Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy na pierwszy spacer z noworodkiem

Polecane posty

Gość gość

?

Gość gość
ja mam wcześniaka po zapaleniu płuc, zalecone było jeszcze 2 tyg w domu potem werandować, ja nie codziennie werandowałam i wyszło mi kolejne 2 tygodnie, potem wyszli na 30 minut, potem na godzine, urodziłam 24.01

Gość mamachorejdziewczynki
To zależy kiedy urodzone, lala pogoda itd. Ja urodzilam w marcu i wyszliśmy po ponad dwóch tygodniach, było zimno, deszcze i ja Dlugo dochodziłam do siebie ale myślę że jak lepiej bym lesie czula to wyszłabym szybciej. Jak zimno to tylko na kilka minut, jak ciepło to na dłużej.

Gość gość
Ja urodziłam teraz w listopadzie. Nie mam wcześniaka i tak się zastanawiam. Jutro mam do pozałatwiania kilka spraw z mężem i raczej nie mamy wyjścia.

Gość gość
Jeszcze moja teściowa sterczy nade mną i nie może przeżyć tego, że w ogóle myślę o tym, żeby gdziekolwiek zabierać " takie maleństwo". I ja i dziecko powinniśmy siedzieć w domu cały czas.

Gość gość
Teściowe zawsze wiedzą wszystko najlepiej.Durne baby.Nie słuchaj jej.Moja siostra zaliczyła z młodym pierwszy spacer po trzech dniach ze szpitala do domu.Jakieś 10 minut drogi spacerkiem i nic mu nie było.Ja ze swoim synkiem wyszłam po dziewięciu dniach ale tylko dlatego,że osiem spędziliśmy w szpitalu.Wcześniej nie było żadnego werandowania.Ubierz małego ciepło i w drogę a teściowej nie słuchaj.

Gość gość
Z pierwszym ur w sierpniu wyszłam po 3 dniach a drugim z lutego po 5 !!! Moje dzieci mają 8 i 5 lat i ani jednego antybiotyku w buzi :) Właśnie choroby się biorą z przegrzewania. Jak dzidzia zdrowa i donoszona to na spacerek.

Gość gość
Noworodek musi mieć parę dni na aklimatyzację. W okresie cieplejszych można wyjść już po 2 tygodniach.Dziecko ma kontakt z wieloma alergenami. W zimie po 3-4 tygodniach.

Gość gość
Ty sobie kpisz?Po czterech tygodniach??Ło matko jedyna

Gość gość
A wyjdziesz z noworodkiem na minus 10?

Gość gość
A dlaczego nie? To całą zimę siedzisz w domu i czekasz na +10? :D

Gość gość
A jeśli przez dwa miesiące będzie minus 10 to też będziesz czekać dwa miesiące?

Gość gość
Tak! Dzieci trzeba kisić w domu. Miesiąc to zdecydowanie za krótko. Do pół roku w domu. Co to za pomysł by z noworodkiem z domu wyjść. Jeszcze powietrze mu zaszkodzi.

Gość gość
Oczywiście wcześniej jest tzw werandowanie...ale chyba to każdy wie?! Potem dopiero to minus 10! I przypominam, że cos innego jest jak idziesz z noworodkiem, a co innego jak masz juz niemowlaka po werandowaniu!

Gość gość
A po kiego to werandowanie? Mi pediatra powiedział, że jak nie pada i nie a śnieżycy, to co za problem wyjść z dzieckiem na spacer.

Gość gość
Puste baby.Dzieciak miesiąc w domu a potem tona antybiotyków.Ciemnogród.

Gość gość
Jak widać "oświecone" mamy wkroczyły do dyskusji i w miejsce argumentów rzucają slogany o ciemnogrodzie i antybiotykach. Szkoda, ze biologii i fizjologii małego dziecka nie znacie a tak sie mądrzycie.

Gość gość
A ty znasz?To słuchamy.

Gość gość
No ale lekarz medycyny chyba zna ową fizjologię i każe się pukać w czółka, jak któraś wychodzi na spacer z noworodkiem po miesiącu kiszenia w domu :)

Gość gość
Jak przez 5 minut pomyslisz to sama tez wpadniesz dlaczego dzieciak potrzebuje aklimatyzacji. Pyt 1 - gdzie był przez ostatnie 9 mir\esiecy? Pyt 2 jakie tam były warunki ? Pyt 3 czy po porodzie warunki sa takie same czy raczej inne? Pyt 4 czy układ odp***ościowy, oddechowy, nerwowy, krwionośny itd jest juz gotowy na wasze minus 10?

Gość gość
No znawczynio fizjologii co tak zamilkłaś?Pewnie szukasz informacji w necie i za chwilę tu zabłyśniesz.

Gość gość
Jakie były warunki? Pływał w wodach płodowych, więc idąc Twoim"naukowym" tokiem rozumowania mam utopić dzieciaka? :-o I na tym byłby koniec z tych Twoich mądrych wywodów 🖐️

Gość gość
Co wy z tym minus 10?Jak na razie to jest powyżej dziesięciu na plusie a dziewczyna chce iść z dzieckiem jutro więc o jakim mrozie mowa?

Gość gość
- 10 w listopadzie? :) A w jaki sposób werandujesz i ile to trwa? 5 minut przy otwartym oknie? I myślisz, że to jest ta aklimatyzacja? :)

Gość gość
Niedowiarków nie przekonam, a wieczory nie spędzam tylko na forum (jest dużo fajniejszych rzeczy niż....walka na argumenty na kafeterii). Miłego wieczoru :-)

Gość gość
Mam tylko pytanie. Co się stanie z "noworodkiem", jak wyjdzie się z nim na spacer bez okresu adaptacyjnego? Zmieni się w zoombie czy może jego fizjonomia tak bardzo ucierpi, że zahamuje jego dalszy, prawidłowy rozwój?