Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasadzilam ziarno

wyprawka dla niemowlaka wypwiedzcie sie mamy prosze

Polecane posty

Gość zasadzilam ziarno

czesc dziewczyny. bylam dzis na zakupach i kupilam pratycznie cala wyprake dla niemowlaka. kupilam butelke , ponoc najbardziej zlibozna do ksztalu piersi mamy z tommy tippee , smoczki uspokajaace z tommy tipee tak samo z tej firmy nozuyczki do paznokci, szczoteczke do wlosow- co myslicie o tej firmie?? uzywalyscie tych akcesorii ? sprawdzily sie? dziewczyny, powiedzcie mi tez prosze po co sa pieluchy flanelowe? kupilam ich 5 i nie wiem czy nie za malo,ale nie wiem tez do czego ich uzywac? czy do kapieli w wanience rozklada sie flnele czy tetre? jeszcze chcialabym wiedziec jakich kosmetykow uzywa sie dla takiego niemowlaczka? nie wiem czy kupic p[lyn do kapieli i mycia glowki i balsam i krem na odparzenia i to wystarczy czy jeszcze np. puder do pupci, oliwka itd... prosze wypowiedzcie sie.dzieki i pozdrawiam

Tommy tippee nie używałam to tu Ci nie pomogę. Pieluchy flanelowej używam po główkę dziecka w łóżeczku. Takie maluszek śpi na płasko, a żeby nie ma prześcieradle to kładę flanelkę. I też czasem się uleje lub zaślini to rach ciach wymieniam. Używam też u lekarza jak trzeba położyć dziecko, okryć przed badaniem itp. Do karmienia i odbijania mam tetrowe. W wanience nie używam pieluch tylko tej gąbki wyprofilowanej. Kładę córę i mam spokojną głowę, że nie będzie mi się ślizgać, no i mam dwie wolne ręce, nie muszę przytrzymywać ciągle. Polecam. Kosmetyki... Ponoć dla normalnej skóry dziecka bez problemów sprawdza się zwykłe mydełko Bambino czy Nivea. Do włosów szampon, też bambino może być. Jak podrośnie to już zmienisz na normalny płyn do kąpieli czy żel. Jeśli chodzi o odparzenia to zależy jaka płeć dzieciaczka. Jeśli chłopiec to Sudocrem zdecydowanie, jak dziewczynka to gorzej, ja zasypuję mąką ziemniaczaną, póki co działa ;) Puder poszedł do kosza, oliwka się przeterminowała. Tego typu rzeczy nie używam.

Gość cztery z plusem
1. U mnie TT się nie sprawdził, avent dużo lepszy. Moje dzieci się TT dlawiły, ale to pewnie od dziecka zależy. 2. Pieluchy flanelowe mozesz polożyć na przewijak przy zmienianiu pampersa, mozesz używać do polożenia na ramię podczas odbijania, do wycierania buzi dziecku, do przykrycia jako "lekki kocyk" kiedy w domu jest cieplo (bardzo się latem sprawdzają) do rozlożenia na poduszce czy prześcieradle jeśli poduszki nie używasz zeby dziecko nie pobrudzilo wymiocinami prześcieradła , do kąpieli. Ogólnie do wszystkiego co sobie wymyślisz. Myślę ze 5 sztuk się sprawdzi. Tetra ma podobne zastosowanie jesli jej oczywiście nie używasz zamiast pampersów. 3. Ja kupiłam do mycia na 1 dni oilatum bo wygodne, a tak to możesz używac mydelka dla niemowląt, ale chyba wygodniej jakieś żelu do mycia co się wlewa do wanienki bo wtedy wygodniej jest myć. Fajne są bambino, hipp, niwea. Do smarowania mozesz użyć balsamu lub oliwki. Do pupy mam bephanten ale sa rożne ziajki i inne. Myślę ze sudokremy i tego typu kremy to już przy odparzeniach a nie pielęgnacyjnie. Puder zbędny lepsza mąka ziemniaczana tansza naturalna i przy odparzeniach daje super efekty- nawet nie tyle jako zasypka co zrobić krochmal i wymyć pupe dziecku tym krochmalem.

Gość zasadzilam ziarno
dzieki wielkie za wypowiedzi:) a jest tu ktos kto uzywal akcesorii z TT ?? jestem ciekawa czy sie sprawdzily,bo powiem szczerze ze kupilam je bez zastanowienia i teraz zaczynam rozmyslac. :)

Gość gość
1. Co do butelek. Jesli dziecko jest tylko na mm to one nie zdają egzaminu. W ogóle nie wiem czemu na nie jest taki szał! Z nich się bardzo ciężko ciągnie. Duzo ciężej niż z piersi. Z piersi leci wbrew pozorom bardzo łatwo (niektórym matkom to wręcz samo leci). Jak dla mnie te wszystkie butelki natural to męczenie dziecka. Ja polecam Aventu, bo u mnie u obu córek się sprawdziły. 2. Pieluchy flanelowe- ja miałam dzieci wiosenno letnie i używałam m.in. zamiast kocyków ;) oprócz tego na przewijak, pod główke (ale moje dzieci nie spały na płasko, tylko na klinie, bo tak doradziła mi i położna i lekarz. Mniejsze prawdopodobieństwo udławienia sie m.in.) 3. Jeśli chodzi o kosmetyki to tak naprawdę im mniej i im bardziej zwykłe tym lepiej. Ja używałam u starszej i teraz u młodszej używam mydełka w kostce do mycia i balsamu hippa do ciałka. Do pupy jeszcze nie użyłam niczego (córka ma 5 m-cy). Tym razem posłuchałam połoznej żeby nie smarowac od razu, tylko dopiero wtedy jak dziecko się odparzy. Inaczej skóra się przyzwyczai do smarowania, będzie "leniwa" i cześciej będą wystepowały odparzenia. Rada się sprawdziła- córka nie miała jeszcze nawet 1 krosteczki. Jednak w zapasie mam krem bambino i maciupki sudocrem (jako gratis dostałam. U starszej starczył mi na cały okres pieluchowania). Specjalnych kosmetyków typu oilatumy, emoliumy powinno się używać dopiero wtedy, gdy okaze się, ze dziecko ma złą skóra. Inaczej to nie ma sensu poza modą oczywiście.

Gość Aniik
Ja mam córcie 7 tyg i tak używam oliwki bambino smaruję ją całą tym bardziej ze ma ciemieniuchę i skłonności do suchej skórki . Sudocrem do pupy krem bambino do buzi i kąpię ją od początku w płynie lawendowym johnsons nożyczek jeszcze nie mam bo takiemu maluszkowi nie obcina się paznokci zakładam rękawiczki a paznokietki się wykruszają. Dodatkowo odrazu polecam odciągacz do noska katarek mojej małej się ulewa ma sapkę i stosujemy codziennie wodę morską do noska ja używam PHYSIOMER BABY . Firmy o której pisałaś nie znam nie używam butelek mała jest tylko na piersi . Pieluszki mam flanelowe do podkładania pod buzie i okrycia (potrzebne też w szpitalu po kąpieli i w czasie wizyty) i tetrowe jak jej się uleje itp. Do tego jeszcze ceratka do przewijania i pod pupę do łóżeczka. Kąpie na wyprofilowanej gąbce . Jak byś chciała coś jeszcze pisz pomogę

Gość zasadzilam ziarno
ja bardzo chce karmic piersia a nie mm, butelki dwie zakupilam ze wzgledu na podanie wody czy herbatki maluszkowi. no i ew mleka odciagnietego ode mnie jesli bedzie taka potrzeba oczywiscie

Gość gość
ja bym z butelkami nie szalała - chyba ze juz jestes pewna ze nie bedziesz karmic piersią. Mi pierwsze butelki przydały sie dopiero po 4 mcu a wtedy juz są inne smoczki. Lepiej dokupic potem niz wyrzucic nieużywane. Z TT miałam sporo akcesoriów - byłam zadowolona. Pieluch tetrowych mialam 15 i tez czasem brakło - moje dziecko miało refluks i bardzo ulewało - praktycznie wszedzie gdzie ja kładłam musiałam jej podkładac tetrę - z czasem nauczyła sie zakrywać sobie tetrą oczy jak zasypiała wiec nawet jak juz ulewanie sie skończyło to pieluszka była nadal przy buzi - tylko ze juz nie musiałam jaj wymieniac kilkanaście razy dziennie. Do mojej pediatry tez musiałam zawsze miec dwie tetry - żeby rozebrane dziecko połozyc i w rrazie jakby ulała przy badaniu gardła. to nie jest warunek wszedzie - ale u nas tak kazali. Do wanienki nie wiem co - miałam gąbkowa podkladkę ale bardzo szybko okazało sie ze wygodniej kąpać na ręce. Te tetry mi zostały i dzis uzywam ich zamiast śliniaczków jak mała je. Myśle ze na poczatek ci te 5 wystarczy - moze byc tak, ze wcale nie bedziesz ich na codzien uzywac. Mi połozne w szpitalu powiedziały ze oliwki sie juz nie uzywa bo płyny do kąpieli maja środki nawilżające, puder tez odradzaly - zwłaszcza u dziewczynki bo w połaczeniu z kemem robi sie papka, która moze powodowac podraznienia. Tak wiec ja uzywałam tylko płynu do skóry i włosków, kremu na odparzenia - na poczatku smarowałam przy kazdym przewijaniu - potem tylko na noc i po nocy.. no i wrazie jakis zaczerwienien, Najlepszą profilaktyka odparzeń jest wietrzenie przez chwile przy każdym przewijaniu- z tym, ze ja rodzialm późna wiosną wiec było ciepło. Kosmetyków też lepiej nie kupuj na zapas bo co, jesli sie okaże że dziecko ma bardzo wrażliwą skórę albo atopowe zapalenie? wtedy trzeba kupic specjalne oliaty.

Gość zasadzilam ziarno
pierwszy raz slysze, ze takiemu niemowlaczkowi sie nie obcina paznokci. wrecz przeciwnie,wszedzie czytam na jedna z pierwszych rzeczy jaka bede musiala zrobic dla swojego dziecka jest obciecie paznokci. to jak to z tym jesT??

Gość gość
oliwki broń Boże! dziecko tłuste, ani pocałować i jeszcze ubranka i pościel poniszczone!

Gość cztery z plusem
pierwszych sie nie obcina same mają odpaść. anik nie uzywaj sudokremu dla dziewczynki bo prowadzi do sklejania warg sromowych i może powodowac więcej skzody niż pożytku. Kup jakąś ziajkę czy cokolwiek bez tlenku cynku jeśli już chcesz smarowac przy każdej zmianie pieluszki. Sudokrem to lek i powinien być stosowany tylko w przypadku odparzeń a nie profilaktycznie, zwlaszcza u dziewczynek.

Gość Aniik
Ja nie obcinałam ani starszemu synowi ani małej . Jak leżałam na porodówce laska postanowiła obciąć oczywiście specjalnymi nożyczkami paznokietki dziecku i obcięła opuszek palca zupełnie przypadkiem . Płacz był straszny a opiernicz zebrała nieziemski od Pani doktor od dzieci..

Gość gość
mi położna na pierwszej wizycie - w 6 dobie - pomogła obciąć paznokcie... ale tez różne opinie słyszałam.

Gość Aniik
dzięki za radę o tym nie wiedziałam ... Od dziś nie będę jej smarować tym . Może kremikiem bambino ewentualnie ?

Jak dziecko nie ma odparzeń to nie należy niczym smarować. Kiedyś non stop zasypywało się pudrem, ale naprawdę nie jest to non stop potrzebne. Dopiero jak się tyłek odparzy czy zaczerwieni to wtedy trzeba reagować. I właśnie u dziewczynek uważać z Sudocremem ze względu na sklejanie warg sromowych. U chłopców to luzik, paciasz po same jajka.

Gość gość
chusteczki nawilzane stosowane notorycznie tez prowadzą do sklejania się warg sromowych :/ Najlepsza jest woda z mydłem i żaden krem. Krem dopiero kiedy dziecko ma zaczerwienienia.

Gość zasadzilam ziarno
a ile potrzebuje reczniczkow z kapturkiem, kocykow .. ?? mam 3 reczniki z kapturkiem i jeden normlany, duzy. 4 kocyki jeden duzy, dwa male sredniej grubosci no i dzis kupilam przepiekny hiszpanski koc ,gruby zimowy i na prawde jego jakosc jest przecudowna.

Właśnie o chusteczkach też słyszałam. Z tymi babami to same problemy ;p Ja chusteczkami wycieram kupę (jak ja nienawidzę tego słowa...) i później płatkami namoczonymi w wodzie przecieram cipciaka. Na razie jest ok.

3 ręczniki w zupełności wystarczą. Taka ilość kocyków też. Ja kocyk miałam jeden, w prezentach dostałam kolejne 4 ;)

Gość gość
U nas butelki tt się nie sprawdziły- mały się mocno krztusł. Pieluch flanelowych nie używałam wcale. Do buzi tetrowe i do kąpieli też. Mamy szczotke, grzebień i nożyczki tt do tego zastrzeżeń żadnych nie mam. Kosmetyki kupowałam emolienty i dobrze zrobiłam bo mały ma problemy skórne. Do pupy pielęgnacyjnie stosujemy bambino ale nie przy każdej zmianie pieluchy. Na odparzenie nacje ziemniaczana inne sudocremy i bepantheny mogą się za nią schować.

Gość gość
Butelek tt nie stosowalam a smoczki uspokajajace dziecku nie pasowaly. Tylko nuk sie u nas sprawdzil. Co do tego ciagniecia to fakt, moj piersiowy a jak mial mocno ciagnac z butli to sie denerwowal. Z piersi mleko wtecz samo mi lecialo. Paznokci nie obcina sie przez pierwz,y tydzien-dwa.

Gość cztery z plusem
3 starcza, w sumie to 2 nawet wystarczą. a co do kocyków to jeden grubszy i dwa takie cieńsze tez spokojnie starczy. Choć w sumie ja mialam wiosenne dzieci (jedno jesienne) nie wiem jak przy takich zimowych moze wtedy trzeba dwa grubsze a jeden cieńszy?

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] tryczka Właśnie o chusteczkach też słyszałam. Z tymi babami to same problemy ;p Ja chusteczkami wycieram kupę (jak ja nienawidzę tego słowa...) i później płatkami namoczonymi w wodzie przecieram cipciaka. Na razie jest ok. X robię prawie identycznie! Chusteczki u mnie służą tylko do zebrania kupy. A potem pod kran i woda z mydłem. Z resztą... kiedyś była awaria wody i to w lecie. Nie miałam nic poza tymi cholernymi chusteczkami. Nie pójdę spać nieumyta, więc postanowiłam chociaz tymi chusteczkami się przeleciec. Jeeeeezu! Podetrzyjcie sie kiedyś taką chusteczką! Piecze jak diabli! Twarz, pachy tak samo- masakra!

Gość gość
Ja kocyki mam dwa. Jeden mały drugi duży. Więcej nie potrzebuje. Duży też mam hiszpański. Ręczniki z kapturkiem mam dwa. Na zmianę i też wystarcza.

Gość gość
cięzko powiedziec ile kocyków. ja miałam 4 i w zupełnosci wystarczyło, reczniki mialam 2 z kapturkiem, duzych nie kupowalam sepcjalnie dla dziecka - wyprałam dwa swoje w dziecięcym płynie do prania i tyle.

Gość gość
cholera jasna to teraz wiem od czego moja mała miała te sklejone wargi i ciągłe infekcje dróg moczowych....a niech to!! ale juz wyleczone na szczescie

Gość kofinka
ja osobiście Ci polecam takie butelki przypominające pierś matki mam takie z chicco są antykolkowe dla mnie rewelacja i dodatkowo ważny dla mnie był podgrzewacz w podróży bo często wyjeżdżamy, poza tym trafiłam na bardzo fajną i porównywalnie z innymi nie taką droga pościel, nadaje się dla alergików,utrzymuje ciepło,łatwo się pierze seria excelent, poza tym polecam Ci także pieluszki dada, są to rzeczy sprawdzone na prawdę warto

Gość gość
Dziecko ma inne ph niż dorosła kobieta! Zrozumcie to w końcu!

Gość gość
co do paznokci i obcinania ja sie nie zgodzę! Niedrapki to najgorsza rzecz jaka może być. Dziecko musi mieć odsłonięte ręce, bo nimi poznaje świat i to nie tylko od pierwszych dni ale jeszcze w łonie matki! Psychologia rozwojowa mówi o tym otwarcie tak jak i neurolodzy. A obcinanie paznokci wcale nie jest trudne. Są malutkie obcinaczki, nożyczki, a dla bojuchom polecam starą jak świat metodę- obgryzanie ;) Do dzisiaj wiele połoznych własnie to poleca :)

Gość gość
gość Dziecko ma inne ph niż dorosła kobieta! Zrozumcie to w końcu! X ma inne ph i dużo delikatniejsza skórę, której tyle chemii nie potrzeba!