Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cywilny bez przyjęcia

Polecane posty

Gość gość

Dostałam niedawno zaproszenie na SAM ślub cywilny mojej siostry ciotecznej. Nie ma przyjęcia, jest sama ceremonia. Stąd moje pytanie: czy wypada dać skromny prezent taki jak wino czy kwiaty czy może pieniądze w kopercie ( jeśli tak to ile?) Nigdy nie byłam w takiej sytuacji. Zazwyczaj po ślubie cywilnym odbywało się przyjęcie. Co o tym sądzicie?

Gość gość
nie wypada,tylko kwiaty wypada dać

Gość gość
już ludzie normalnie wstydu nie mają ,na sam cywilny zapraszają a już na ciastko im kasy szkoda,co za chamy,pewnie liczą ze prezent dostaną

Gość gość
Moja koleżanka miała taki slub. Młodzi dostawali kwiaty i kartki okolicznościowe. Z tego co wiem to prezenty dostali tylko od najbliższej rodziny (rodziców i rodzeństwa) . Więc prezentu od dalszej rodizny już dawać nie ma obowiązku. Młodzi nie są chamami, może po prostu chcą żeby rodzina była obecna na uroczystości? W końcu to dla nich ważna chwila.

Gość gość
na chrzest też powinno się zapraszać tylko do kościoła

Gość gość
Czerwone wino i kwiaty- myślę, że taki zestaw sprawdzi się najlepiej. Jeśli nie masz pomysłu to polecam Castra Rubra http://sklep-wina.pl/1997,castra-rubra-dominant.html Pozdrawiam.

Gość gość
A ja bym dała jakiś symboliczny, skromny prezent. Na przykład nieduży kuferek z "miedziakami" (1,2,5 gr) i kwiaty do tego. Albo jakiś album na zdjęcia pary młodej. Coś co będzie im przypominało o tym dniu i o Tobie. To dlatego, że osobiście bardziej ucieszyłabym się z czegoś pamiątkowego niż z wina, które przy jakiejś okazji zostanie wypite, a koszt podobny.

Gość gość
Sama ceremonia parę młodą nic nie kosztuje więc jeśli nie robią przyjęcia to wystarczą same kwiaty

Gość gość
absolutnie żadnych prezentów,para młoda będzie się czuła zobowiązana zeby się odwdzięczyć

Gość gość
kwiaty, a jako rodzina mozesz dorzucic skromny prezent