Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bieganie interwały jak

Polecane posty

Gość gość

biegam minute(tetno 170)i minute ide(tetno spada do 140)i tak naprzemiennie przez godzine dobrze? poprosze o podpowiedzi:)

Gość gość
A to ma być trening typu HIIT czy jakieś inne interwały? Bo HIIT to 10-15 minut, gdzie np. (zależnie od wytrenowania) przez 15 sekund biegniesz, jakby cię stado wściekłych wilków goniło, a przez następne 45 sekund truchtasz. I tak kilka takich serii, ile dasz radę, ale nie więcej niż ten kwadrans (nie licząc rozgrzewki i cool down). Tętno w sprincie ma wynosić ok. 90% HR max, a pod koniec fazy truchtu 50-60 HR max (dlatego trzeba tak dobrać długość interwałów, żeby tę wartość osiągać, dla jednych może to być 15/45, a dla kogoś słabiej wytrenowanego 10/90...).

zgadzam się z gościem kiedy biegniesz to musi być max a kiedy idziesz (lepiej truchtać) to tylko tyle aby uspokoić oddech. Nie odpocząć. Ja na rowerku robę 1minuta sprint 0,5 minuty normalne tepo razy 7 biegam też tak samo wczesniej rozgrzewka i porządne rozciąganie po wychodzi mi jakoś wszystkiego razem około 25-30 minut ze wszystkim oczywiście

Gość gość
jak ja mam HR max 185 czyli 90proc to166,5 a 60 proc to 111 Takie mam miec tetno? Chyba sie nie da osiagnac to male 111 a 166 mam ja biegne wolno na sprincie to tak 175-180 cos zle biegam:(

Gość gość
166 na wolnym biegu przy HR max 180 to dosyć wysoko (a z kolei 175 w sprincie przy 166 przy zwykłym biegu to mało). Ile czasu możesz przebiec bez robienia interwałów, równym, spokojnym tempem (powiedzmy ok. 9-10 km/h)? Co do interwałów to w takim wypadku popróbuj, żeby znaleźć taki rytm, w którym okres spokojnego biegu trwa tyle, że pod jego koniec możesz w miarę bez problemowo rozmawiać, jak podczas normalnego biegu. Zacznij od tego 10:50, i w jeśli trzeba zmieniaj proporcje w jedną albo w drugą stronę.

Gość gość
ale jak 10:50? 12 km biegne 1 godzine

Gość SalomonDance
Ćwiczenia interwałowe bardzo dobrze wpływają na nasz organizm i na nasze samopoczucie, sam biegałem tak kiedyś. Ale nie da się tak biegać bez przerwy, trzeba się rozwijać. Zacząłem trenować na wytrzymałość, po to aby zacząć biegać na dłuższe dystanse, bo interwał to marszobieg. Poprawiłem swoją wydolność organizmu o 80%, bardzo fajne ćwiczenie na wytrzymałość fizyczną znalazłem tutaj http://www.lorealparis.pl/_pl/_pl/minisites/men-expert-survival-rave-trening/trening_2.aspx i w podobny sposób sam trenowałem.