Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chceprzyjackomuniealeniemoge

CZY MACIE PROBLEM Z KOMUNIa

Polecane posty

Gość chceprzyjackomuniealeniemoge

Takie pytanko. Wiekszosc z was pisze ze chodzi do kosciola. Jestesmy na forum "POZA POLSKA". Ja mieszkam w Szkocji 2 lata, wczesniej mieszkalam w Anglii 3. Pisze to bo widze jak tu wyglada zycie. Wiekszosc par mieszka tu ze soba przed slubem. Jak wy zapatrujecie sie na cos takiego? I czy ktoras z was jest w podobnej sytuacji. Ja Mieszkam z chlopakiem od roku i ostatnio nie dostalam rozgrzeszenia. po raz pierwszy w moim zyciu. Zastanawiam sie dlaczego ksieza nas tak karaja skoro dobrze wiedza jak jest w Anglii, malo znajomych, czasami brak rodziny i dobrze jest miec przy sobie jakas bliska osobe, poza tym nie wiem jak was ale nas nie stac na wynajecie 2 flatow aby mieszkac osobno az do slubu. Ktos mieszka ze swoim partnerem i chodzi do kosciola ze swiadomoscia ze nie moze isc do komunii przez nastepnych pare lat(czy kiedy tam planujecie slub) ?????????

Gość gość
Nie chodze do kosciola wiec nie mam takiego problemu. Nie wiem dlaczego obcy facet mialby oceniac moje zycie.

Gość gość
hahahahhaa a to dobre!!! Szczerze mowiac to sie dziwie, bo kosciol jest w dzisiejszych czasach tak niepopularny a ksiezulkowie odstraszaja jesszcze ta mala garstke ludzi ktora im rzuca na tace. ciekawe z czego te darmozjady beda zyly za nascie lat:D Upadek kosciola ja tak to widze

Gość ja tez mam ten
sam problem, slub za rok i do tego czasu musze sie pogodzic z chodzeniem na msze bez uczestnictwa w komuni sw :(

Gość gość
a gdzie chodzicie do spowiedzi ?w Polsce czy np w Anglii a byłyście u angielskiego księdza czy niemieckiego ? pytam bo moja koleżanka rozwiodła się z mężem i miała przyjaciela za granicą nie chodziła do komuni,facet u którego pracowała pytał co takiego zrobiła że nie przyjmuje komuni św jak mu opowiedziała dlaczego, to przyprowadził znajomego księdza i ten jej powiedział że grzechu nie ma, i może śmiało przyjmować komunię

Gość gość
jako rozwódka - NIE MOŻE!!!

Gość gość
W Kosciele katolickim jako osoba rozwiedziona nie moze i kraj tego nie zmienia

Gość gość
to nie dlatego nie moze ze sie rozwiodla ale dlatego ze zyje z innym a to jest cudzolostwo. Co za problem dla autoerki wziac szybki slub i zyc bez grzechu. Czy koniecznie musi byc wesele na 100 albo200 osob? Sakrament sie liczy a nie wesele. Jak ja boli niemoznosc przyjecia komunii to albo slub albo niech zyje ze swoim facetem jak z bratem jesli potrafi.

Gość gość
Co za problem dla autoerki wziac szybki slub i zyc bez grzechu. Czy koniecznie musi byc wesele na 100 albo200 osob? Sakrament sie liczy a nie wesele. XXXXXXX a problem! bo facet zapewne nie ma zamiaru się żenić!

Gość gość
a co bylo powodem nie dania rozgrzeszenia? bo to sie wiaze z np z zabiciem kogos-wiec......

Gość gość
A Mnie ksiadz powiedzial ze kosciol to nie sklep- i moze to da wam do myslenia.

Gość gość
gość a co bylo powodem nie dania rozgrzeszenia? xxxxxxxxxxx dawanie tyłka!

Gość gość
puknijcie sie w glowe, a potem przeczytajcie co piszecie

Gość gość
ja tez nie dostalam rozgrzeszenia od polskiego ksiedza na spowiedzi przez to ze mieszkam z partnerem bez slubu. Glownie to chodzi o to ze ja tego 'czynu' nie zaluje i nie obiecuje poprawy bo dalej zamierzamy mieszkac razem. Po prostu to nie byloby w ogole praktyczne, mieszkac za granica w tym samym miescie ale wciaz wynajmowac dwa osobne mieszkania... szkoda na to kasy. Poza tym nie czuje zebym kogos krzywdzila przez takie postepowanie. Ostatnio jak bylam z kolezanka Angielka na angielskiej mszy i ona zaobczyla ze nie przystepuje do komuni to byla bardzo zdziwiona. Jak jej wytlumaczylam dlaczego nie dostalam rozgrzeszenia to stwierdzila ze powinnam isc do spowiedzi do Brytyjskiego ksiedza bo to tutaj nie byloby problem. Nie poszlam...wiec nie wiem czy to prawda, ale moze warto sprawdzic czy tutejsi ksieza sa bardziej wyrozumiali :) slyszalam ze tacy sa w Skandynawi bo malo juz jest wiernych w kosciolach i tych co jeszcze chodza to probuja zachecic i nie oceniac tak surowo.

Gość gość
Nie bardzo rozumiem dlaczego zgadzacie sie na to, zeby ksiadz wam wmawial, ze on ma monopol na Boga. I dyktowal zatwardziale zasady wziete ze sredniowiecza. Kosciol sam ustanowil wiekszosc swoich zasad, jesli jestescie chrzescijanami to powinniscie wiedziec, ze nie maja one nic wspolnego z naukami niejakiego Jezusa.

Gość gość
moj wujek jest rozwodnikiem i chodzi do spowiedzi i komunie tez dostaje a to dlatego ze mieszka i zyje sam, gdyby mial jakas tam kobiete to by nie dotal rozgrzeszenia. A co do wziecia drugi raz slubu to najpierw musi dostac rozwod koscielny, cywilne nie sa uwazane w kosciele. to prawda kosciol to nie sklep nie musicie chodzic

Gość gość
Rzeczywiscie,te tlumaczenia,ze praktyczniej za granica mieszkac z facetem,albo rady,aby narodowosc ksiedza z tego powodu zmienic,post wyzej wyjasniaja.Kosciol mylicie ze sklepem!

Gość gość
Kościół to nie zakład usługowy, a dlaczego księżą nie dają rozgrzeszenia? - warto poczytać Biblię i wszystko byłoby jasne.

Gość gość
w porzadku, kazdy rozumie czemu nie dostanie rozgrzeszenia gdy nie ma poczucia winy i nie wykazuje checi poprawy ... Ale jak to jest ze w innych krajach ksieza katoliccy maja inne podejscie do zycia i przeciez nie mozna zakladac ze tylko Polski kosciol jest jedyny i prawdziwy z dobrymi zasadami, a w innych krajach to sie znaja albo traktuja kosciol tylko jako 'sklep' (porownuje tu tylko religie rzymskokatolicka ze soba)

Gość gość
To nie jest inne podejscie,tylko ksieza sa rozni.I kultury danych krajow.Natomiast podstawy inne byc nie moga.