Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nazwiska

Polecane posty

Gość gość

proszę o pomoc w odmianie nazwisk,Krzysztof Strojna,Dorota Jachiczek,Anna Tupec i Jan Tupec

Gość gość
interesuje Cie konkretny przypadek czy cala deklinacja? kogo czego: Strojny, nazwiska Jachiczek i Tupec nie odmieniałabym.

Gość gość
dzięki ,mam problem jak napisać w zaproszeniu

Gość gość
Zapraszasz Krzysztofa Strojnę, Dorotę Jachiczek (w przypadku nazwisk żeńskich odmieniają się tylko te zakończone na -a), Annę Tupec, Jana Tupeca (w przypadku pary: Annę i Jana Tupeców). Proste :)

Gość Allora
mianownik (kto? co?) K.Strojna, D.Jachiczek, A.Tupec, J.Tupec dopełniacz (kogo? czego?) K.Strojny, D.Jachiczek, A.Tupec, J.Tupca celownik (komu? czemu?) K. Strojnie, D.Jachiczek, A.Tupec, J.Tupcowi biernik (kogo? co?) K. Strojnę, D.Jachiczek, A. Tupec, J.Tupca narzędnik ((z) kim? (z) czym?) K. Strojną, D.Jachiczek, A. Tupec, J.Tupcem miejscownik (o kim? o czym?) K. Strojnie, D.Jachiczek, A. Tupec, J. Tupcu wołacz (o!) K.Strojna, D.Jachiczek, A.Tupec, J.Tupec Taka moja interpretacja, ale polonistą to ja nie jestem ;-)

Gość gość
Allora, co ty za BZDURY wypisujesz? :/ Gdzieś ty do szkoły chodziła? :/

Gość gość
Z powyższej strony: Zapraszamy Sz. Państwa Annę i Łukasza Kopeców Zapraszamy Sz. Pana Łukasza Kopeca Zapraszamy Sz. Panią Annę Kopec ** Zapraszamy Sz. Państwa Annę i Łukasza Strojnów Zapraszamy Sz. Pana Łukasza Strojnę Zapraszamy Sz. Panią Annę Strojnę *** czyli gość z 16:29 dobrze podpowiadał :)

Gość gość
Allora pochwalić się chciałaś i popisać wiedzą, a bzdury takie nawypisywalas, ze głowa mała. Dopisałaś sobie do każdego przypadku pytania i mimo to nie potrafiłaś poprawnie odmienić. Jesteś widocznie przypadkiem niereformowalnym:o Gramatyka to nie wiersz, nie ma miejsca na własne interpretacje. Jak się nie wie to się nie odzywa.

Gość Faje
Ej przeciez napisała, że to jej interpretacja, kobieto wyluzuj :-)