Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja nie ale się zastanawiam

czy przewozicie małe dzieci w fotelikach na przednim siedzeniu CZY MOZNA

Polecane posty

witajcie moja córka ma 2 l i 3 msc zaczęło sie robić zimno i trzeba już się grubiej ubierać tzn czapka... dziecko wożę na tylnym siedzeniu w foteliku ale jest mi mega nie wygodnie zdejmować czapkę i ubierać... nie raz widziałam jak takie i mnijsze dzieci jezdziły z przodu... i też się nad tym zastanawiam... bo było by o wiele wygodniej dziecku rozpiąć kurtkę i zdjąć czapkę ;)

Gość gość
Nie można wozic na przednim siedzeniu, to wbrew przepisom

Gość gość
Można pod warunkiem że masz wyłączoną poduszkę powietrzną.

Gość gość
Możesz wozić, ale w 2 wypadkach: 1, Jeśli nie masz poduszek powietrznych, lub masz tylko poduszkę kierowcy 2. Jeśli masz wyłączane poduszki powietrze. Jeśli masz poduchy z przodu i nie są wyłączane, nie możesz przewozić dziecka z przodu.

Gość gość
wbrew przepisom? chyba nie znasz przepisow bo mozna wozic jesli z przodu nie masz poduszki powietrznej jesli nie ma - to droga wolna , zapinaj fotelik z przodu a jesli jest to nie mozesz proste

Gość gość
a jak się mają przepisy do wożenia niemowląt w tych fotelikach-nosidełkach? Bo w praktyce wygląda to tak, że obowiązkowo trzeba wyłączyć wtedy poduszkę powietrzną i mnóstwo osób w ten sposób wozi dzieci. Ostatnio oglądaliśmy foteliki w sklepie i sprzedawca nam mówił że na tych wszystkich fotelikach jest nawet oznaczenie, że nie używa się ich na przednim siedzeniu. Więc jak to jest?

Gość justyss
Jeżeli jest poduszka włączona to nie można przewozić tyłem do kierunku jazdy. Jednak kiedy dziecko jes przewożone przodem do kierunku jazdy to nie słyszałam o zakazie dot. poduszki??? Ja od czasu do czasu wożę moją w foteliku w przodzie. Poduszkę mam.

Gość gość
Nawet w przepisach jest to napisane: "Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami): Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1; przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. Jak wynika z powyższych przepisów prawidłowym jest przewożenie 10 miesięcznego dziecka w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Natomiast jeżeli pojazd wyposażony jest w poduszkę powietrzną pasażera to przewożenie dziecka może odbywać się tylko przodem do kierunku jazdy. "

Gość justyss
*jest Nosidełka maja oznakowanie właśnie że nie wolno przewozić tyłem do kierunku jeżeli jest poduszka. Zaciekawiliście mnie musze poszperać w przepisach...

Gość gość
a wiecie jak to jest za granicą? Bo te foteliki są w większości zagraniczne. Przyznam szczerze, że ten facet w sklepie zgasił mnie tymi oznaczeniami...

Gość justyss
Czyli tak jak pisałam wyżej.

Gość gość
to że musi być poduszka wyłączona to oczywiste, ale on się upierał, że nie wolno w ogóle wozić z przodu, że to niebezpieczne i producenci fotelików nie polecają.

dzięki za odpowiedz ;) dzwoniłam przed chwilą do znajomego policjanta i on awłasnie mi powiedział że mogę jeżeli nie mam poduszek. tylko teraz dobre pytanie czy ja mam poduszki :D ale o to to już muszę meża zapytać :D

a wy osobiście wozicie dzieci z przodu ?

Gość gość
można tj napisałam o 13:09 Pytałam dokładnie pani w sklepie, która ma ok 4 letnie dziecko, a w tym sklepie pracuje już kilka lat :) W przepisach poszperać można. Ja np. mam fotelik 0-18 kg (ten nam się najbardziej podobał, a zmienialiśmy ten do 13 kg) I na nim NIE MA żadnego oznaczenia że nie można przewozić z przodu tyłem do kierunku jazdy. Takie oznaczenie mieliśmy, ale w poprzednim samochodzie, gdzie poduszki były nie wyłączane.

Gość gość
ja jeszcze nie, bo póki co ciągle ktoś ze mną jeździ :)

Gość gość
niby mozna na przednim siedzeniu przewozic, ale ja wole syna wozic z tylu, chociaz na pewno z przodu byloby dla mnie wygodniej. Najbezpieczniejszym miejscem jest srodkowy tylni fotel, pozniej tylni fotel za miejscem pasazera i ja wole wlasnie tam mocowac fotelik

Gość gość
Poduszka musi byc wylaczona niezaleznie od kierunku fotelika w stosunku do kierunku jazdy. Poduszki sa przygotowane dla doroslych i w przypadku zderzenia poduszka moze dziecko zabic.