Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani mechanik

budowa domu

Polecane posty

Gość pani mechanik

Witajcie , Z narzeczonym planujemy wybudowac dom. Mieszkamy w UK i nie zabardzo bedziemy miec ta mozliwosc pilnowac budowy. Na poczatek chcialabym sie zapytac ile mniej wiecej musze miec pieniedzy na poczatek budowy - na fundamenty? czy pozniej mozna dosylac miesiecznie po 5000zl czy lepiej miec jakas wieksza gotowke ? Powiem szczerze,ze nie ma o tym zielonego pojecia :/ Prosilabym o pare skazowek i rad. Z gory bardzo dziekuje :D

Gość pani mechanik
Powiem szczerze , ze jestem troche przerazona :/

Gość pani mechanik
Powiem szczerze, jestem trochę nierozgarnięta, ale nie wiem gdzie mam szukać informacji. Kafe to dobre miejsce, prawda?

Gość gość
pierwsze od i pozwolen itd. Potem adaptacja projektu pozwolenia gazowe energetyczne itd. Fundamenty wzaleznosci od wielkosci domu to koszt okolo 20tys.

Gość gość
jesteś blond czy tylko udajesz?:)

Gość pani mechanik
Ale dlaczego mnie odrazu wyzywacie ? jestem jeszcze mloda osoba... w zyciu nie budowalam jeszcze domu - przeraza mnie to. W UK jak chce kupic dom to biore mortgage i kupuje juz wybudowany. Nie musze zaczynac od podstaw. W polsce nie mieszkam od 13 roku zycia- mam prawo nie wiedziec wszystkiego - dlatego zadalam te pytania. Brak kultury z waszej strony.

Gość gość
faktycznie, kafeteria nie jest najlepszym miejscem do tego typu pytań.

Gość pani mechanik
Myslalam ,ze znajdzie sie pare doswiadczonych ludzi, ktorzy beda mogi odpowiedziec mi na tak proste pytania. Ja nie zadalam ile wydam na budowe domu - bo to jest nierealne aby ktos mi powiedzial bez zadnych wiekszych informacji. Chce sie tylko dowiedziec od czego powinnam zaczac- dzialke juz mamy. Jezeli nikt nie jest w stanie mi pomoc, to moze znacie jakies strony internetowe , ktore byly dla was przydatne. Sama szukalam ale zadna z nich nie odpowiada na moje pytania.

Gość gość
szczerze to lepiej mieć od razu całą kasę, zlecić wszystko jednemu profesjonalnemu wykonawcy i mieć pewność że ktoś będzie się konkretnie poczuwał do budowy tego domu, inaczej za każdym przypływem gotówki będziesz musiała czekać na wykonawcę, od nowa załatwiać wszystko

Gość pani mechanik
Ostatnio widze ,ze kafeteria nie jest najlepsza do zadnego typu pytan. Nie wazne jakie pytanie czlowiek zada , zawsze znajdzie sie gnida lub dwie co zaraz wyzywaja itp. Nie masz nic madrego do powiedzenia to nie pisz, a jak juz piszesz to pisz na temat.,

Gość gość
na maleńki dom, zupełnie prosty 350 tysięcy, na większy skromny 500 tysięcy i wzwyż

Gość pani mechanik
gość szczerze to lepiej mieć od razu całą kasę, zlecić wszystko jednemu profesjonalnemu wykonawcy i mieć pewność że ktoś będzie się konkretnie poczuwał do budowy tego domu, inaczej za każdym przypływem gotówki będziesz musiała czekać na wykonawcę, od nowa załatwiać wszystko x x Dziekuje za Twoja odpowiedz.

Gość gość
jestem zdania takiego jak poprzedniczka. Lepiej dozbierać kasiory i od razu postawić, chociaż w stanie surowym zamkniętym. Żadna firma budowlana nie bedzie raczej czekała na comiesięczne transze po 5 tys tym bardziej że jednorazowo musi zakupić powiedzmy materiału za 50 tys.

Gość pani mechanik
na poczatek mam 100 tys a poznbiej dosylac po 5

Gość pani mechanik
A czy ktos wie jak jest z kredytem w PL ? mieskzajac w UK chcialabym wziac kredyt na dom - oczywiscie splacalabym miesiecznie tak by mi bardziej pasowalo... ??

Gość gość
to odczekaj jeszcze 2 lata i zbieraj te po 5 co miesiąc sobie na koncie masz 100 +120 za 2 lata to postawisz tzw.stan surowy zamknięty a potemmm to juz jak bedziesz chciała po 5 i ktos ci bedzie wykończenie robił etapami na miarę tych 5 ciu....

Gość pani mechanik
moze i taka racja ja juz mam 100 tys zl wiec w sumie jak jeszcze rok odloze to bedzie z jakies 160 tys moze troche mniej

Gość gość
nie wyobrażam sobie prowadzić budowę i na niej nie bywać. po pierwsze, zawsze coś wyskoczy. A to trzeba domówić materiał, a to trzeba zgrać terminy dostaw itp itd. Właśnie skończyłem budowę domu więc piszę na podstawie doświadczeń zebranych w praktyce. A jeszcze kwestia, czy chcesz budowę całkowicie zlecić czy tylko bierzesz ekipę a materiały sami organizujecie. Bo ... nie wierzę w to , że ktoś za ciebie zamówi materiały w ilości takiej jaka jest naprawdę potrzebna. Tak więc moim zdaniem nie da się prowadzić budowy będąc daleko. To znaczy się, ale .... będzie to kosztowało zdecydowanie więcej niż planowaliśmy wydać. powodzenia.

Gość gość
Najlepiej kupic dom w stanie deweloperskim -czyli tylko go wykonczyc w swoim stylu. Wybudowalam 2 domy...bylam mlodsza to dalam rade, ale jak teraz pomysle przez co człowiek przechodzil ( biurokracja i ci twz "flachowcy"...brrrrr)....

Gość wiktoria741
My na razie szukamy projektu. Podoba Nam się kilka z http://www.dobredomy.pl/projekty/projekty-do-120-mkw Kasy już trochę odłożyliśmy bo najlepiej mieć już większość i zlecić komuś konkretnemu. Przynajmniej ja tak myślę. Dobrze by było gdyby jednak ktoś nadzorował waszą budowę