Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samotnakapliczka

Marzę żeby zamieszkać na wsi w górach

Polecane posty

Gość Samotnakapliczka

Urodziłam się w mieście, ale pociąga mnie życie na wsi i marzę o przeprowadzce do drewnianej chatki gdzieś w pobliżu lasu. Mam już dość życia w bloku :(

Gość gość
ja nie wolę miec wszystko blisko choć kiedyś też o tym marzyłam ale od ludzi też wolę dalej ten zgiełk czasami dobija

Gość Samotnakapliczka
Masz rację, dlatego też chciałabym mieszkać w takiej wsi, gdzie do miasta jest rzut beretem. Idealne wydają się dla mnie okolice Bielska - Białej - niezwykle malownicze, a jednak z tym miastem w pobliżu.

Też bym chciała...niekoniecznie nawet w górach, ale mieć w pobliżu las, jakieś ładne pola...dużo przestrzeni na spacerowanie, a wszystko co mam to lichy park.

Gość gość
jak widać każdy marzy o kawałku pola, lasu, jeziora, gdzie wyjdzie na spacer i odpocznie od tego chaosu, wyścigu szczurów i nie zaglądających w okna sąsiadów, samochód ma prawie każdy, więc jakaś metropolia nieopodal w razie co i mamy spokój ciszę i pełen relaks. Pomarzyłyśmy, ale co tam marzenia się podobno spełniaja więc warto marzyć

Ja nawet na przedmieściach mogę mieszkać i mieć sąsiadów, tylko nie w centrum. Już mi tak obrzydło. Mam blisko dosłownie wszędzie - na pieszo mogę dojść do każdego urzędu, stacji, szpitala i krematorium...i niedaleko mam jedno z największych skrzyżowań w mieście, na którym przysięgam, coś mnie kiedyś rozjedzie.

Gość Samotnakapliczka
No właśnie, byle choć trochę odpocząć od tego miejskiego zgiełku, trąbienia samochodów, rozkrzyczanych przechodniów, nachalnych reklam... Mieszkam od dziecka w Katowicach, za którymi nie przepadam, to takie smutne, szare miasto, że na samą myśl o zielonych wierzchołkach szczytów i dolinkach, w których płyną wartko potoki, moje serce bije mocniej.

Dokładnie. Mnie jakoś w ogóle nie kręci to "miejskie życie". Byłam wczoraj w na "drinku", jak na miastowego przystało, w domu byłam przed 11 :D W ogóle nie widzę uroku bycia otoczoną samymi sklepami...

Gość gość
ale wiesz, ze w takim domu bedziesz musiała sobie sama palić w piecu, robić wszystkie naprawy w domu i tak dalej? jesli to nie jest problem to sobie zamieszkaj w tych gorach.

Gość Samotnakapliczka
Mam identycznie. Też mam blisko puby, sklepy, ale nie jara mnie to. Wychowywałam się częściowo na wsi w Beskidzie Żywieckim i dlatego takie życie bardziej mnie kręci. Mam takie ciche pragnienie, żeby poznać jakiegoś fajnego faceta z gór i wspólnie z nim zamieszkać w jakimś zacisznym zakątku.

Gość Samotnakapliczka
Gość, jestem w pełni świadoma tych minusów, o jakich wspomniałeś, bo mam rodzinę na wsi i będąc u niej, wielokrotnie pomagałam w różnych czynnościach. Nie boję się ciężkiej pracy. Właściwie chodzi tylko o to, żeby mieć pieniądze na życie tam. W Katowicach pracy nie brakuje, nie wiem, jak w Bielsku.

Gość ononon1hh
nie cierpie gór - nożyska bolą jak się chodzi po pochyłościach!! wole płaskie tereny

Na wsi ? a za jakie grzechy . Po pracy to ja chcę odpocząc a nie trawnik kosić , płot poprawiać ,liście grabić czy śnieg odwalać . Jak mi się wsi zachce to sobie do teściów na urlop pojadę i po 3 dniach do domu wrócę .

Najwyraźniej każdy ma inne oczekiwania :) Poza tym raz zrobionego dobrze płotu poprawiać nie trzeba, a trawie się nic nie stanie jak będzie koszona raz na dwa tygodnie.

Gość gość
niektorzy podczas grabienia i podziwiania betonu odpoczywaja, tacy jak pulchny i dlatego jest pulchny

Moor podpadasz . Jak ktoś cale życie mieszka w mieście i nie musi tych trawników kosić to perspektywa życia niekoniecznie na wsi ale choćby w domu jednorodzinnym jest dla niego przerażająca . Szanuję rolników , działkowiczów i innych lubiących kwiatki i ich pielenie , podlewanie i t p ale ja nigdy bym się w tym nie odnalazł . Mi wystarczą 2 kaktusy na parapecie .

a wiesz, że ja nigdy trawnika nie kosiłam? Po prostu mieszkałam w ładnej okolicy, co prawda był ogródek, ale ja się nim nie zajmowałam. Bardziej chodziło o wzgórza i las niedaleko :)

Mnie wystarczy Górka Szczęśliwicka i Las Bielański i oboje mam 15 min. od domu .

Gość gość
wystarczajaco duzo by wystawic opinie:D

Moor widzisz Warszawa jest takim dziwnym miastem że tu mamy wszystko , nawet rezerwaty przyrody . Gościu wybacz ale swoje opinie to wiesz gdzie schować możesz .

to fajnie :) ja mieszkam w szarym, dużym mieście i ciągnie mnie na wieś. Chociaż tak prawdę mówiąc nie ma porównania między wsiami w Polsce i w Anglii. Tutaj wioski są malutkie, słodkie...taki miły klimat :) W Polsce to raczej takie farmy jedna przy drugiej, tak to przynajmniej pamiętam.

Widzisz tu nie chodzi o to czy wieś jest taka fajna z krówkami , konikami i tym podobnymi stereotypami tylko o to że człowiek przyzwyczajony do pewnego stylu życia nie widzi siebie w innym miejscu niż to gdzie się wychował i żyje . Jak mawia mój teść nota bene emerytowany rolnik ,, Z mieszczucha wieśniaka nie zrobisz " i choć za nim nie przepadam to tu przyznaj ę mu rację .

Gość gość
Mam kolegę spod Żywca, co to żony szuka :p Ustawiony, pracowity chłopak, dom pod lasem jest, wszystko się zgadza - tylko ja powiedziałam, że z mojego miasta nigdzie się nie ruszam :p A on nie wyobraża sobie wyprowadzić się stamtąd. Może która chce namiar? :p ;)

Gość gość
hahahahaha warszawka i rezerwaty przyrody sztuczne rezerwaty:D

Pulchny - no nie zgadzam się, bo jednak większość życia spędziłam w dużych miastach. W sumie kilka lat mieszkałam tam gdzie tak ładnie było.

Moor masz prawo mieć swoje zdanie a ja swoje i gitara . Gościu a Puszcza Kampinoska gdzie masz wszystko od łosia do żbika czy rezerwat ptactwa wodnego w Kiełpinie to za przeproszeniem kiełbasa ? . Wybacz ale mało wiesz i tylko umiesz na Warszawę i Warszawiaków najeżdżać ale nie dziwię się Tobie i Tobie podobnym bo całe pokolenia zakompleksionych prowincjuszy na to pracowało .