją badania, które w ogóle nie są szkodliwe - powinna Ci dać skierowanie na rezonans magnetyczny. Wada tego badania? Czas, jaki się na nie oczekuje (jeśli na NFZ), prywatnie wiadomo... można wszystko. Pozdrawiam :) A no i skierowanie do neurologa by się Pani należało... Boże skąd tacy lekarze się biorą...

Gość gość
Twoje objawy z pewnością kwalifikują Cię na badanie rtg. Zmień lekarza rodzinnego, weź skierowanie na rentgen i ze zdjęciem udaj się do ortopedy. A jak dalej będą problemy, to weź skierowanie do ortopedy albo idź prywatnie. Mnie ortopeda skierował prywatnie na rentgen przy lżejszych objawach - jedynie napady bólu bez promieniowania. W Twoim przypadku to może być już rwa kulszowa. Samo badanie rtg to nic strasznego, prywatnie robione od ręki. Jeśli chodzi o rezonans, to rodzinny nie może wystawić skierowania na to badanie, jedynie specjalista, czyli na przykład wspomniany ortopeda albo neurolog gdy uzna to za konieczne. Swoją drogą przykro czytać o lekarzach, dla których najważniejsza funkcja kobiety to inkubator; szkoda, że ta pani doktor nie pomyślała, że ewentualna ciąża wymaga silnego kręgosłupa.

Gość gość
Zmień lekarza bo to, co opisujesz wygląda na wypadający dysk, i trzeba to jak najszybciej potwierdzić/wykluczyć i leczyć (rehabilitacja, leki). I broń boże żadnego kręgarza! :/

Gość gość
no ja mam 30 na karku i juz nie jedno przeswietlenie rtg, mam przepukline odcinka ledzwiowego, malo tego, rtg wykazalo jakies nieprawidlowosci, ale niegrozne, ale rok temu jak zlapal mnie bol w ledzwiach to ja sciany gryzlam, leczylam sie juz u neurologa, dretwinie jednej nogi, brak czucia, uposledzenie w odr****ch tej nogi, i oczywiscie chodze prywatnie do neurologa, skierowal mnie na oddzial, gdzie zrobiona mi rezonans, bo bol byl tak mocny ! a byl to czerwiec, a na fundusz , bez leczenia ambulatoryjnego , juz nie bylo miejsca na MR , wykazalo mi liczne zmiany i stany zapalne, kazdy sie dziwi, ze mam tez niecale 30 lat a juz tak z*****y kregoslup ! nic mi nie wolno, nie bagatelizuj tego, promieniowanie nei jest az tak grozne, sprawdz to , ja wczesniej mialam rtg nogi, ledzwi , gornego odcinka, i jakos zyje

Gość gość
Dlaczego "broń Boże do kręgarza"? Jeżeli po dokładnej diagnostyce wykluczy się p/wskazania, to może być jedyna osoba, która postawi ją na nogi. Dokładnie tak było ze mną. O kant d...y rozbić tych wszystkich ortopedów i rehabilitantów do których trafiałam. Myślałam, że umrę z bólu. Dopiero kręgarz mi pomógł. Oczywiście jest wykształconym fizjoterapeutą i ma wieloletnie doświadczenie w wojskowym szpitalu sanatoryjnym. Przy rwach, neuralgiach - szczerze polecam. Potem kilka pijaweczek żeby zlikwidować stan zapalny, który występuje zwykle w takich sytuacjach i nie trzeba brać żadnych prochów, zastrzyków itp. Ulga gwarantowana, ale kto nie spróbuje to się nie przekona. Nikogo nie namawiam.

Gość dziekuje
Mysle dokladnie tak jak Wy! Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Postaram się dostać na to rtg, bo na rezonans faktycznie czeka sie za dlugo. Bardzo męczę się siedząc na wykladach lub stojąc w laboratorium dlatego chcialabym coś z tym zrobić. Dostalam od niej skierowanie od ortopedy. Moze on bedzie mądrzejszy. Oczywiscie zrobic rtg prywatnie, bez skierowania to chyba graniczy z cudem. Liczę na skierowanie od ortopedy. Nie mam zamiaru czekać nie wiadomo ile czasu, bo mam też straszne problemy z kolanami a ze skoliozą męczę się juz od dziecka. Jestem za młoda i mogę zniszczyc sobie uklad rozrodczy. Strasznie mi kurde z tego powodu... wszystko jedno. Za x lat mogę miec juz takie problemy z kręgosłupem, że szkoda gadać, skoro ciągnie się to juz tyle czasu. Oczywiscie nikogo nie interesuje, ze przy obecnym stanie moich kolan i kregoslupa to ja juz ledwo 'dzialam'. Najwazniejsze sa durne jajniki...

Gość gość
no przeciez to sie kumuluje w organizmie

Gość gość
tak, sprzęt do wykonywania tego typu badań jest mega ważny. Ja diagnozowana byłam całe szczęście na świetnym http://www.diamedica.net/ i dzięki temu lekarz trafnie zalecił leczenie

Gość gość
dokladnie, trzeba uważac na to, żeby po prostu dobrym sprzętem robić taki rtg. Ten moim zdaniem jest ok http://www.diamedica.net/ zwracam na to uwagę jak chodzę do przychodni. Tym mialam świetny obraz