Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciowa

Wigilia z niemowlakiem

Polecane posty

Gość gość
a my w tym roku wigilię spędzimy w trójkę. córka będzie miala 9 miesięcy. mam gdzieś czy ktoś sie obrazi. teraz to wygoda moja i dziecka jest najważniejsza i nie zamierzam nikomu nadskakiwac. zresztą z teściami i tak nie żyjemy za dobrze, a moi nigdy nie byli zbyt świąteczni. w pierwszy dzień świat może do babci mojej pójdziemy bo jest blisko a rodzice jak chcą to znają adres. nie będę męczyć siebie i dziecka bo ktoś ma takie widzimisie.

Gość gosciowa
A czemuż to jestem głupia? :) Tylko prosze o konstruktywna wypowiedz

Gość gosc z 3
przesadzasz zdecydowanie, trojke dzieci mam i tez mialy rutyny i plan dnia, a mimo to jezdzilismy do tesciow na swieta 150 km, nawet do Polski do moich rodzicow, plan dnia szedl w sina dal.... I nic sie nie stalo, po to sa swieta, zeby ten czas spedzic inaczej, z rodzina, nic sie dziecku nie stanie, potem wrocicie do rutyny. Wg mnie histeryzujesz!

Gość Lui xxx
Autorko, myślę- jak już ktoś wcześniej pisał- że Małej może się jeszcze wszystko poprzestawiać. Z jednej strony fajnie, że ma swój rytm dnia, ale z tego co pisałaś, to walczyłąś o to. I tutaj myslę, że niepotrzebnie. Owszem- mogłaś ustalić jakąś porę, ale bardziej w przedziale, np. kąpiel między 19-20. Robienie palnu dnia co do minuty skutkuje z czasem większemu rozburzaniu planu dnia. Dlaczeego? Dlatego, że zrobiłas tylko i wyłacznie plam Małej, a nie Wam wszystkim, dlatego tez masz problemy z tym, co bedzie się. działo w Wigilię. Myślę, że moglibyście iść do teściów na kolacje wigilijną, potem do Twojej Mamy, tam uspać Małą (skoro i tak Wigilia będzie ok 19.30) i tam zostać. Nie rozumiem tez stanowiska Twojej mamy. Wy musicie się dostosowac do jej pracy i dyżuru a ona nie potrafi. Skoro macie tak a nie inaczej i koniecznie nie chcecie burzyć to jedźcie do niej w 1 dzień Świąt i tyle.

Gość gość
Jak macie możliwość zostawić dziecko z tesciową to korzystajcie, czyli opcja najpierw wigilia wspólna u tesciów, a później sami do Twoich rodziców. My mamy juz dziecko większe, 4 letnie i obecnie jeździmy i o odiów męża i do moich, przez pierwsze 2 lata było na zmianę, tzn. jak mały miał 4 mies. wigilia u moich rodziców, pierwsze święto-obiad u teściów, kolejny rok-odwrotnie. Teraz budujemy dom i za rok wielka wigilia u nas... juz się boję :P

Gość gość
*rodziców

Gość gosciowa
no tak mogłam sie tego spodziewac Te wasze kafeteryjne rady, zaraz teksty o histeryzowaniu i tym podobne. Zreszta zakładajac ten temat nie chciałam od was dostac konkretnej rady bo swój rozum mam tylko ogolnie chciałam porozmawiac jak to u was było i ewentualnie zasugerowac sie radami któejs z was :) przyznam te teksty basi nawet mnie rozsmieszyły ale wiekszosc siedzacych tutaj kobitek pluje jadem byleby tylko zaszczuc te inne które miały czelnosc wogole zapytac o cos, podac to w wątpliwosc...

Gość gosciowa
* oczywiscie miałam na mysli wiekszosc kobiet ogolnie na całej kafeterii a nie konkretnie na tym topiku

Gość gosc z 3
ale dziewczyno! przeczytaj Twoj pierwszy post - jestes gotowa zrezygnowac z wigilii z rodzina, bo dziecku schemat dnia zepsujesz na JEDEN wieczor, Twoja mama nie rozumie, no w sumie sie jej nie dziwie, zadna rozsadna osoba nie zrozumie...

Gość gość
Tylko z pierwszym dzieckiem jest tyle cackania, wierz mi, drugie juz znacznie luzniej, a trzecie sie samo chowa. Ja robilam wigilie u siebie jak dziecko mialo 6 miesiecy, ale tylko 8 osob bylo. Ja z mezem i dzieckiem, oraz siostra z rodzina. Podzielilysmy sie gotowaniem, dalo rade, maz tez duzo gotowal, razem kroilismy salatkej dzien wczesniej jak dziecko spalo. dla mnie to najwygodniejsza opcja. moim zdaniem jesli pominiesz jednych rodzicow w wigilie to bedzie im przykro, ale z drugiej strony skoro jest ten dyzur wieczorem, to troche zmienia postac rzeczy.

Gość gość
Zabierz dziecko do teściów odpuść jej jeden dzień kąpieli :) lub wykąp ją jakoś zaraz popołudniu... potem do rodziców jak dziecko będzie zasypiać na rekach połóż ją tam spać i zostańcie u twojej mamy na noc mama będzie szczęśliwa ze próbowaliście dziecko będzie wyspane i wy zadowoleni

Gość gość
nie rozumiem Twojej mamy zawiedziona?? to nie Twoja wina że ona ma dyżur. . Ja zabrałam córę na Wigilię jak miała 2,5 miesiąca u mnie spotyka się cała rodzina dwadzieścia parę osób, wtedy wszyscy mieli okazję mała zobaczyć i ominęły nas pielgrzymki do domu - przynajmniej rodziny z mojej strony. Było oczywiście zastrzeżenie że jeśli będzie ktoś chory to nie przyjdziemy bo mała zaraz po porodzie leżała miesiąc w szpitalu i wiadomo nie zaryzykowałabym. Mała sobie leżała my zjedliśmy kolację i o 19 byliśmy w domu.No ale Wigilia u nas jest nie później niż o 17-stej Jeśli córa ma swój rytm dnia to i tak zaśnie więc po co ją brać no chyba że masz u mamy ja gdzie położyć łóżeczko turystyczne czy coś w tym stylu. Ja bym nie poszła w cale w takiej sytuacji jak by mi mama jeszcze jakieś fochy robiła.

Gość gość
kiedyś też mieliśmy taką sytuację co roku jak dziecka nie mieliśmy to byliśmy u moich jak i u męża rodziców na wigili ale jak nasz mały pojawił się na świecie urodził się w grudniu przed wigilią jakoś teściowej powiedzieliśmy że nie przyjdziemy bo ja byłam po porodzie zmęczona a mały miał wtedy tydzień . Nie wnikałam czy jej się to podoba czy nie przyszła do nas na drugi dzień .

Gość gość
moj synek tez bedzie mial 4 miesiace w wigilie, postanowilam, ze sciagne swoich rodzicow i tesciw do siebie, tak bedzie najlepiej dla nas wszystkich :)

Gość gość
autorko, dziecko drogie ile ty masz lat????? a oddychac umiesz?, czy maz ci powtarza WDECH, WYDECH, WDECH, WYDECH

Gość gosciowa
przeciez juz napisalam co robimy a wczesniej napisalam tez ze nie oczekuje od tegom radzaju forow gotowej recepty co mam zrobic

Gość gość
moja orka nie miala nawet m-ca jak pojechalismy na 2 wigilie:) przezyla, nie byla niespokona i wszytsko udalo sie swietnie. nie rozumiem podejscia:)

Gość gość
corka-nie orka:)

Gość gość
wszyscy beda sie bawic w wigilie a matka nawet się nie naje bo bedzie musiala się dzieckiem zając

Gość gość
i wszyscy zapomna o tym,że ona musi zjesc ciepły posilek

Gość gość
Autorko ty chyba przesadzasz..Bierzesz wózek i dzieciak niech spi w wózku .Naprawdę nie wiem gdzie tu problem.

Gość gość
nie każde dziecko chce spać w wózku

Naprawdę to jest dramat :( a co będzie jak kiedyś urodzi ci się drugie dziecko :(

Gość gość
No to skoro ma spac w wózku to po jakiego ciagnac mała do moich rodziców skoro moze spac smaczne we własnym łózeczku w domu pod opieka drugiej babci? podczas gdy my pojedziemy sami? Co to za roznia gdzie ma spac? a tylko dodatkowa robota z ubieraniem małej ( czego nie cierpi), przenoszeniem do samochodu, pakowaniem wozka i jej rzeczy i z powrotem powtórka z rozrywki Po co?

Gość gosciowa
* ten poprzedni wpis to ja :)

Gość gość
autorko naprawde tez bym chciała miec tylko takie problemy.....

Gość gosciowa
a gdzie ja powiedzialam ze to jest problem? po prostu chcialam sie poradzic i poznac zdanie innych kobitek :) myslicie ze z niepokojem i obgryzionymi ze stresu paznokciami wyczekuje na kolejne wpisy z nadzieja ze nadza mi stuprocentowa odpowiedz co powinnam zrobic? :) żal

Gość gość
do mnie przyjdzie mama i brat męza syn bedzie miec 5 mc

Gość gość
Miałam młodszego syna w ubiegłym roku, zreszta ja nigdy nie trzymalam czasu co do minuty. On sam wie kiedy jma jesc czy spac. Dzieki temu jezdzimy razem w góry- pierwszy raz jak mial 3 miesiace wlasnie, potem morze i teraz juz caly czas góry, nie wyobrazam sobie stalego planu dnia!Nic zrobić bym nie mogła, a juz na pewno nie wieczor, moje dziecko chodząc spać o 19.30 ojca by nie znało! Troche spontaniczności!

Gość gość
czasem to jest problem i to masakryczny gdy mi urodziło się dziecko i teściowa i mamusia się obraziły bo u każdej mieliśmy spędzać Wigilię xx zostaliśmy w domu od tej pory zero problemów to ona dzwonią się zapytać w który dzień nam pasuję mówię o świętach BN cz W - żadnego narzucanie