Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa19873

Noworodek i kot

Polecane posty

witam mam kotkę jest ona łagodna i spokojna a ja spodziewam się dzidzi i boję się jaka bedzie reakcja kota.czy któraś z Was ma kota i malutkie dziecko?jaka była reakcja, zachowanie?

Gość gość
poszukaj starych tematow, bylo ich tu pelno. W skrocie: z trzech kotow (jeden moj, 2 rodzicow i siostry) zaden nie przejawial najmniejszej agresji w stosunku do mojego dziecka. Noworodka omijaly szerokim lukiem, wrecz sie go baly, niemowlakowi dawaly sie glaskac i targac, w najgorszym wypadku uciekaly od potworka, ktory je ciagnal za ogon i uszy.

Gość gość
A czemu miałby wchodzić do łóżeczka. łóżeczko ma być poza zasięgiem zwierzęcia i tyle. W osobnym pokoju.

ja mam dwie kotki i niemowlaka w domu :) moje kotki na początku bały się tego wrzeszczącego zawiniątka i omijały szerokim łukiem. Pozwoliłam im później np. powąchać główkę maleństwa jak trzymałam na rękach, żeby się oswoiły. Dziecko ma niecałe 3m i moje kotki już się przyzwyczaiły. Jedna ucieka jak mała się drze, a druga miauczy hahha

Gość gość
dns - czyli ogólnie żyją w stresie :D ahahaha Mój kot szczerze powiedziawszy ma w głębokim poważaniu mały kwilący tobołek leżący w łóżeczku. Jak niunia zaczyna zawodzić to spojrzy tylko z politowaniem i ucieka. A to w miarę młody kot, bo ma trochę ponad rok.

raz jedna weszła do łóżeczka się przespać :P ale szybko ją wygoniłam i nie pozwalam. Ale jak maleństwo śpi to nigdy nie weszły. Czasem kładę się z małą do łóżka i wtedy przychodzi jakiś z kotów i się kładzie razem z nami- gdzieś w nogach albo blisko mnie. Pozwalam na to bo nikomu się krzywda nie dzieje. Moje kotki czuły się trochę odsunięte jak dziecko pojawiło się w domu.. do tej pory mi przykro, że nie mogę im poświęcaj już tyle czasu co wcześniej. No ale tak to już jest

gość- no, na pewno dzieciak im zaburzył spokój, który miały wcześniej :) biedne. A kot moich rodziców nigdy nie widział małego dziecka, ani niemowlaka - więc jak pojawiliśmy się z maleństwem to mało mu gały nie wyszły na wierzch hahahha siedział jak zahipnotyzowany i nie mógł się nadziwić. Potem sobie poszedł :)

Gość gość
ale macie problem kot i dziecko. Chyba dziecko wazniejsze niz kot? spać z kotem? fuj nigdy.

Gość gość
tak a fuj z kotem najlepiej to wszystko wysterylizować a potem wyjdzie na dwór i zdechlak będzie a mamusia się zastanawia czemu ja mam kotkę i ani myślę się jej pozbyć bo ona niekiedy jest lepsza od ludzi nigdy mi nie powie nic wrednego tylko mruczy łasi się i wygłupia Ludzie lubiący koty są bogatsi o niezwykłą miłość, najwspanialszą z odmian miłości, mianowicie taką, w której nie oczekują nic w zamian.

Gość gość
A ja znam przypadek ze kot wskoczył do łóżeczka i zadrapał dziecko. Całe szczęscie ze matka była w pobliżu i szybko zareagowała i ze kot nie trafił np w oko dziecka. A taki był miły i spokojny i cos mu odwaliło.Wyleciał na podwórko i miał zakaz wstępu do domu

Gość gość
Uczylam od poczatku,ze kot nie moze wchodzic do pokoju dziecka. Dzis 8 miesiecy kot nie interesuje sie dzieckiem,czasame przejdzie sie otrze,daje sie tarmosic i ciagac i o dziwo pazurow nie wyciaga,co mu sie zdarzalo w stosunku do kilkulatkow. Chociaz bardzo lagodny jest. Zeby nie wskakiwal do lozeczka uczylam zanim dziecko sie urodzilo. Zawsze wyganialam,kladlismy tez balony w nim.

Gość gość
Dodam,ze sypialnie zamykamy przed kotem od kad jest dziecko. Wole nie ryzykowac,wystarczy mi ze musze czuwac nad malym,a jeszcze nad kotem jakbym miala,czy nie zro i jakiejs glupoty,to dziekuje. Wole pospac:) a kot to tylko zaierze.

Gość gość
dlatego trzeba go strofować od początku to mądre zwierzę

Gość gość
Nasz kot ma prawie rok wiecej od syna-pojawil sie,zanim dowiedzialam sie,ze jestem w ciazy...Nigdy nie bylo najmniejszego problemu.Zachowywal dystans.Nigdy tez nie wyciagnal pazura na zadne dziecko-najwyzej znikal,kiedy mial dosc ;)

Gość gość
U nas były 2 psy i 2 koty... trochę się stresowalam jak to będzie.Okazało się że bez większych emocji. Psy wcale nie interesowały się dzieckiem, jeden kot też.Drugi był baaardzo ciekawy, a właściwie ciekawa bo to kotka. Ciągle kręciła się koło łóżeczka i zaglądała do środka.Raz wskoczyła gdy wyszłam z pokoju.Zastałam ją leżącą koło malucha.Pogoniłam ją i więcej tego nie zrobiła.Po jakimś czasie okazała się niezłą niańką.Jak mały płakał to biegła do mnie i się darła, a potem prowadziła mnie do pokoju.Obecnie dziecko ma 3 lata a ona jest jego ulubienicą.Kot który dotąd nie trawił dzieci i na nie prychał pozwala robić ze sobą wszystko i ciągle łazi za synkiem.A jak idzie do przedszkola to śpi w jego pokoju.

Gość gość
nasz kot leżał w okolicy synka,w nocy chodził do niego i zasypiał za plecami lub na nóżkach,ale i tak trzeba uważać bo wystraszony kot uciekając może przypadkiem zadrapać maluszka ale nie ma krwiożerczych kotów które tylko czekają na noworodki by zagryźć :D bez obaw,poświęcaj kotu tyle samo czasu po porodzie co przed i będzie dobrze