Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hashimotka

Pogadamy o Hasimoto

Polecane posty

Gość Hashimotka

Czy jest tu ktoś, kto choruje na tą chorobę i miałby ochotę pogadać, jak sobie radzi? U mnie pół roku temu zdiagnozowali, biorę hormony, nie jest nic lepiej, już nie wiem czy przesadzam czy jak..

Gość gość
jakie miałaś objawy? jakie wyniki badań?

Gość Hashimotka
Wyniki mam w tzw. normie laboratoryjnej TSH 2,36, FT4 1,08 , ale endokrynolog powiedział, że to jest za duże TSH dla młodej osoby (28l), powinno być ok 1. Biorę Euthyrox 50, ale NIC się nie zmienia z tym TSH, to urośnie, to zmaleje, ale ciągle około tego 2,3-2,6 się kręci (miałam 3x badane). Objawy: wieczna senność, przymulenie, ogłupienie (tak to nazywam.. kiedyś byłam bardzo dobra uczennicą, a teraz jak mam się czegoś nauczyć to tragedia..), obniżenie nastroju, jakaś taka niechęć do wszystkiego.

Gość gość
Hej, ja coruje tez na to niestety juz od roku biore hormony, przytlam 10 kg, ciegle chce mi sie spac, jak tylko poloze glowe do poduszki od razu zasypiam nawet w dzien, ciegle chodze zmeczona i zdrnrwowana czasem wszytko mnie drazni i potrafie sie niezle na kogos zdenerwowac, mam problemy ze skora szczegolnie na twarzy jest sucha, skora glowy tez, masakra

Gość gość
a jak wyglądała Twoja tarczyca na usg???

Gość gość
Hej, ja coruje tez na to niestety juz od roku biore hormony, przytlam 10 kg, ciegle chce mi sie spac, jak tylko poloze glowe do poduszki od razu zasypiam nawet w dzien, ciegle chodze zmeczona i zdrnrwowana czasem wszytko mnie drazni i potrafie sie niezle na kogos zdenerwowac, mam problemy ze skora szczegolnie na twarzy jest sucha, skora glowy tez, masakra :(

Gość gość
mojej prawie nie ma wyglada jak wysuszona wisnia, biore letrox 50

Gość Hashimotka
Nacieki autoimmunologiczne są. To plus wyniki hormonów i samopoczucie dało diagnozę. Jest mi też wiecznie zimno, mam wrażenie że jest coraz gorzej pod tym względem. Próbowałam się przestawić, przyzwyczaić do niższej temperatury, ale po prostu non stop marzłam. Może ktoś sobie z tym jakoś radzi, bo ja już nie wiem co robić.. Próbuję się zmusić do sportu, biegania, pływania, żeby ten metabolizm przyspieszył, ale ze względu na pracę mogę tylko rano, a zwyczajnie nie mogę wstać.. A śpię po 8-9h, to nie jest mało :(

Gość Hashimotka
Gościu, skórę też mam wysuszoną, ale to już bym przeżyła, gdyby nie to paskudne samopoczucie i głupienie..

Gość gość
oj tak to jest najgorsze w tej chorobie i to ze inni Cie nie rozumieja

Gość gość
ja mam o 3 razy za małą tarczycę i powinnam mieć nadczynność a mam niedoczynność, albo na odwrót nie pamiętam, też mam suchą skórę, jestem ospała, otępiała, mam sporą niedowagę, mało jem, jest mi mdło

Gość gość
o i poszłam spać wczoraj przed 22 a wstałam dzisiaj o 9:55 i to z trudem, chciałabym żyć pełnią życia, ale nie mam siły i też strasznie marznę jak ktoś powyżej, sportu nie próbuję, bo nie mam siły, do tego jesienią gdy tylko robi sie chłodniej od razu choruję i mam katar od października do marca, bóle gardła, kaszel... dreszcze średnio co 2 tygodnie :(

Gość gość
a moje wyniki z sierpnia to: TSH : 3,89 (min 0,27 - max 4,2) FT4 : 1,15 (min 0,93 - max 1,7)

Gość Hashimotka
Ja się zmusiłam wiosną do biegania - przez dwa dni pod rząd wstawałam o 6:30 (buahahaha, kiedyś to była normalka, teraz oczywiście wyczyn), biegałam przez pół godziny po parku (bo mam blisko domu), potem do domku, prysznic, do pracy, itd. Trzeciego dnia już nie, bo nie miałam siły wstać, więc wstałam o 7:30 a i tak do weekendu byłam nieprzytomna.. Tragedia :( Jak ja bym chciała, żeby ktoś coś podpowiedział, poradził, co robić. Ja już nawet bym coś zrobiła, ale jak się śpi tyle godzin to na niewiele starczy czasu..

Gość gość
a jakie macie ciśnienie?

Gość Hashimotka
Moje wyniki z października TSH 2,46 FT4 1,36 Przepraszam, tamte, które podałam na początku są starsze. Ale właśnie tak jest - biorę Euthyrox, wydaje mi się że powinno się poprawić, a te hormony i tak swoje :/

Gość Hashimotka
Ciśnienie mam niskie, nie powiem Ci teraz jakie, ale ogólnie niskie. Mam migreny, kiedyś lekarz mi kazał ciśnienie badać, bo podejrzewał, że wysokie i dlatego głowa boli. I się zdziwił.. Mój tata zawsze mówi, że nie można mieć takiego niskiego ciśnienia, bo by się nie żyło. A jednak można :)

Gość gość
jest kisazka jak zyc z hasimoto, planuje ja kupic moze tam sa jakies rady bo lekarz nawet nie chce ze mna gadac, przepisze recepte i tyle

Gość gość
nie bierzesz nic na podwyższenie???

Gość gość
jest kisazka jak zyc z hasimoto, planuje ja kupic moze tam sa jakies rady bo lekarz nawet nie chce ze mna gadac, przepisze recepte i tyle

Gość gość
Moja mama bierze eutyrox ja jeszcze nie biore hormonow bo potem nie mozna ich odstawic. A cisnienie mam niskie ostatnio jakies 79/50 czy cos...wszyscy uwazaja mnie za nudna i zamulona, ale kiedys mialam wiecej energii a jeszcze mialam podejrzenie depresji,bo nic nie moglam robic ale jak widac to nie depresja ani lenistwo tylko ta cholerna tarczyca :( nawet pytalam lekarke co mam jesc zeby tarczyca byla wieksza i lepiej pracowala :D a jak myslicie ciaza by cos zmienila? Bo jednak ciaza to tez hormony...a jednal bardziej naturalne niz w kapsulkach

Gość gość
chciałam tylko zauważyć, że niskie ciśnienie może też częściowo powodować waszą ospałość, uczucie zimna i niechęć do jakiejkolwiek aktywności....

Gość Hashimotka
Ta... ciąża ciążą, a jak potem wstawać do tego dzieciaka? Bo ja bym chyba padła już kompletnie.. Gościu - ale niskiego ciśnienia się chyba za bardzo nie leczy? Nic o tym nie wiem..

Gość gość
A czy ktoś tu probowal BSM na Hashimoto? Wedlug ksiązki pozycja V leczy tę chorobę, min. wyrownuje hormony.

Gość gościówaaa
też mam hashi, większość informacji o tej chorobie dowiaduję się z neta, bo mój lekarz jest mało komunikatywny...wiec zapytam was przy okazji - czy macie normalne miesiączki? regularne i "normalne"cykle? ktoś wyżej pisał o ciąży, z niedoczynnością wiążą się ponoć problemy z zajściem i donoszeniem ciąży, pierwszą rzeczą, o jaką mnie spytał kiedyś lekarz było, czy mam dzieci, wtedy nie wiedziałam, co to ma wspólnego z tarczycą, a jednak.

Gość Hashimotka
Właśnie ja też szukam w necie, z netu wiem, że powinno mi się poprawić po hormonach, a się nie poprawia. :( Może ktoś tu napisze, jak sobie radzi?...

Gość kasiek1234
Hej ja tez mam hashimoto i niedoczynnosc tarczycy. Mecze sie z tym juz od 8 lat. Ale chyba sie juz troche przyzwyczailam do bycia wiecznie zmeczona.

Gość gość
ja nie mam stwierdzonego hashimoto tylko niedoczynnosc, ale objawy dokladnie takie same. mieszkam w niewielkim miescie i jest u nas tylko jeden endokrynolog i nie do konca mam przeknanie czy kompetentny...u mnie stwierdzono jakies guzki na tarczycy. tsh niby tez miescilo sie w normie, ale dla mojego wieku za wysokie. teraz biore euthyrox 75 i tez za groma nie pomaga. moj endo martwi sie tylko tym czy schudlam...ok to wazne dla mnie, ale jak mam schudnac skoro codziennie wstaje zapuchnieta i obolala i w ciagu dnia nie mam na nic sily. w domu mam sprzet do cwiczen, ale jak zaczynam cwiczyc to sie dusze i robi mi sie slabo...masakra..

Gość gość
biore selen na wspomaganie tarczycy i magnez z wit, B wiec chociaz wlosy i paznokcie mniaj mi sie sypia. na sucha skore polecam emolium do kapieli do skory atopowej troche pomaga..