Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zapodajcie przepis na pyszny rosol

Polecane posty

Gość mamuska na kupie
ja wstawiam kosc do wody podgotuje troche dodaje warzywa kostke rosolowa vegete i doprawiam do smaku i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marmitte
a jakie masz miesko? :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mięso - na zimną wodę czy na wrzatek??? A rosół .... no kura chyba?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mam kawalek wolowiny i mieso z kurczaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Udka z kurczaka, wołowina - zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować 1 h Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por, liście lubczyku, podpieczoną cebule. Gotować 45 min.doprawić solą, pieprzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kostka rosołowa, vegeta? I tyle ? To nie wiesz chyba co piszesz bo to napewno nie jest rosół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do tego cebulka przekrojona na pół i podsmażona z każdej strony na płycie wrzucasz do rosołu i lubczyk, świeży daje super smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamuska na kupie
chyba wiem co gotuje prawda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gość z 21:17 gratulacje tak właśnie to się nazywa rosół a nie kostka i vegeta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamuska na kupie
ja robie na zimna wode czyli do zimnej wody wkladam kosc i gotuje nie daje zadnego miesa tylko kosci chyba ze mamy grubszy miesiac to robie na jakims udku albo skrzydelku i potem mamy to na nastepny obiad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamuska na kupie
a cebulke ten podpalam czasami jak mi sie chce ale nie mam plyty tylko gazowke wiec opalam na gazie albo zapalniczka wychodzi na to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zasada jest prosta- chcesz żeby wywar miał smak- wrzucasz mięso na wodę zimno. Chcesz żeby smak został w mięsie- wrzucasz na wrzatek. czyli jak gotujesz rosół to mięso do wody zimnej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najpyszniejszy rosołek jest z gęsi! w sklepach typu selgross, makro można kupic grzbiety za 2 zł zimna woda, kaczy kuper jak to mówię, cebulka, marchewka, seler, pietruszka korzeń i pietruszka zielona, PYCHOTKA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tylko trzeba potem troche tłuszczu zebrac bo niestety dla mnie było by z tej gęsiuchny za tłusto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kluczowa jest dobra wiejska kura. Ja jestem miastowa i cale zycie z kupnych kur musialam zbierac tone szumow, rosol wychodzil moze i smaczny, ale taki cherlawy. Odkad mam meza ze wsi rosol gotuje na kurze od jego wiejskiej babci i po prostu sprawiam sobie taka kure, wkladam do goracej wody i gotuje na malym ogniu - zero szumow. Rosol klarowny, same tluste piekne oka. Po ok 40 minutach dodaje warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, a po kolejnych 15 nacie: pieuszka, por, seler, lubczyk oraz suszone ziola: pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, lisc laurowy. Jesli solisz, to sol podaj z ziolami. Ale gotuje na bardzo malym ogniu - mam kuchnie elektryczna, to najpierw zagotowuje wode na 9, a jak wkladam mieso to zmniejszam na 5 i tak na 4/5 gotuje przez reszte czasu. Rosol ledwo puszcza babelki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najlepsze mięso na rosół to rostbef wołowy i kawałek mięsa drobiowego. Najlepszy rosół jest z mięsa mieszanego. Do tego 2-3 marchewki, kawałek selera korzeniowego, pół pora, pietruszka korzonek,2-3 łodyżki lubczyku, podpieczonej pół cebuli, 2 łodygi natki pietruszki, pieprz czarny ziarnisty, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól do smaku i ewentualnie maggi ale lubczyk nadaje wystarczający smak. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny w trakcie dolewać zimnej wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
można dorzucić z 1 podgrzybka. Nadaje ładny kolor i smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
brawo, w końcu przepis z prawdziwego zdarzenia.! z tego wyjdzie prawdziwy rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jugo
mój ulubiony przepis: Jak zrobić dobry rosół No ok. 3.5 litra rosołu potrzebujemy niewiele bo 80 dkg mięsa rosołowego z kością (drobiowego, wieprzowego, wołowego - zależy jaki lubimy lub do czego będziemy go później używać), pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, ew. Vegeta Przepis na rosół Zaczynamy oczywiście od umycia mięsa. Ja z reguły robię wywar z mięsa drobiowego i wołowego, chyba, że zależy mi na lekkości albo ciężkości wywaru. Do lekkiego używam wyłącznie kurczaka do ciężkiego wołowiny. Na wywar wyśmienicie nadają się rosołowe części kurczaka sprzedawane tackach za grosze w supermarketach (byle świeże były), jeśli jednak, chcemy zjeść sobie mięso z rosołu, to lepiej kupić inne części z kurczęcia. Mięso jeśli jest w dużych kawałkach możemy podzielić - będzie wygodniej gotować. Po takim przygotowaniu, jak wyżej, mięso wrzucamy do ZIMNEJ i NIEOSOLONEJ wody i zapalamy pod nią niewielki gaz, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Gdy mięso stoi na gazie, zabieramy się za warzywa. Myjemy, obieramy i szatkujemy. Kawałki mogą być duże lub małe - jak kto woli, bo i tak się będą długo gotować. Ja dorzucam, do wyżej podanej ilości, mniej więcej : 1 selera, 1 pora (rozcinam tylko wzdłuż, bo go potem wyjmuję), 2 duże pietruszki i 2 duże marchwie + dwa, trzy ząbki czosnku - bo lubię. Jeśli zależy nam na klarownym rosole, to przed wrzuceniem warzyw zbierzmy tłuszcz z mięsa pływający po wodzie i dopiero wtedy wrzućmy warzywa. Teraz wszystko przykrywamy i zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy co najmniej 2 godziny. Pamiętajmy, że dobry rosół powinien się gotować długo. Co jakiś czas smakujmy i dopiero, gdy będzie aromatyczny (w jakiś 3/4 gotowania) możemy go posolić i popieprzyć i ew. dodać trochę vegety. Więcej o soleniu zupy, kiedy i dlaczego wtedy, jest tu : Kiedy solić zupę. Jeśli gotujecie rosół pierwszy raz, nie zrażajcie się, nawet jak na początku gotowania jest nie smaczny, to pózniej powinien nabrać aromatu - powtarzam jeszcze raz: dobry rosół musi się długo gotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pyszny rosół jest z perliczki :) z dodatkiem, kury wiejskiej, indyka :) mieso wstawiamy na gotującą sie wodę chwile sie pogotuje i zbieramy szumowiny potem sól, pieprz marchew, pietruszka, seler, cebula natka pietruszki, lubczyk i wystarczy ludzie żadnych veget, kostek bleeeeeeee :( i koniecznie gotowac z 2 h na malenkim ogniu hmmmm juz czuję ten zapach w powietrzu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×