Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zapodajcie przepis na pyszny rosol

Polecane posty

Gość mamuska na kupie
ja wstawiam kosc do wody podgotuje troche dodaje warzywa kostke rosolowa vegete i doprawiam do smaku i gotowe

Gość Marmitte
a jakie masz miesko? :classic_cool:

Gość gość
Mięso - na zimną wodę czy na wrzatek??? A rosół .... no kura chyba?

Gość gość
mam kawalek wolowiny i mieso z kurczaka.

Gość gość
Udka z kurczaka, wołowina - zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować 1 h Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por, liście lubczyku, podpieczoną cebule. Gotować 45 min.doprawić solą, pieprzem

Gość gość
Kostka rosołowa, vegeta? I tyle ? To nie wiesz chyba co piszesz bo to napewno nie jest rosół

Gość gość
do tego cebulka przekrojona na pół i podsmażona z każdej strony na płycie wrzucasz do rosołu i lubczyk, świeży daje super smak

Gość mamuska na kupie
chyba wiem co gotuje prawda?

Gość gość
Gość z 21:17 gratulacje tak właśnie to się nazywa rosół a nie kostka i vegeta

Gość mamuska na kupie
ja robie na zimna wode czyli do zimnej wody wkladam kosc i gotuje nie daje zadnego miesa tylko kosci chyba ze mamy grubszy miesiac to robie na jakims udku albo skrzydelku i potem mamy to na nastepny obiad

Gość mamuska na kupie
a cebulke ten podpalam czasami jak mi sie chce ale nie mam plyty tylko gazowke wiec opalam na gazie albo zapalniczka wychodzi na to samo

Gość gość
zasada jest prosta- chcesz żeby wywar miał smak- wrzucasz mięso na wodę zimno. Chcesz żeby smak został w mięsie- wrzucasz na wrzatek. czyli jak gotujesz rosół to mięso do wody zimnej

Gość gość
najpyszniejszy rosołek jest z gęsi! w sklepach typu selgross, makro można kupic grzbiety za 2 zł zimna woda, kaczy kuper jak to mówię, cebulka, marchewka, seler, pietruszka korzeń i pietruszka zielona, PYCHOTKA

Gość gość
tylko trzeba potem troche tłuszczu zebrac bo niestety dla mnie było by z tej gęsiuchny za tłusto

Gość gość
Kluczowa jest dobra wiejska kura. Ja jestem miastowa i cale zycie z kupnych kur musialam zbierac tone szumow, rosol wychodzil moze i smaczny, ale taki cherlawy. Odkad mam meza ze wsi rosol gotuje na kurze od jego wiejskiej babci i po prostu sprawiam sobie taka kure, wkladam do goracej wody i gotuje na malym ogniu - zero szumow. Rosol klarowny, same tluste piekne oka. Po ok 40 minutach dodaje warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, a po kolejnych 15 nacie: pieuszka, por, seler, lubczyk oraz suszone ziola: pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, lisc laurowy. Jesli solisz, to sol podaj z ziolami. Ale gotuje na bardzo malym ogniu - mam kuchnie elektryczna, to najpierw zagotowuje wode na 9, a jak wkladam mieso to zmniejszam na 5 i tak na 4/5 gotuje przez reszte czasu. Rosol ledwo puszcza babelki.

Gość gość
najlepsze mięso na rosół to rostbef wołowy i kawałek mięsa drobiowego. Najlepszy rosół jest z mięsa mieszanego. Do tego 2-3 marchewki, kawałek selera korzeniowego, pół pora, pietruszka korzonek,2-3 łodyżki lubczyku, podpieczonej pół cebuli, 2 łodygi natki pietruszki, pieprz czarny ziarnisty, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól do smaku i ewentualnie maggi ale lubczyk nadaje wystarczający smak. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny w trakcie dolewać zimnej wody.

Gość gość
można dorzucić z 1 podgrzybka. Nadaje ładny kolor i smak

Gość gość
brawo, w końcu przepis z prawdziwego zdarzenia.! z tego wyjdzie prawdziwy rosół.

Gość jugo
mój ulubiony przepis: Jak zrobić dobry rosół No ok. 3.5 litra rosołu potrzebujemy niewiele bo 80 dkg mięsa rosołowego z kością (drobiowego, wieprzowego, wołowego - zależy jaki lubimy lub do czego będziemy go później używać), pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, ew. Vegeta Przepis na rosół Zaczynamy oczywiście od umycia mięsa. Ja z reguły robię wywar z mięsa drobiowego i wołowego, chyba, że zależy mi na lekkości albo ciężkości wywaru. Do lekkiego używam wyłącznie kurczaka do ciężkiego wołowiny. Na wywar wyśmienicie nadają się rosołowe części kurczaka sprzedawane tackach za grosze w supermarketach (byle świeże były), jeśli jednak, chcemy zjeść sobie mięso z rosołu, to lepiej kupić inne części z kurczęcia. Mięso jeśli jest w dużych kawałkach możemy podzielić - będzie wygodniej gotować. Po takim przygotowaniu, jak wyżej, mięso wrzucamy do ZIMNEJ i NIEOSOLONEJ wody i zapalamy pod nią niewielki gaz, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Gdy mięso stoi na gazie, zabieramy się za warzywa. Myjemy, obieramy i szatkujemy. Kawałki mogą być duże lub małe - jak kto woli, bo i tak się będą długo gotować. Ja dorzucam, do wyżej podanej ilości, mniej więcej : 1 selera, 1 pora (rozcinam tylko wzdłuż, bo go potem wyjmuję), 2 duże pietruszki i 2 duże marchwie + dwa, trzy ząbki czosnku - bo lubię. Jeśli zależy nam na klarownym rosole, to przed wrzuceniem warzyw zbierzmy tłuszcz z mięsa pływający po wodzie i dopiero wtedy wrzućmy warzywa. Teraz wszystko przykrywamy i zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy co najmniej 2 godziny. Pamiętajmy, że dobry rosół powinien się gotować długo. Co jakiś czas smakujmy i dopiero, gdy będzie aromatyczny (w jakiś 3/4 gotowania) możemy go posolić i popieprzyć i ew. dodać trochę vegety. Więcej o soleniu zupy, kiedy i dlaczego wtedy, jest tu : Kiedy solić zupę. Jeśli gotujecie rosół pierwszy raz, nie zrażajcie się, nawet jak na początku gotowania jest nie smaczny, to pózniej powinien nabrać aromatu - powtarzam jeszcze raz: dobry rosół musi się długo gotować.

Gość gość
Pyszny rosół jest z perliczki :) z dodatkiem, kury wiejskiej, indyka :) mieso wstawiamy na gotującą sie wodę chwile sie pogotuje i zbieramy szumowiny potem sól, pieprz marchew, pietruszka, seler, cebula natka pietruszki, lubczyk i wystarczy ludzie żadnych veget, kostek bleeeeeeee :( i koniecznie gotowac z 2 h na malenkim ogniu hmmmm juz czuję ten zapach w powietrzu :)