Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona9797

czy warto isc na architekture i urbanistyke na uap

Polecane posty

Gość zagubiona9797

Witam czy może ktoś orientuje się, jak jest na tym kierunku na uniwersytecie artystycznym w poznaniu? czy lepiej wybrać politechnikę? nie jestem typowym umysłem ścisłym, jestem raczej humanistką. chciałabym poznań opinię o tej pierwszej uczelni i kierunku, bo nigdzie nie mogę niczego na ten temat znaleźć. czy dużo osób robi uprawnienia po tym kierunku na uap? i z czego należy zdawać maturę, żeby się na tę uczelnię dostać? byłabym bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź myślę, że znajdą się tu na forum studenci i nie tylko ;p

Gość gość
ponawiam

Gość gość
moim zdaniem nie

Gość chop ze wsi
Jak jesteś "humanistką" to sobie daruj wszystkie kierunki techniczne, łącznie z architekturą. Idź sobie na socjologię albo coś takiego ;)

Gość gość
nie jestem taką typową humanistką, razę sobie z matmą, a socjologia - nie, odpada .

Gość gość
myślę ,że jesli jestes uzdolniona w tym kierunku to warto :)

Gość gość
Idź na polibudę, co to za architektura na uniwersytecie artystycznym? Moim zdaniem architekt ma być przede wszystkim jakby budowlańcem, a nie jakimś artystą. Budynki i przestrzeń powinny być praktyczne przede wszystkim, dopiero potem dochodzi aspekt ładnej bryły i oczywiście zieleń. Jak masz sama w sobie jakieś wyczucie kształtu i tak dalej, to sama się rozwiniesz w tym kierunku. A tak to potem zaprojektujesz jakiś betonowy plac, który nie będzie się podobał większości mieszkańców i napiszesz do nich, że ty jako magister inżynier architekt artysta plastyk znasz się na formie i plac jest ok :D sytuacja z reala :P

z polibudy humanistka wyleci po pierwszej sesji, nieprzypadkowo tam 95% studentów to mężczyźni, a pozostałe 5% to mężczyźni z cyckami :)

Gość gość
co do polibudy to różnie bywa. mam koleżankę po humanie, a poszła na inżynierię środowiska i radzi sobie

nie chodzi o skończoną szkołę średnią tylko o styl umysłu. na 1 semestrze polibudy są bodajże: liczby zespolone, macierze i całki. każdy niech zobaczy sobie czy jest w stanie to ogarnąć, jak nie to nie ma po co iść na polibudę, bo na wyższych semestrach będzie coraz trudniej.

Gość gość
ktoś coś jeszcze...?

Gość gość
nie ma żadnych studentów uap?

Gość gość
widocznie nie ma ;p

Gość nie warto w ogóle tego studiow
ać, czy na polibudzie czy na uap, ja jestem po polibudzie i z pracą bida z nędzą, tyle Ci powiem. NIE POLECAM.

Gość gość
ktoś coś może jeszcze wie...? wypowie się...?

aha, nie wiem ile teraz przyjmują tam osób - jak ja startowałam to było 25 miejsc i był to świeży kierunek (na asp), nie wiem jak teraz. na polibudę znacznie łatwiej się dostać.

Gość gość
co do pracy to słyszałam że różnie bywa. ale mi chodzi o same studia.

Gość gość
a może ktoś wie, czy jeśli pracodawca zobaczy architekta po uap to odkłada jego cv na bok, czy dyplom ukończenia tego typu studiów jest tak samo brane pod uwagę jak po polibudzie?

startuj tu i tu jak Ci tak zależy i tyle, wątpię, że na asp (czy tak uap) się dostaniesz. i będziesz miała po dylemacie

Gość gość
...

Gość gość
uap też chyba dobre.

Gość gość
nikt więcej się nie wypowie?

Gość gość
ponawiam

Gość gość
Hej! Jestem studentką III roku architektury i urbanistyki na UAP. I powiem Ci tyle - idź na PP. Egzaminy na UAP są świetne - zdajesz rysunek (często postać), malarstwo (martwa natura, ale może być postaćka) plus egzamin kierunkowy, gdzie sprawdzają Twoją kreatywność i umiejętności (np. rysunek perspektywiczny). Egzaminy są znacznie kreatywniejsze niż na PP. I dużo fajniejsze. ;) Na koniec jest rozmowa kwalifikacyjna w trakcie, której bronisz swoich prac i odpowiadasz na pytania - niekoniecznie związane z architekturą. ;) Wynik z matury się nie liczy - musisz mieć ją zdaną. Jeśli chodzi o same studia... W teorii powinny być awesome - dużo przedmiotów projektowych i niezbędna wiedza teoretyczna, ALE... wykładowcy z politechniki to jakaś porażka. Najgorsze jest budownictwo i materiałoznastwo, które jest jednym przedmiotem. Materiałoznastwa nie ma w ogóle - psorka uznała, że wystarczy żebyśmy chodzili na BUDME (która zawsze była około naszej sesji). Jeśli chodzi o projektowanie budowlane... Nic nie umiem. Mam wrażenie, że liczy się czas oddania projektu, a nie jego poprawność. Psorka każdej osobie mówi co innego w efekcie nikt nic nie wie. Ponadto jak powie: strop ma mieć 6 m i basta. Na każde zadane pytanie otrzymujemy odpowiedź, że sami mamy sobie to poszukać. Wg mnie budownictwo ogólne powinno uczyć myśli konstruktorskiej. Nas pani K. tego nie uczy - daje nam jakieś ramy i w tych ramach musimy się zmieścić. Kierunek nazywa się architektura i urbanistyka. To drugie to tylko z nazwy. Całą teorię urbanistyki musisz się sama nauczyć we własnym zakresie - nikt Ci tego na tej uczelni nie wyłoży. Do tego jest ogrom przedmiotów projektowych - niby fajnie, ale semestr na UAP trwa 3 miesiące. Zaczynamy w październiku, a zaraz po świętach jest sesja. Oprócz przedmiotów projektowych stricte architektonicznych dochodzą takie pracownie jak: bionika, mebel, design, wnętrza, rysunek artystyczny, malarstwo, ceramika. Coś tam może jeszcze. Już nie ogarniam. Podsumowując - na samej uczelni pracy jest od gromu, a drugie tyle musisz odwalić w domu. Większość z nas jest sfrustrowanych i przemęczonych. Niewielu nas na tej uczelni traktuje poważnie... Nie czujemy się ani projektantami, ani architektami. Plus jest taki, że mam świetnych ludzi na roku i jakoś dajemy radę.

Gość gość
Dodam jeszcze - jeśli znasz dobrze jakiś obcy język (angielski czy niemiecki) i chcesz być architektem to lepiej startuj na zagraniczne uczelnie. Lepszy poziom i nie traktuje się studentów jako zło konieczne. ;)

Gość cherrylipstick
hej. ja zamierzam w tym roku wybrać się na studia albo na politechnikę albo na UAP. mam pytanie czym się tak naprawdę różni kier. architektura wnętrz od samej architektury? i czy studia (stacjonarne dzienne) są bezpłatne na tych uczelniach. i JEŚLI KTOŚ TAM STUDIUJE TE KIERUNKI TO NIECH SIĘ PODZIELI OPINIĄ/WRAŻENIAMI.

Gość Anosiek
Odpowiadając studiowałam i na PP i na UAP, na PP architekturę na UAP edukację artystyczną, tak wiem dwa światy ;) Jeżeli chodzi o architekturę to rzeczywiście na polibudzie jest spoko, można wynieść sporo, zwłaszcza tego co potrzebne ci do szczęścia jako inżynier, jeżeli chcesz być szeroko rozumianym "artystą" to polecam UAP jak dla mnie o wiele bardziej inspirująca kadra i duże możliwości rozwoju czy jednak bedziesz po uapie dobrym architektem? To zależy głównie od Ciebie, aczkolwiek przyszłym inż. arch. polecam PP o ile chcą zostać w Poznaniu a jeżeli niekoniecznie to idzcie że w cholerę studiować za granicą, naprawdę architektura nie jest u nas niestety na wysokim poziomie. Co do kirunków architektura i wnętrza, czym sie różnią? Po pierwsze dziedziną, w jednym zajmujesz sie głównie budynkami oraz szeroko rozumianą urbanistyką i przestzrenią miejscą a na drugim zajmujesz sie jak nazwa wskazuje wnętrzami, wystawiennictwem, projektowaniem pomieszczeń. No i po pierwszych jesteś inżynierem. A bez mgr. inż. arch. nie dostaniesz w tym kraju uprawnień do wykonywania zawodu architekta samodzielnie. Na dodatek na architekturze masz typowo, budownictwo, mechanikę, fizykę budowli i wiele innych ścisłych pzredmiotów.

Gość gość
Witam. Interesujesz się architekturą? Marzysz o takich studiach? Jesteś prawdziwy pasjonatem? Chcesz się sprawdzić? Mam coś dla Ciebie!!! Posiadam min. 14 ebooków, które mogą Ci ułatwić ścieżkę kariery!!! Pisz na gg 50741873 lub na maila: clarise.25.09@gmail.com

Gość gość
moim zdaniem politechnice brakuje zaciecia artystycznego a uap technicznego, w przypadku zawodu architekta wazniejsze sa jednak te techniczne, zreszta architektura to nie budownictwo gdzie matematyka i fizyka to absolutne podstawy