Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamachorejdziewczynki

jaki lek podać niemowlakowi

Polecane posty

Witam. Mam nadzieję że znajdzie sie jakas mama doświadczona w tym temacie. Moja córka ma 7,5miesiąca i trochę sie rozchorowala. Ma katar- ale nie tak że nos ciągle zapchany tylko wszystko na bierzaco wypływa z noska. Po południu miala temp 38.5-38,7 Kaszlu nie ma. Nosek zakropilam sola fizjologiczna a na gorączkę dałam paracetamol w czopku. Temperatura spadła ale teraz znow rośnie. Przed chwilą sprawdzalam- jest 37.8 Niestety nic innego w domu nie mam więc podałam to co jest- nie miałam z kim zostawić córki żeby iść do apteki. I tu moje pytanie- jakie leki najlepiej podać? Mąż będzie po 22wracal do domu więc kupi. Doradzcie coś.

Gość gość
Nurofen w czopkach (działa przeciwzapalnie i obniża gorączkę). Sam paracetamol działa tylko na gorączkę. Nasivin do noska (wersja dla malucha)

Gość brzoskwiniawir
tylko zadnych kropli na noc !! bo splywajaca wydzielina moze sprawic ze dziecko sie wlasna flegma udusi

Gość gość
Może calcium i wit c a jutro rano do lekarza. U małych dzieci choroba może rozwinąć się błyskawicznie.

Nos zakropilam jej wcześniej. Teraz widzę że już łatwiej jej sie oddycha. Tylko źle śpi. Odłożona do lozeczka co chwilę sie budzi więc wzięłam ja do siebie. Narazie dałam na wstrzymanie, zrobilam tylko okład na czoło i temperatura póki co nie rośnie.

Gość gość
Przypomniało mi sie...maść majerankowa pod nosek - ułatwia oddychanie i kosztuje grosze. A temp radze mierzyć w pupci (odejmujemy od wyniku 5 kresek).

Temperaturę Mierze w uchu bo nie mam tego 'zwykłego' termometru tylko do czoła i ucha. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Gość gość
ja gdy jestem chora a kończy to się chorobą Małego ZAWSZE wygląda to tak: najpierw wit C i wapno, potem on zaczyna chorować, teraz miał gorączkę to był pedicetamol, było to 31.10 więc już do żadnego lekarza nie było szans, na 2 dzień pojechałam na pogotowie, lekarz go zbadał, zalecił jeszcze Hacocept. Nie rób nic na własną rękę-idź jutro z dzieckiem do lekarza, KAŻDA choroba może się zakończyć zapaleniem płuc.

Gość gość
ja podalabym wit c, masc majerankowa pod nosek, sol fizjologiczna do nawilzania nosa, porzadne czyszczenie aspiratorem katarek, bo wg mnie jest bez porownania lepszy niz np frida, no i wlasnie raczej nurofen w czopkach, niz paracetamol. Do tego na noc dwie, trzy krople olejku oilbas, czy jakos tak, do miski z woda w pokoju, mozna tez piersi albo stopy posmarowac mascia pulmex baby, plus herbatki ziolowe z lipy, dzialaja napotnie. No i podczas spania glowa zeby byla wyzej.Ale gdyby goraczka byla wysoka, albo jutro nie przeszla, to wybralabym sie do lekarza.

Gość gość
a i na noc daj kropelke olbas oil na piżamkę-super się nosek oczyszcza, dobrze jest też robić inhalacje z soli fizjologicznej, to ja mama z 22:42:09

Gość gość
jeśli katar - to tylko przeczekać i ulżyć dziecku a jak? Połóż malutką na boku i do tej górnej dziurki wstrzyknij sole - wyleci drugą.to samo powtórz na drugim pogu. I odciągnij katarek po jakimś czasie.... Podobno temperaturę tym termometrem do ucha można meirzyc dopiero po roku? bo wcześniej pomiar z ucha nie jest miarodajny..nie wiem czy to prawda, bo sama też go miałam, przeszłam potem na normalny.

Gość gość
wiadomo, ze lepiej by bylo pokazac dziecko lekarzowi, zwlaszcza male, ale np moj syn zawsze w przychodni lapie cos gorszego niz to z czym przyszlismy...

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Właśnie też sie obawiam iść do lekarza póki nie jest to nic jakoś strasznie poważnego żeby córka nic gorszego nie złapała. Zwłaszcza że teraz sezon zachorowań

Gość gość
mnie lekarka kazała nie przychodzić, jeśli gorączka nie utrzymuje się powyżej 3 dni i dziecko nie kaszle.....tylko czyścić nosek

No nie wiem. Myślę że chyba nie ma sensu Narazie iść do lekarza. Rano miala tylko katar. Popoludniu tylko ta temp to dałam czopek i było ok, zresztą córka była cały dzień w dobrym humorze, zadowolona, uśmiechnięta. Jak poszła spać to temp znow zaczęła rosnąć i teraz tak śpi przy mnie, co jakiś czas sie przebudzi no ale to tylko popatrzy że jestem i zasypia spowrotem.

Zobaczę. Jak gorączka nie będzie zbyt wysoka to wstrzymam sie do czwartku lub piątku. Zobaczę co będzie sie działo.

Gość matka matka mamusia
czysci nos i podawac paracetamol zgodnie z ulotka. jesli dizecko sie bawi i jest pogodne to nie ma co go faszerowac lekami. olbas ejst dla dzieic powyzej 3 rz, tak jak i inne olejki eteryczne. plukanie nosa sola fiz lub woda morska wystarczy.

Gość gość
38,7 to juz duza temperatura a z niemowlakami jest tak ze jeden dzien goraczki katarek a okazuje sie ze dziecko ma zapalenie płuc, idz koniecznie do lekarza jutro

Gość gość
ja mam rewelacyjnego lekarza i mimo strachu wszystko robie wg jego wskazowek. dziecko ma teraz 3 lata i chorowalo zaledwie raz majac 8 miesiecy. wiec opary z kwiatow lipy z miodem i kwiatow rumianku badz miety, co jakis czas czyscic nos aspiratorem i do tego stosowac sol morska w sprayu, masc majerankowa pod nos, oklepywac i czesto wietrzyc dziecka pokoj, ibuprofen dla niemowlat dawac wylacznie po przekroczeniu przez dziecko 38,1 temp. chlodne kapiele, gdy jest katar a goraczki nie ma to folia na wozek i jazda na spacer i co? i moje dziecko tylko raz w zyciu bralo ibuprofen zadnych innych lekow. moj lekarz z polski nie pochodzi i twierdzi, ze my polacy troszeczke za bardzo przeginami z lekami i antybiotykami dla dzieci, a zapomiala bym olejek olbas na poduche i koniecznie podwyrzszenie pod glowka, zeby katarek adnie splywal

Gość gość
Ja jak balam sie isc do przychodni to albo szlam prywatnie i ugadywalam sie ze bede pierwsza albo wzywalam inna pania na wizyte domowa tez prywatnie. Dziecko zbadane a ja sie nie balam o zapalenie pluc. oilbas jest dla dzieci pow 3rz ale jesli robisz inhalacje inhalatorem, ja zawsze przy katarze daje na pizamke kropelke a zaczelam podawac jak mial 6 mcy-polecila mi to farmaceutka ktora jeszcze pracowala w szpitalu i jest kolezanka mojej babci-a babcine rady najlepsze :)