Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świeża mama

L4 czy pracować

Polecane posty

Gość świeża mama

Cześć Dziewczyny! Proszę doradźcie coś. Od niedawna pracuje w laboratorium chemiczno - mikrobiologicznym. Jeśli chodzi i mikrobiologię to raczej nic niebezpiecznego (badam żywność, która potencjalnie nie powinna zawierać patogenów), natomiast z chemii kilka substancji potencjalnie groźnych dla dzidziusia np. stężony kwas siarkowy. Dodatkowo pracuje po 12 h raz zmiana poranna, a raz nocna. Jestem w 6 tygodniu ciąży i ciągle się zastanawiam czy pójść na L4. Lekarz zasugerował, że tak ale powinnam sama zdecydować bo wiem z czym pracuję. Zawsze uważałam, że ciąża to nie choroba i przecież można pracować, ale teraz mam spore obawy.... Co myślicie?

Gość gość
jesli pracujesz w takiej braznzy ze moze byc szkoldliwe dla dziecka. bez wahania poszlabym na l4.

Gość gość
Nie możesz pracować dłużej niż 8 godz, według prawa pracy, w godzinach nocnych. Jeśli masz styczność z substancjami szkodliwymi to chyba nie ma nad czym się zastanawiać? Jak chcesz pracować i szef jest ok to musi Cię przenieść na inne stanowisko i w innym wymiarze godzin. Nie bez powodu ktoś wymyślał normy pracy dla ciężarnej. Przede wszystkim powiedz o ciąży.

Gość gość
uwazam ze dziecko jest wazniejsze niz praca a jezeli srodowiskow którym pracujesz moze byc szkodliwe to nie ma sie nad czym zastanawiac.... Ja pracuje w duzej korporacji jako przedstawiciel handlowy gdzie jest wyscig szczurów i wszstko w biegu bez norm czasowych i raczej tez długo sie nie zastanawiałam nad pojsciem na l4.

Gość świeża mama
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Nie wiem mam jakieś wyrzuty sumienia, że tyle czasu przesiedzę w domu. Porozmawiam z pracodawcą, ale na 8 h chyba nie mam co liczyć, bo wszysycy pracują na 12...więc musieliby utworzyć dla mnie jakieś nowe stanowisko lub zrobić mnie kierownikiem działu haha

Gość gość
pierwsze 3 miesiące są kluczowe dla rozwoju dziecka, bo dopiero tworzą się wszystkie układy i narządy. Wtedy dziecko jest najbardziej narażone na szkodliwe substancje, więc na Twoim miejscu poszłabym na l4. Później, w II trymestrze, o ile dobrze bym się czuła, zastanowiłabym się nad ewentualnym powrotem.