Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciato pizzowe dlaczego się wysusza na wiór

Polecane posty

Gość gość

Kochane, załamka. Robię ciasto pizzowe zgodnie z zasadami sztuki - mąka, ciepła woda (próbowałam też z mlekiem), drożdze, sól, cukier, olej. Ładnie rośnie, wszytsko wygląda ok, a potem taki suchar się piecze.. Ostatnio upiekłam foccacie - czyli placek bez sera i bez sosu na górze - no to już kompletna porażka :( nie dało się tego ugryźć :( Piekę w temp 220 stopni i grzanie góra + dół. Może inna temp? Może grzanie tylko z dołu? Już sama nie wiem, moze macie jakieś wskazówki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja lubię cienkie lekko chrupiace. Nie jest suche. Do ciasta nie dodaje oliwy. Tylko mąka drozdze woda. Na to sos pomidorowy z oliwa ser żółty który też skrapiam oliwa . Może dajesz za mało sosu na ciasto. Ja pieke w 250. Ciasto jest cienkie bo takie lubię. Drożdży 8dag na pół kg mąki. Jak dam więcej wody to jest puszystsze jak wyrobie twarde to bardziej chrupkie ale nie suche jak wiór.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ilość sosu nie górze niczego nie zmienia. No też niby nastawiam piekarnik na max. Ciasto na etapie wyrabiania i wyrastania jest idealne. W trakcie pieczenia się coś pieprzy :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ostatnio babka abc gotowania na kuchnia + wstawiała wraz z caistem miske z woda do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o, dzięki. To może być jakiś sposób. Ostatnio po wyjęciu z piekarnika trochę popryskałam jej wodą, ale widać już było za późno. To dobry pomysł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciasto na Pizze to jedyne z drożdżowych które mi sie udaje. Pieke je w 180-200stopniach i górne grzalki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hehe a ja właśnie sobie obyśliłam, ze włączę tylko dolne.. no dobra, to będę testować. poza tym - fakt - zawsze mi się wydawało, ze to najprostsza rzecz na świecie do upieczenia i nie może się nie udać. a tu .. wiór

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No ja właśnie nie Chcialam brać sie za robienie pizzy bo bułki drożdżowe próbowałam kilka razy zrobić- za każdym razem wychodzą jak krążki do hokeja, ciasto- albo twarde, albo suche, albo gumowe. No ale mąż mówi spróbuj, co ci szkodzi, może wyjdzie. No i zrobilam- stwierdził że nigdy nie jadł takiej dobrej pizzy i że jakby jego koledzy spróbowali to już nigdy nie dzwonili by do pizzerii tylko do mnie Hehe. No a jeśli chodzi o to, to wiem że musiało mu smakować skoro tak mówil bo inaczej nawet by sie nie odezwał. Po za tym na drugi dzień pyta sie kiedy znow zrobię.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
jezeli wychodzi wior, to albo za wysoka temperature, albo za dlugo trzymasz. mysle, ze troche nizsza temperature powinna pomoc, jak ktos wyzej napisal :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja piekę 12 minut w 210 stopniach. Grzanie tylko dół z termoobiegiem i nic nie wychodzi suche.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
250st i 10min, góra i dół, ale MUSI być termoobieg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja też piekę 10 minut w 250 stopniach, dwie grzałki, bez termoobiegu wychodzi bdb piekę na pergaminie ciasto to mąka tortowa, woda, drożdże, oliwa podsypuję kaszą manną przy ostatecznym wyrabianiu (ostatni etap, po wyrośnięciu) i wałkowaniu/rozpłaszczaniu, dzięki temu wychodzi trochę bardziej chrupiące ciasto, tak poleca Piotr Ogiński (z Kocham gotować)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Za wysoka temperatura i za dlugo. Ja pieke, wg przepisu wlocha, 190c, ok 20 min. Z termoobiegiem. tylko na ostatnie 3 min wlaczam grila od gory, zeby sie ser przypiekl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki do eksperymentu zatem czas przystąpić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciasto na pizze powinno się piec jak w pizzerii - czyli mocno rozgrzany piekarnik (250 - 270st) i krótko (max 10-12min)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×