Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 21latkaaaaaaaa

Wypełniono mi jedynkę ale nie podoba mi się jej wygląd

Polecane posty

Gość 21latkaaaaaaaa

Cześć...chodzi o to, że w piątek złamała mi się dość poważnie górna jedynka :/ dziś mi ją na szczęście dentystka uratowała zwykłą plombą, a złamanie było naprawdę dość poważne, tak, że myślałam, że trzeba będzie kanałowo... kolor plomby identyczny jak mój naturalny, wszystko pięknie tylko jest jeden dla mnie dość istotny problem. Dentystka mi tego zęba poszerzyła w stosunku do drugiej jedynki i tego jak mój ząb wyglądał poprzednio oraz skróciła mi brzegi zęba, tak że jest szerszy i krótszy niż drugi. :( Teraz moje pytanie czy da się z tym coś zrobić jakoś spiłować te poszerzenie???? Może to i głupie, ale miałam piękne zęby, nosiłam 4 lata aparat ortodontyczny i ten szczegół jest dla mnie istotny, wszyscy w domu mówią, że nie widać nic, że stwarzam problem ale ja widzę różnicę i przeszkadza mi to, krepuje.... myślicie, że da się to jeszcze naprawić?

Gość gość
idz spac

Gość 21latkaaaaaaaa
zanim pójdę chciałam się dowiedzieć, dostać nadzieję że jeszcze nic straconego

Gość 21latkaaaaaaaa
Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc czy taki zrobiony ząb da się poprawić pod względem estetycznym? :(

Gość gość
idź do innego dentysty

Gość 21latkaaaaaaaa
Tak, to na pewno, że poszłabym do innego dentysty. Mam nadzieję, że da się uratować mój uśmiech. Może to i głupie, ale płaczę jak durna. Po prostu nie umiem się przyzwyczaić... bo zawsze idealnie proste a teraz... źle mi z tym, myślę że jak się usmiechne to każdy to zobaczy, że coś jest inaczej bo to się rzuca w oczy :( miał ktoś tak?

Gość gość
Nie martw się, no przecież na pewno da się coś z tym zrobić :) Ludzie najróżniejsze rzeczy robią z zębami, żeby mieć jak najładniejsze, licówki, nie licówki, najróżniejsze cuda, a Ty myślisz, ze nie da się naprawic takiego "głupstwa", takiej plomby? Na 100% się da, umów się szybko do jakiegoś dobrego dentysty i już.

Gość gość
A z ciekawości, co sie stało, ze tak Ci się ta jedynka złamała?

Gość 21latkaaaaaaaa
dziękuję, za nadzieje! No w sumie.... masz racje :)))) to niby takie banalne, takie wiadome a jednak jak uslyszy sie to od drugiej osoby, to normalnie chce się żyć i powiem ci, że po raz pierwszy odkąd wyszłam od dentystki uśmiechnęłam się dzięki tobie <3 dziękuję!!!

Gość 21latkaaaaaaaa
jedynka złamała mi się przez moją głupotę. :( Przez kilka lat obgryzam paznokcie, przez to że obgryzałam musiałam zalozyc aparat bo miałam krzywe zeby i wysuniete do przodu. Po sciagnieciu aparatu bylam tak niedojrzala, ze znow zaczelam obgryzac. Teraz nie obgryzam od roku, szkoda ze bylam taka glupia i niedojrzala. Przez to wlasnie podczas mycia zebów wyleciała mi około polowa zeba w tym miejscu gdzie obgryzalam najczesciej. Mialam tez go peknietego ale zbagatelizowalam problem. :( za bledy sie placi, mam nadzieje ze ktos kto to przeczyta bedzie mial nauczke i nauczy sie na cudzych bledach...nie robcie tego nigdy!!

Gość gość
Cieszę sie, ze poprawiłam Ci humor :) Naprawdę nie masz sie czym przejmować, sama mam licówki na jedynkach z powodów zdrowotnych i musiałam mieć trochę spiłowane te jedynki, zeby licówki sie trzymały :) Mozesz sobie wyobrazić jak po tym piłowaniu wyglądają moje zęby bez licówek. Teraz już się dobrze trzymają, ale przez kilka tygodni co chwilę któraś mi wylatywała i chodziłam z jednym zebem krótszym, drugim dłuższym itd. ;) Szłam do dentystki i przyczepiali na nowo, robili drugiego ząbka dłuższego, zeby były równe, tu spiłowali, tam dokleili :) Wszystko da się zrobić, naprawdę, głowa do góry!

Gość 21latkaaaaaaaa
ojej mój problem w porównaniu z tym co ty przezylas to pestka. Ale masz piekne licówki, najwazniejsze ze sa piekne, dziekuje za cieple slowa naprawde bardzo bardzo dziekuje <3 najwazniejsze ze ten zab juz jest i ze nie trzeba bylo kanalowo leczyc ani koronki wstwiac, a ten mankament sprobuje jakos naprawic u innego dentysty i bede zadowolona :) bedzie dobrze

Gość 21latkaaaaaaaa
A tutaj zdjecie moich zebow (przepraszam za jakosc) gdyby ktos chcial zobaczyc roznice. jak latwo zaowazyc ten po prawej to wlasnie ten nieszczesny :( jest krotszy i dziwnie zaokraglony... i tu nie widac nawet tak tego ze jest szerszy ale jest... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6cae225badcc122e.html

Gość gość
Nie obraź się, ale widać różnice. Dentystka powinna dopasować ząb do drugiej jedynki, w uśmiechu jest bardzo ważne to, aby był SYMETRYCZNY. Też sporo przeszłam, ponieważ aż dwa razy nosiłam aparat ortodontyczny! Raz przez 2 lata, ale i tak nie było idealnie :( Ortodontka wmówiła mi, że u mnie nie da się zrobić IDEALNEGO uśmiechu, ale uparłam się, znalazłam dobrego ortodonte i po roku ponownie założyłam aparat na 1,5 roku, teraz jest idealnie. Masz takie ładne zęby, na ich tle ta jedynka rzuca sie w oczy... w dodatku cały uśmiech traci przez jednego zęba :(Nie piszę tego, zeby Cie zdołować, ale dlatego, że widać, że dbasz o zęby i masz je ładne...Znajdź dobrego protetyka- oni nie robią tylko "sztucznych szczęk" :D, ale bardzo zwracają uwagę na estetykę zęba. W ogóle dziwie Ci się, że ona to zrobiła Ci w jeden dzień :/ Ja mam nakładkę na pękniętej trójce, i trwało to 3 dni, 3 wizyty!!!!!! Najpierw dobierała kolor komputerowo, później robiła przymierzenia, po wyrówananiu tego pęknięcia chodziłam do kontroli...Widać, że Twoja dentystka zrobiła to na "odwal się" i byle jak. Powtórzę się, ale uśmiech jest bardzo symetryczny, to daje brzydkie wrażenie.

Gość gość
Ja tam nie widzę różnicy

Gość 21latkaaaaaaaa
wiem, ze tak jest :( i dlatego boli mnie to, ze tak to wyglada :( a myslisz ze naprawde da sie to zrobic??? Da sie to naprawic po niej??? nawet nie wiesz ile juz sie wypłakałam, jeszcze niedawno mialam dwa rowniotkie zeby a tutaj.... jestem zalamana !!!!!!! :( :( :( az znow sie poplakalam :(

Gość 21latkaaaaaaaa
a dentystka tego zeba w 15min mi zrobiła :/

Gość gość
21latkaaaaaaa CO ZA P***A Z TEJ DENTYSTKI! 15 MINUT NA WYRÓWANANIE ZĘBA??? a kazała Ci przyjść na kontrole, czy coś takiego??? Mi moja dentystka, która wyrównywała mi trójkę kazała przyjsć 3 razy, a jak już "skończyła" to oglądała zęba pod światło dzienne, pod lampe, nawet zdjęcie mi robiła cyfrówką!!! Potem miałam kontrole! Ona mówiła, że jak ktoś ma robionego tylko jednego zeba to jest dużo więcej roboty niż jak ktoś robi 10 zębów, bo musi tak dopasować ten ząb, żeby był idealny i wyglądał jak reszta! Jedynke to by mi chyba miesiąc robiła :D...Widac, że ta Twoja się w ogóle nie przyłożyła! Ale na pewno da się naprawić,nic sie nie martw. Poszukaj tylko dobrej dentystki!

Gość 21latkaaaaaaaa
nie zartuję, 15 min mi go robiła.... to straszne :( :( nawet nic sie przy tym nie odezwała do mnie, nic nie mówiła o wizycie kontrolnej, ja do niej poszłam bo wszyscy ją chwalili w mojej miejscowości nie ma jakiegoś szczególnego wyboru w dentystach...jest ich kilku tylko. A babka jest młoda koło 30 to dlaczego mi to tak z*****a!? Tak żałuję, no ale cóż :( muszę tylko znaleźć dobrego dentystę, nie wiem gdzie ale jakoś muszę i mam nadzieję, że da się to uratować, dziekuję w ogóle za pocieszenie, że to się napewno da naprawić to dla mnie takie ważne i budujące... płacze jak bóbr wyglądam okropnie :( :( :(

Gość gość
Ja tak patrzę na te zęby, i niestety, ale kolor też masz źle dobrany. Może nie tyle kolor, co ta jedynka jest taka matowa, nie odbija światła. Sama na licówkę na dolnym zębie. Ale nie jest to licówka z porcelany, tylko kompozytowa, czyli z takiego materiału jak plomba. Tak jak koleżanka wyżej musiałam kilka razy iść do gabinetu. Pamiętam, że mój ząb też był taki matowy, płaski, jak Twój teraz i po 2 tyg. szłam na takie dodatkowe lakierowanie, aby ostatecznie wyglądał naturalnie. Płaciłam nie dużo bo ok. 160 zł. Dodatkowo miałam piaskowanie, aby kolor był jak najbardziej zbliżony do reszty zębów. Dziwi mnie to, że Twoja doktor robiła to podczas jednej wizyty, i to w 15 minut... I to z doborem koloru, itd! Toż to nie możliwe!

Gość gość
ja szczerze mówiąc różnicy nie widzę. ale nadmiar plomby można spiłować zawsze, przecież to nie żywa tkanka. a na przyszłośc znajdź sobie jakiegoś dentystę, któremu faktycznie można zaufać. zwróć uwagę na stronę internetową, np. mój lekarz ma dobrze zrobioną www.prodent.net.pl i to paradoksalnie mówi dużo o klinice, bo taka która dba o wizerunek, nie pozwala sobie na fuszerki.

Gość gość
Współczuję, chociaż rzeczywiście nie widać różnicy za bardzo. Może na moim kompie. Zawsze możesz założyć licówkę na tego zęba, będziesz miała spokój na 10 lat. Moja mama ma licówki zakładane w tym gabinecie www.stomatolog-ostroda-ilawa.pl i bardzo dobrze to wygląda. Wcześniej miała przerwę między przednimi zębami, a teraz ząbki idealne.

Gość gość
Nie no, ja tam widzę, niestety nienaturalnie to wygląda. Ja też bym się wkurzyła, w dodatku że kolor plomby jest jaśniejszy. Minimalnie ale jednak. Trzeba wiedzieć, do kogo się idzie, zwłaszcza z przednimi zębami. Od lat chodzę tylko do jednego gabinetu ( www.stombis.pl może komuś się przyda) i jeszcze nigdy się z takim czymś nie spotkałam.