Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usuniecie zeba

Polecane posty

Gość gość

Witam! Tydzien temu mialam usuwana lewa gorna szostke. Dentystka troche sie meczyla, bo zab byl polamany i po leczeniu kanalowym, ale jakos udalo sie go wyrwac. Moje pytanie jest takie, jak dlugo moze sie utrzymywac bol po wyrwaniu? Caly czas biore leki przeciwbolowe (teraz juz mniejsze ilosci, ale jednak zawsze). Wiem, ze bol to normalne, w koncu zab ten ma 3 korzenie. Ale ogolnie zauwazylam, ze jakby pojawila mi sie na dziasle albo mala reszta zeba albo sama nie wiem. Najgorsze jest to, ze boli mnie lewe ucho i gardlo z lewej strony. I z czasem miejsce dookola rany stalo sie okropnie wrazliwe na dotyk, czyli jak dotykam tam jezykiem, to bol promieniuje na polowe podniebienia. Dodam, ze zadej goraczki nie mam, nie spuchlam oraz ropa mi z rany nie leci. Jedyne co, to mam jeszcze opuchniete dziaslo.

mialem usuwane 2 szostki i siodemke , zawsze jakies malutkie kawalki zostawaly i wylazily po jakims czasie , ale bol mijal na drugi dzien . jezeji jest tak zle i promieniuje do ucha lec do dentysty , z bolem powinnas byc przyjeta poza kolejnoscia.

Gość gość
Ja też miałam niedawno usuwaną 6 i już po 3 dniach przestałam brać tabletki przeciwbólowe. Też miałam połamaną i po wcześniejszych leczeniach, ale ogolnie szybko się zagoiło. Nie przejmuj się, to dopiero tydzień i każdy przecież może reagować na takie rzeczy inaczej. Takie dziwne coś w dziąśle będziesz mieć jeszcze długo i broń boże żebyś sama próbowała to usunąć. Ma wylecieć samo. Jeśli coś Ci będzie dziwnie wyglądać zawsze możesz iść do dentysty na kontrol. Mnie do tej pory czasem tak mocno w tym pustym miejscu zaboli, a minęło już ponad 3 miesiące. To też normalne. Zawsze jest możliwość, że mogło coś zostać w środku, ale na razie bym czekała. A dostałaś tego usuniętego zęba? Ja dostałam wszystkie kawałki i jak sobie złożyłam, to była całość :)

Gość gość
Haha, nic nie dostalam. Bylam tak zszokowana przebiegiem zabiegu, ze calkiem o tym nie pomyslalam ;) ogolnie, jesli przez dwa dni nie przestanie bolec z takim nasileniem, to zadzwonie do dentystki. Najbardziej jednak uciazliwy jest ten bol podniebienia, bo z jedzeniem najlepiej nie jest, bo dodatkowo jeszcze lewa strona gardla boli. Nie dosc, że ze mnie sama skora i kosci, to jeszcze bardziej schudne ;))