Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PraweaTywea

Dlaczego doktryna katolicka jest fałszywa

Polecane posty

Gość PraweaTywea

1. Katolicy modlą się do Marii i osób które uznali za świętych, chociaż w Biblii jest napisane że Bóg jest Bogiem zazdrosnym i mamy modlić się tylko do niego a jedynym pośrednikiem jest Jezus.

Gość PraweaTywea
W Kosciele Katolickim kult Maryjny jest wiekszy niz Chrystusa. Nabozenstwa rozancowe, majowe, i wszelkie inne liczne modlitwy maryjne, pielgrzymki do miejsc kultu maryjnego, a czesto katolicy zapominaja o Jezusie stawiajac na 1 miejscu Marie.

Gość gość
Jezus i tak cię kocha pedale ale ja już nie . Widocznie zły katolik jestem . A teraz w*********j c***o .

Gość gość
bzdury piszesz nikt nie modli sie do maryji to sa tylko prośby

Gość PraweaTywea
2. Uważają Papieża za głowe kościoła, choć jedynym przywódcą kościoła był Jezus, a instytucja Papieża powstała setki lat po jego śmierci, po podziale wielkiej schizmy gdy powstal kosciol katolicki i koscioly wschodnie. Ponadto uwazaja papieza i jego dogmaty za nieomylne, a jezeli ktos sie z nimi nie zgadza moze zostac ekskomunikowany, chociaz tylko Bog jest nieomylny, zaden czlowiek nie jest nieomylny, i kazdy powinien sam interpretowac Biblie.

Gość PraweaTywea
"nikt nie modli sie do Maryi to tylko prosby" - A czy prosby to nie modlitwy? Modliwa blagalna, prosby powinnismy zanosic do Jezusa, nie do Marii. Zanoszenie prosb do Marii lub swietych to uznawanie ich za osoby Boskie, bo tylko Ojciec, Syn i Duch sa wszechobecni, a jezeli wielu kaotlikow zanosi prosby do Marii to znaczy ze ona tez jest wszechobecna i wszechwiedzaca, a to nie prawda, bo nie jest osoba boska.

Gość gość
bo ludzie są przyzwyczajeni do dawania łapówek i tym samym chcą i w niebie coś załatwić przez pośredników

Gość PraweaTywea
Jezuz powiedział "Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak TYLKO przeze mnie" - Jana 14:6

Gość gość
to dlaczego sw pawel prosił żeby za niego sie modlić poczytaj sobiehttp://watchtower.org.pl/bednarski.php jest to ksiazka w obronie wiary czyli odparcie wszystkich zarzutów stawine katolikom

Gość gość
Nie dyskutujcie z tym pederastą który nawet w necie nie ma odwagi przyznać się że jest facetem tylko kobietę udaje .

Gość PraweaTywea
3. Kościół Katolicki uwaza ze dusze po smierci moga isc do nieba albo do piekla ALBO do CZYŚĆCA. Biblia nigdy nie wspomina o czyśćcu. Jezus Chrystus zmarł za nasze grzechy, zmarł dla naszego zbawienia. Jezus powiedział "Kto we mnie wierzy choćby umarł ma życie wieczne" Jaki wiec bylby sens ofiary Jezusa gdyby dusze po smierci szly do czyscca? tu na ziemi jest miejsce i czas na nawrocenie. Albo ktos uwierzy w Jezusa i bedzie zbawiony, albo odrzuci Boze Słowo i bedzie potepiony. Nie jestesmy zbawieni przez nas samych lecz dzieki łasce Jezusa. Gdyby dusze szly do czyscca to jego łaska była by bez znaczenia bo moglibysmy isc sobie do czyscca i potem do nieba.

Gość PraweaTywea
Jeżeli mogłabyś przytoczyć odpowiedni fragment to bede wdzieczna i odniose sie do niego :)

Gość gość
Wdzięczny pedziu WDZIĘCZNY.

Gość PraweaTywea
Nie ruszaja mnie takie zenujace prowokacje i zaczepki :) Kosciol katolicki i Swiadkowie Jehowy dobrze wiedza ze ich doktryna jest mylna i musza sie z niej tlumaczyc szeregiem publikacji.

Gość PraweaTywea
Pendzior - fragment wyrwany z kontekstu. Odsyłam do źródła - Ewangelia Łukasza11, wersety 14-23.

Gość gość
A c h u j w d u p i e cie rusza . Nie trollowałbym cie gdybyś otwarcie się do pedalstwa przyznał a nie kobietę udajesz .

A wiesz kto powiedział to poraz drugi i zginęło przez to podobnie wiele ludzi?

Gość PraweaTywea
NIe mam sie do czego przyznawać :) Do prowokacji z dawnych lat? To było i minęło. Jak w Piśmie jest napisane "Jesli ktos jest w Chrystusie stare przeminelo, wszystko stalo sie nowe" Nie bawia mnie juz takie prowokacje, to bylam dawna ja.

Gość gość
jeden werset o czyscu Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu (2 Mch 12:45) jest wiele wersetów ale ide teraz własnie do kościoła

Gość PraweaTywea
Pendzior - Biblia jest ogolnodostepna, wiec i Hitler i Stalin i kto sobie tylko zażyczy moze ja czytac i cytowac niestety.

to słowa Jezusa zapisane w ew . Mateusza . SZkoda jednak ,ze nie napisałęś co Jezusa mowił dalej :) (30) Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza. (31) Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. (Ew. Mateusza 12:29-31, Biblia Tysiąclecia)

Gość gość
To może przeprosić by pasowało ale to takim świątobliwie oświeconym do łba nie przychodzi .

Gość PraweaTywea
Nie mam pojecia w ktorym miejscu te wersety wspominaja o czyśccu :) To tylko interpretacja Watykanu, niestety wielu katolikow nigdy nie siega po Biblie bo uwazaja ze inni lepiej ja zrozumieja Za nich. Ja w kosciele bylam wczoraj wiec nei ide, ale zycze blogoslawionego czasu z Bogiem :)

Jakiś nie znam innej 'wiary,', która pociągnęła za sobą tyle ofiar. Która jest tak fałszywa i zmienia swój kierunek jak chorągiewka.

Gość PraweaTywea
Pendzior - A Islam i jego swiete wojny? Od Średniowiecza po dzis dzien trwaja.

proponuję tym ,którzy głoszą naukę o czyśćcu i powołują sie na ks 2 ks , Machabejską jeszcze raz przeczytać ten fragment ale wraz z kontekstem i zadać sobie pytanie - o czyj grzech chodziło :)

Gość PraweaTywea
W koście katolickim to jest najgorsze że Katolicy, szczegolnie ci ktorzy uwazaja sie za bardzo koscielnych, w ogole nie czytaja Biblii, bo i tak Watykan jest nieomylny i ja lepeij zinterpretuje to po co czytac? A jak ktorys czyta to pewnie heretyk. Swiadkowie Jehowy tez maja pokretne i falszywe doktryny, i to o wiele bardziej niz katolicy, ale nie ma Swiadka ktory by nie czytal swojego przekladu Biblii.

Gość gość
Uczyniwszy zaś składkę pomiędzy ludźmi, posłał do Jerozolimy około dwu tysięcy srebrnych drachm, aby złożono ofiarę za grzech. Bardzo pięknie i szlachetnie uczynił, myślał bowiem o zmartwychwstaniu. (44) Gdyby bowiem nie był przekonany, że ci zabici zmartwychwstaną, to modlitwa za zmarłych byłaby czymś zbędnym i niedorzecznym,

Kaznodzieji 9:5 Zyjacy sa swiadomi tego ze umra , lecz umarli nie sa swiadomi niczego, Psalm 146:4 Duch jego uchodzi,a on wraca do zieni w tym dniu gina jego mysli. gdzie sa umarli nie w piekle czy niebie 1 mojzeszowa 3:19 Wpocie swego oblicza bedziesz jadl chleb,az wrocisz do ziemi gdyz z niej zostales wziety ,Bo prochem jestes i w proch sie obrocisz. Nierozumiem tylko tego ze kosciul uczy takich bzdur jak w bibli wszystko pisze tylko trzeba po nia siegnac i prosic Boga o zrozumienie bo to samo nie przyjdzie!!!! Pytanie jak Bog ma na imie? co to jest Krolestwo Boze?? Co Slowo Boze mowi o sporzadaniu wizerunkow ktorym oddaje sie czesc? przeciesz jest Bogiem wzmagajacym wylacznego oddania