Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jujka8888

jakie studia wybrać

Polecane posty

Gość jujka8888

ja już nic nie wiem... To co mnie interesuje nie ma przyszłości. Więc co ma?

Gość jujka8888
Bo znam ludzi (z rodziny), którzy to skończyli i pracują w tym zawodzie kilka, kilkanaście lat. Wszyscy zgodnie odradzają...

Gość jujka8888
po czym można się utrzymać?

Gość jujka8888
Chciałam studiowac architekturę, ale kuzynowie w wieku ok 30 lat są architektami (jeden ma nawet uprawnienia) zarabiają jakieś 2700 netto i nie są w stanie nawet założyć rodziny, czy kredytu dostac

Gość gość
wybierz lepiej prace zamiast studiow.

Gość jujka8888
ale skąd mam wiedzieć czy dam radę na dwóch kierunkach, skoro jednego się boję?

Gość gość
mozesz wybrac akiś niszowy język np norweski czy szwedzki i poznie wyemigrowac i załozyc tam mały biznes, to zawsze dobry plan ;) a jesli jestes tak inteligentna jak ja to idz na medycyne, po tym zawsze jest praca :) ale to studia dla najlepszych wiec musisz byc mądra :)

Gość gość
zresztą tak jak mowi fanka mozesz połaczyc studia z nauką języka :) nie uwazam zeby było to trudne. ja przez liceum tak robiłam i teraz w czasie studiów takze :) a nauki miałam duzo i mam bo na maturze zdawałam rozszerzona chemię biolę, matmę, ang i hiszpanski ktorego sie uczyłam :) teraz tez sie ucze choć mniej, bo nauki duzo na lekarskim :P

Gość jujka8888
ale na razie studiujesz tę medycyne - tez nie masz pracy. Niestety po tym kierunku wcale tak kolorowo nie jest. Zarobki przez pierwsze lata - najniższe. Poźniej dopiero po bardzo dużej praktyce możesz myśleć o własnej klinice

Gość gość
mam prace ale nie związaną z zawodem :) utrzymuje sie praktycznie sama na studiach :) a prace bede miała zapewnioną bo studiuje medycyne w ramach MON w Łodzi, co miesiac dostaje pieniadze od wojska :)

Gość jujka8888
Okej - rozumiem, ze cennik zarobkow przyszlych wam podali? Tak czy inaczej dla mnie priorytetem jest nie praca zwiazana z wojna, czy pomaganiem innym, ale z kreacja, z tworzeniem, projektowaniem, budowaniem - takie rzeczy mnie pociagaly zawsze.

Gość gość
to po co sie zalisz dziewucho :) ja w przeciwienstwie do ciebie umiem sama zadbac o swoja przyszłość ;) nie musze sie martwic czy znajde prace po studiach bo wojsko same mi ją zaproponuje ;) i co miesiąc bede miala takze pensję z wojska :) a na misje wojskowe nie musze wyjezdzac, widocznie jestes ograniczona jesli nie wiesz jakie mozliwosci ma lekarz wojskowy :P

Gość jujka8888
gosc, ale gdzie ja sie zale? gdzie pisze, ze sobie nie radze, ze cos nie tak? po prostu dowiedzialam sie, ze zawod o ktorym marze nie ma przyszlosci - przynajmniej na razie - gdzie tu widzisz zal? po czym wnioskujesz, ze nie potrafie zadbac o siebie? o co ci chodzi? sprecyzuj?

Gość jujka8888
" a na misje wojskowe nie musze wyjezdzac, widocznie jestes ograniczona jesli nie wiesz jakie mozliwosci ma lekarz wojskowy" nie wiem jakie mozliwosci ma lekarz wojskowy - nigdy sie tym nie interesowalam... Wolalam matmę i rysowanie. Co w tym dziwnego? Jak po tym mozna wnioskowac, ze sobie nie radze?

Gość gość
poniosło mnie po tym jak zasugerowałas ze po studiach medycznych nie znajde pracy :D ale i tak sądze ze nie potrafisz wziać zycia w swoje ręce :D jezeli ktos bardzo chce robic cos w zyciu to robi to bez względu na wszytsko :) jezeli byłabys dobrym architektem to zawsze znalazłabys prace :) ale ty jestes niezdecydowanym dzieckiem :P

Gość jujka8888
gdzie sugerowalam, ze nie znajdziesz pracy po twoich studiach? no gdzie?? Mam 15 lat... Zastanawiam sie nad swoja przyszloscia. Tak - jestem niezdecydowanym dzieckiem, ale uwazam, ze potrafie wziąć życie w swoje ręce właśnie dlatego, że się nad nim zastanawiam.

Gość gość
omg 15 lat :D tak myslałam, nie ma sensu z tobą dyskutować :P do książek dziecino :D

Gość jujka8888
skąd się tacy ludzie biorą...?

Gość kalamandra
troll to był

Gość gość
głupie dzieci do pięt mi nie dorastacie :) odsylam do ksiażek tumany, pewnie na żadne studia sie nie dostaniecie :) tłumoki walone, pogardzam wami

Gość kalamandra
a myślałaś o Akademi Sztuk Pięknych?

Gość a emerytury i tak nie bedzie
i po co wam studia?